Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Pit Džonson (Pete Johnson)

Pit Džonson je mladi engleski pisac koji je više puta nagrađivan za svoje dečje knjige. Rođen je u Vinčesteru, a engleski je studirao na Birmingemskom univerzitetu. Pre nego što je počeo da predaje engleski u srednjoj školi u Bakingemširu, radio je razne poslove.

Ideja o pisanju se kod njega začela kada je pročitao 101 dalmatinca i napisao pismo autorki Dodi Smit. Nekoliko godina kasnije je počeo da učestvuje na književnim takmičenjima. Od tada pa do danas, Pit nigde ne ide bez olovčice i blokčića.

Omiljena knjiga mu je Selindžerov Lovac u žitu”, omiljene grupe su mu Oazis, Kjur, Mednes i Džem. Omiljena glumica mu je Ingrid Bergman, a dok je radio kao novinar intervjuisao je Melani Grifit, Dastina Hofmana i Nikolasa Kejdža.

Hobi mu je prikupljanje autograma poznatih ličnosti. Do sada ih je sakupio 400, od raznih ličnosti – od Freda Astera do Doris Dej, i od Roberta de Nira do Šer. Obožava Simsponove i neke epizode zna gotovo napamet.

* * *

Pit je već sa svojim prvim romanom za decu 1997. godine osvojio dve nagrade. Prvi tinejdžerski roman je napisao posmatrajući đake u srednjoj školi u kojoj je predavao, i ta knjiga je odmah postala hit. Pisanje je za njega izuzetan istraživački posao.

Njegovi romani su popularni svuda u Evropi jer su mnogo prevođeni. Najpopularniji je u Engleskoj, Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Poljskoj, ali je prevođen i na japanski, estonski, slovenački, italijanski, francuski…”

Knjige autora

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu