Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Путовање по Новој Србији” Сретена Поповића

Сретен Л. Поповић (1820-1890) је потомак чувене породице Поповића. Његов деда, Павле Поповић, учествовао је у Првом и Другом српском устанку и био је члан Правитељствујушчег совјета, а отац, Лазар Поповић, био је писар кнеза Милоша Обреновића. Настављајући традицију, Сретен је био лични секретар кнегиње Љубице, председник Апелационог суда и члан Касационог (Врховног) суда Србије. Од оца је наследио списатељски дар, те је своја истраживања о историји српских предела и утиске с путовања преточио у књигу „Путовање по Новој Србији” 1879. године.

„Путовање по Новој Србији” је књига пуна драгоцене грађе за српску историју, етнологију и географију у форми путничког дневника аутора Сретена Поповића. Настала је на пишчевим путовањима кроз Србију, те садржи његове утиске, али и подробна истраживања и реконструкције догађаја.

„Намера ми би да до бивше наше границе само просто споменем места кроз која прођох и пропутовах, до бивше наше границе код Алексинца, и одмах да наставим путовање по Новој Србији […] Многи од млађих пријатеља којима сам у приликама казивао како је негда по Београду било, често су ми говорили да би књижевности нашој лепе услуге учинио кад бих све то што почасно и у приликама причам ставио на папир … неки дневник у коме би се што се кад сетим и на памет ми дође прибележило.”

Сретен Поповић у делу „Путовање по Новој Србији” истиче да књигу највише намењује будућим нараштајима који не знају за многе важне догађаје из српске прошлости, као и многе појединости из наше историје које су дотада неиспричане. Пријатељи и познаници подстицали су га да своја веродостојна запажања забележи, те их је 1879. године Сретен Поповић преточио у књигу. Књигу „Путовање по Новој Србији” чине 24 писма, те је конципирана као путнички дневник, без прецизног датума као код класичних романа у форми дневника, али са јасним одредницама на које се године односе догађаји и чињенице које Сретен Поповић у „Путовању по Новој Србији” спомиње.

У писмима Сретен Поповић описује „старине београдске и многе друге догађаје у створеној Србији од година 1815–1830”, као и „стање од 1830. до предаје градова у 1867. години”. Како Сретен Поповић истиче, ти описи му нису примарно били циљ, већ да своје утиске с путовања прибележи на једном месту. Међутим, његова идеја спонтано поприма веће размере и постаје мисија подучавања будућих генерација о томе како је некада Србија изгледала, каква је њена историја, како су Турци напуштали српске крајеве ко су важне личности устаничке Србије, али издваја и личности које историја није забележила, те их описује живописно и с топлином.

„Чича Ђура био је ревностан скупљач пренумераната и продавац књига. Кад би Возаровић добио нове књиге, Ђура би књиге под мишку и ишао од дућана до дућана и на продају их нудио. Но пре него што је књигу примио, морала му се најпре прочитати, да зна њену садржину и да може и купцима напред казати садржину и лепе стране те књиге. То је у неку руку била, што се данас каже: критика књижевна, на коју се данас много полаже.”

Открићете шта значи реч Ташмајдан, како је београдско Баново брдо добило име, занимљиве историјске податке о Нишу, Врању, Алексинцу, Београду, као и резултате једног занимљивог истраживања Сретена Поповића на тему где су спаљене мошти Светог Саве. Потом, сазнаћете кад је почео да се слави Свети Сава као народни празник, занимљивости о Ћеле кули у Нишу, као и како је изгледао Ниш и одећа Нишлијки у најстарија времена и још много других занимљивих података.

Подсећамо Вас да смо у оквиру наше едиције „Отргнуто од заборава” реиздали и дела других аутора за које се мало зна међу данашњим читаоцима и чија дела нису прештампавана више од 100 година, а који се такође баве темом како је некад изгледао Београд и други српски крајеви. Кроз романе и драме, есејистичку прозу, мемоаре, научне чланке и студије, Порталибрис настоји да публици евоцира дух некадашње Србије. Препоручујемо вам и:

Михаило С. Петровић „Борбе старог Београда” и „Како је постао Београд”, Бранислав Нушић: „Београд некад и сад”, Лазар Комарчић: „Преци и потомци”, Милутин Ускоковић: „Дошљаци” и „Чедомир Илић”, Коста Н. Христић: „Записи старога Београђанина”, Милутин Гарашанин: „Доколице”, Милица Јанковић: „Плава госпођа”, Љубица Радоичић: „Једноспратне куће”, Драгутин Илић: „Хаџи-Диша”, Бранимир Ћосић: „Покошено поље”, Симо Матавуљ: „Из београдског живота”, Бранислав Нушић: „Из полупрошлости, приче и драме”, Андра Гавриловић „Црте из ослобођења Србије” и „Словенска путовања”, и многа друга маестрална дела српске књижевности.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу