Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

АЛБУМ СЛАВНОГ ЖЕНСКИЊА: највеће јунакиње античког света

Албум славног женскиња, објављен први пут 1909. године, својеврсни је лексикон у коме аутор Пера Радуловић пише о најславнијим легендарним и историјским женама античког света. Књига је намењена млађим читаоцима, јер им на једноставан и сажет начин приближава најпознатије женске личности грчке и римске митологије и историје – Антигону, Пенелопу, Лепу Јелену, Ифигенију, Корнелију Грах и многе друге. Нема сумње да ће и старији читаоци уживати док читају ову књигу, посебно ако су  заљубљеници у античке митове, Хомерове епове или највеће трагичаре старога света – Есхила, Софокла и Еурипида.

О приватном животу и професионалној каријери Пере Радуловића нема много података. Оно што је ипак познато, а и за нас значајно је да је био посвећен педагог. Био је наставник педагогије у Српској женској учитељској школи, а Албум славног женскиња написао је како би се младе жене упознале са славним девојкама и женама античког света. О мотивима за писање ове књиге Пера Радуловић у предговору каже:

Као бивши наставник педагогије у Српској женској учитељској школи чудио сам се незнању приправница о славним девојкама и славним женама. Али једна приправница једном приликом одлучно ми рече: „Како ћемо да знамо кад о том немамо где да читамо? Напишите нам да читамо, па ћемо знати!”

И заиста имала је право.

Књига говори о седам славних жена, односно о седам славних митова у одвојеним причама о Семирамиди, Алкести, Антигони, Лепој Јелени, Ифигенији, Пенелопи, Ветурији, Кориолановој мајци, и Корнелији Грах.

Прво име у Албуму славног женскиња је Семирамида, легендарна асирска краљица, права жена-ратница, храбрија и од многих мушкараца, али у исто време и властољубива и бескрупулозна.

Алкеста је прича о храброј и оданој супрузи, која се својевољно жртвовала и пристала да умре, да сиђе у подземно царство уместо свога вољеног мужа.

Прича о Антигони у Албуму славног женскиња је заправо прича већ испричана у најзначајнијим античким трагедијама: Краљ Едип, Седморица против Тебе и Антигона. Антигона је била ћерка несрећног тебанског краља Едипа, сестра Етеокла и Полиника, који су били противници у рату за Тебу, и сестричина краља Тебе Креонта, чије је наређење одбила да послуша, па је кажњена смрћу.

Албум славног женскињаНајвећи рат у историји старе Грчке, Тројански рат, испевао је велики Хомер у својој Илијади. Пера Радуловић нам у причи о Лепој Јелени доноси најважније догађаје Тројанског рата, описује највеће јунаке и њихове међусобне борбе, и коначно Одисејево лукавство и пропаст Троје.

Као што Илијаду наставља еп Одисеја, тако и у Албуму славног женскиња причу о Лепој Јелени прати прича о Пенелопи, верној Одисејевој жени, која је свога мужа стрпљиво чекала двадесет година да се врати из рата.

Прича о Ифигенији пак представља својеврсни почетак ахајског похода на Троју, односно доноси причу о великом Агамемнону, Ифигенијином оцу, њеној мајци Клитемнестри и брату Оресту.

Две последње приче припадају римској историји и говоре о две одважне мајке. Прича о Ветурији је заправо прича о њеном сину Кориолану, таштом војсковођи који је повео војску на сопствени град, док је прича о Корнелији Грах прича о њеним синовима, борцима за права народа.

Из више разлога је Албум славног женскиња корисна за младе, ђаке основних школа. Читајући ове сажете античке легенде, развијаће љубав према грчкој митологији и књижевности уопште, упознаће се са врхунцима класичне књижевности Хомером, Еурипидом, Софоклом, Вергилијем, а онда и Гетеом, а моћи ће да их доведу у везу са нашим народним песмама, јер аутор често пореди наше највеће јунаке са античким. Друга вредност ове књиге је да она може бити поука младим генерацијама о значају верности, правдољубивости, смерности и пожртвованости, јер су све ово особине јунакиња о којима пише.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате збирке прича као што су: Атентаторка Илка Милке Гргурове Алексић Зимње и Летње вечери Милана Ђ. Милићевића, Биједни људи Милана Будисављевића, Тасин дневник Тасе Милинковића, Најбоље приче српске фантастике и многе друге.

Сва дела Пере Радуловића можете видети ОВДЕ, а књигу Албум славног женскиња ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу