Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Пит Џонсон (Pete Johnson)

Пит Џонсон је млади енглески писац који је више пута награђиван за своје дечје књиге. Рођен је у Винчестеру, а енглески је студирао на Бирмингемском универзитету. Пре него што је почео да предаје енглески у средњој школи у Бакингемширу, радио је разне послове.

Идеја о писању се код њега зачела када је прочитао 101 далматинца и написао писмо ауторки Доди Смит. Неколико година касније је почео да учествује на књижевним такмичењима. Од тада па до данас, Пит нигде не иде без оловчице и блокчића.

Омиљена књига му је Селинџеров Ловац у житу”, омиљене групе су му Оазис, Кјур, Меднес и Джем. Омиљена глумица му је Ингрид Бергман, а док је радио као новинар интервјуисао је Мелани Грифит, Дастина Хофмана и Николаса Кејџа.

Хоби му је прикупљање аутограма познатих личности. До сада их је сакупио 400, од разних личности – од Фреда Астера до Дорис Деј, и од Роберта де Нира до Шер. Обожава Симспонове и неке епизоде зна готово напамет.

* * *

Пит је већ са својим првим романом за децу 1997. године освојио две награде. Први тинејџерски роман је написао посматрајући ђаке у средњој школи у којој је предавао, и та књига је одмах постала хит. Писање је за њега изузетан истраживачки посао.

Његови романи су популарни свуда у Европи јер су много превођени. Најпопуларнији је у Енглеској, Данској, Немачкој, Шведској и Пољској, али је превођен и на јапански, естонски, словеначки, италијански, француски…”

Књиге аутора

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу