Lili Prajor (Lily Prior)
Lili Prajor je engleska književnica koja živi između Londona i Toskane. Njena neobična i tako neodoljiva dela prevedena su na dvadesetak jezika.
RAZGOVOR: KNJIŽEVNICA LILI PRAJOR, AUTORKA BESTSELERA KUHINJA”, GOVORI ZA “VIJESTI”
Na početku razgovora za “Vijesti” Lili Prajor je rekla da je postojalo mnogo razloga za pisanje “Kuhinje”:
To je bio moj prvi roman, tako da sam se na njemu učila. Pisala sam ga u slobodno vrijeme, tako da mi je bila potrebna disciplina kako bih ga završila.
Kako ste otkrili sicilijansku kuhinju?
Bilo je to na jednom od mojih putovanja po ostrvima. Tamo sam i probala sicilijansku hranu i pročitala puno knjiga recepata koje sam mogla pronaći o toj kuhinji, a potom sam po receptima i sama spravljala hranu.
Koje je zapravo porijeklo sicilijanske kulinarske tradicije? Ona doseže i do antičkih vremena?
Sicilijanska kuhinja je jedna od najstarijih u Evropi, bila je poznata i u doba stare Grčke.
Zašto ste roman “Kuhinja” podijelili na četiri dijela, koja odgovaraju godišnjim dobima?
Roman sam podijelila na taj način jer svako od godišnjih doba odražava fazu i stil života Roze, glavne junakinje.
Po Vašem romanu “Kuhinja” biće snimljen i film…
Da. “Kuhinja” će imati ekranizaciju, ipak još se ne zna režiser a ni uloge nisu podijeljenje.
Kakvi su utisci čitalaca “Kuhinje” u Italiji? Naročito na Siciliji?
Često dobijam elektronske poruke od italijanskih i sicilijanskih čitalaca, oni mi obično kažu da su mnogo uživali u “Kuhinji”, koja je sjajna.
Vaš roman slavi porodicu, hranu i strast. Ali, zašto ste izabrali tako okrutnu sudbinu za Rozu Fjore?
Roza je zaista imala tužnih trenutaka u svom životu, ali isto tako i vrijeme uživanja i sreće. Ne mislim da je njena sudbina toliko okrutna, u stvari, ja volim da razmišljam o tome kako nju sreća čeka…
U “Kuhinji” ima dosta pravila mafije…
Da, interesovala me je mafija, a na Siciliji ona je dio života koji se ne može ignorisati. Taj mafijski element dao mi je mogućnost da knjigu učinim uzbudljivom i da prikažem smrti koje se dešavaju, to su stvari koje meni kao piscu prijaju.
Razgovor vodio Vujica OGNJENOVIĆ”