Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ALBUM SLAVNOG ŽENSKINJA: najveće junakinje antičkog sveta

Album slavnog ženskinja, objavljen prvi put 1909. godine, svojevrsni je leksikon u kome autor Pera Radulović piše o najslavnijim legendarnim i istorijskim ženama antičkog sveta. Knjiga je namenjena mlađim čitaocima, jer im na jednostavan i sažet način približava najpoznatije ženske ličnosti grčke i rimske mitologije i istorije – Antigonu, Penelopu, Lepu Jelenu, Ifigeniju, Korneliju Grah i mnoge druge. Nema sumnje da će i stariji čitaoci uživati dok čitaju ovu knjigu, posebno ako su  zaljubljenici u antičke mitove, Homerove epove ili najveće tragičare staroga sveta – Eshila, Sofokla i Euripida.

O privatnom životu i profesionalnoj karijeri Pere Radulovića nema mnogo podataka. Ono što je ipak poznato, a i za nas značajno je da je bio posvećen pedagog. Bio je nastavnik pedagogije u Srpskoj ženskoj učiteljskoj školi, a Album slavnog ženskinja napisao je kako bi se mlade žene upoznale sa slavnim devojkama i ženama antičkog sveta. O motivima za pisanje ove knjige Pera Radulović u predgovoru kaže:

Kao bivši nastavnik pedagogije u Srpskoj ženskoj učiteljskoj školi čudio sam se neznanju pripravnica o slavnim devojkama i slavnim ženama. Ali jedna pripravnica jednom prilikom odlučno mi reče: „Kako ćemo da znamo kad o tom nemamo gde da čitamo? Napišite nam da čitamo, pa ćemo znati!”

I zaista imala je pravo.

Knjiga govori o sedam slavnih žena, odnosno o sedam slavnih mitova u odvojenim pričama o Semiramidi, Alkesti, Antigoni, Lepoj Jeleni, Ifigeniji, Penelopi, Veturiji, Koriolanovoj majci, i Korneliji Grah.

Prvo ime u Albumu slavnog ženskinja je Semiramida, legendarna asirska kraljica, prava žena-ratnica, hrabrija i od mnogih muškaraca, ali u isto vreme i vlastoljubiva i beskrupulozna.

Alkesta je priča o hrabroj i odanoj supruzi, koja se svojevoljno žrtvovala i pristala da umre, da siđe u podzemno carstvo umesto svoga voljenog muža.

Priča o Antigoni u Albumu slavnog ženskinja je zapravo priča već ispričana u najznačajnijim antičkim tragedijama: Kralj Edip, Sedmorica protiv Tebe i Antigona. Antigona je bila ćerka nesrećnog tebanskog kralja Edipa, sestra Eteokla i Polinika, koji su bili protivnici u ratu za Tebu, i sestričina kralja Tebe Kreonta, čije je naređenje odbila da posluša, pa je kažnjena smrću.

Album slavnog ženskinjaNajveći rat u istoriji stare Grčke, Trojanski rat, ispevao je veliki Homer u svojoj Ilijadi. Pera Radulović nam u priči o Lepoj Jeleni donosi najvažnije događaje Trojanskog rata, opisuje najveće junake i njihove međusobne borbe, i konačno Odisejevo lukavstvo i propast Troje.

Kao što Ilijadu nastavlja ep Odiseja, tako i u Albumu slavnog ženskinja priču o Lepoj Jeleni prati priča o Penelopi, vernoj Odisejevoj ženi, koja je svoga muža strpljivo čekala dvadeset godina da se vrati iz rata.

Priča o Ifigeniji pak predstavlja svojevrsni početak ahajskog pohoda na Troju, odnosno donosi priču o velikom Agamemnonu, Ifigenijinom ocu, njenoj majci Klitemnestri i bratu Orestu.

Dve poslednje priče pripadaju rimskoj istoriji i govore o dve odvažne majke. Priča o Veturiji je zapravo priča o njenom sinu Koriolanu, taštom vojskovođi koji je poveo vojsku na sopstveni grad, dok je priča o Korneliji Grah priča o njenim sinovima, borcima za prava naroda.

Iz više razloga je Album slavnog ženskinja korisna za mlade, đake osnovnih škola. Čitajući ove sažete antičke legende, razvijaće ljubav prema grčkoj mitologiji i književnosti uopšte, upoznaće se sa vrhuncima klasične književnosti Homerom, Euripidom, Sofoklom, Vergilijem, a onda i Geteom, a moći će da ih dovedu u vezu sa našim narodnim pesmama, jer autor često poredi naše najveće junake sa antičkim. Druga vrednost ove knjige je da ona može biti pouka mladim generacijama o značaju vernosti, pravdoljubivosti, smernosti i požrtvovanosti, jer su sve ovo osobine junakinja o kojima piše.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate zbirke priča kao što su: Atentatorka Ilka Milke Grgurove Aleksić Zimnje i Letnje večeri Milana Đ. Milićevića, Bijedni ljudi Milana Budisavljevića, Tasin dnevnik Tase Milinkovića, Najbolje priče srpske fantastike i mnoge druge.

Sva dela Pere Radulovića možete videti OVDE, a knjigu Album slavnog ženskinja OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu