Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Коста Христић?

Коста Христић (1852–1927) био је истакнути српски дипломата, правник, интелектуалац , син премијера Николе Христића, унук Томе Вучића Перишића – члан једне угледне српске грађанске породице, чији су чланови, у више генерација, били образован и истакнути.

Христић је био поштован и у свету, али је пре свега био париота и верни службеник својој земљи. Занимљиво је да је имао и успешне потомке, пре свега сина Стевана Христића, академика и композитора.

Коста Н. Христић је преводио драме, а написао је два тома књиге Записи старог Београђанина (1923–1925), у којима је од заборава сачувао многе чињенице из историје нашег града које би иначе биле заборављене. Нажалост, он је тај који је дуго био заборављен, као и његова књига, што доста говори о нашој декларативној борби за културно наслеђе, која скоро никад не иде даље од речи.

Записи старог Београђанина су изванредно штиво, драгоцено у српској традицији јер приказује прошлост у престоници: историјске догађаје, животе важних личности од кнеза Михаила, преко Александра Обреновића, до Миливоја Блазнавца и многих других, али и свакодневицу обичних грађана – рад у занатским радионицама, обичаје за празнике, догодовштине на пијацама… Христић је желео да аутентична слика Београда не буде заборављена или покварена преувеличавањем и препричавањем по варљивом сећању. У свом науму је успео, иако српска књижевна традиција још увек није признала вредност његовог рада. Ми смо се отуда и вратили овој књизи.

У ово дело српске књжевности унео је сопствена сећања, инфомације о догађајима чији је био савременик, али и детаље из прича које је слушао од својих родитеља, познаника, старије господе. Зато је ово дело вероватно најпотпунија књига која приказује стари Београд.

У родном граду Коста је завршио Правни факултет на Великој школи, а усавршавао се у Берлину, Хајделбергу и Француској. Ипак, претежно се бавио дипломатијом, па је службовао као конзул у Солуну и посланик у Букурешту, Риму и Бечу. Политички врхунац му је свакако била позиција министра правде у влади Владана Ђорђевића (1897–1899). Породицу је прославио и његов син – Стеван Христић, наш славни композитор, док је други наследник племенитог презимена, Бошко, наставио очевим стопама и био такође дипломата.

Ових дана прилично се подигла прашина око пронађених остатака градске капије, откривених при преуређивању Трга републике. Најпре се мислио да је у питању Стамбол-капија, али су стручњаци утврдили да је у питању Виртембершка капија, саграђена 1725. и срушена 1739. Некадашњи изглед града одувек је интригантна тема, а информације о томе могу се пронаћи у скоро реиздатој књизи Косте Н. Христића Белешке старог Београђанина. Ево како он описује баш Стамбол-капију:

„Она је била, отприлике, пред садашњим улазом у Васину улицу, између Кнежевог споменика и Позоришта. Капија је била масивна, од тесаног камена, са јаким, високим вратима, окованим гвозденим плочама. Лево и десно од капије пружао се шанац са високим бедемом, силазећи десним краком преко Видин капије ка Дунаву, а левим преко Варош капије ка Сави. Испред Стамбол капије био је дубок јендек пун ђубрета и стрвина, преко кога се дрвеним мостом наступало у капију.
На уласку с обе стране била је турска стража и при најмањем нереду, каквих је често бивало у сукобима између наших и Турака, тешка врата на капији затварана су и саобраћај с ове и с оне стране шанца прекидан. С оне стране, у садашњој Васиној улици, били су махом турски дућани: сарачки, ножарски, папуџијски и други, мале каванице, касапнице, бозаџинице.”

Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата и дела заборављених писаца као што су: Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година) итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу