Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

АЛБУМ СЛАВНОГ ЖЕНСКИЊА: највеће јунакиње античког света

Албум славног женскиња, објављен први пут 1909. године, својеврсни је лексикон у коме аутор Пера Радуловић пише о најславнијим легендарним и историјским женама античког света. Књига је намењена млађим читаоцима, јер им на једноставан и сажет начин приближава најпознатије женске личности грчке и римске митологије и историје – Антигону, Пенелопу, Лепу Јелену, Ифигенију, Корнелију Грах и многе друге. Нема сумње да ће и старији читаоци уживати док читају ову књигу, посебно ако су  заљубљеници у античке митове, Хомерове епове или највеће трагичаре старога света – Есхила, Софокла и Еурипида.

О приватном животу и професионалној каријери Пере Радуловића нема много података. Оно што је ипак познато, а и за нас значајно је да је био посвећен педагог. Био је наставник педагогије у Српској женској учитељској школи, а Албум славног женскиња написао је како би се младе жене упознале са славним девојкама и женама античког света. О мотивима за писање ове књиге Пера Радуловић у предговору каже:

Као бивши наставник педагогије у Српској женској учитељској школи чудио сам се незнању приправница о славним девојкама и славним женама. Али једна приправница једном приликом одлучно ми рече: „Како ћемо да знамо кад о том немамо где да читамо? Напишите нам да читамо, па ћемо знати!”

И заиста имала је право.

Књига говори о седам славних жена, односно о седам славних митова у одвојеним причама о Семирамиди, Алкести, Антигони, Лепој Јелени, Ифигенији, Пенелопи, Ветурији, Кориолановој мајци, и Корнелији Грах.

Прво име у Албуму славног женскиња је Семирамида, легендарна асирска краљица, права жена-ратница, храбрија и од многих мушкараца, али у исто време и властољубива и бескрупулозна.

Алкеста је прича о храброј и оданој супрузи, која се својевољно жртвовала и пристала да умре, да сиђе у подземно царство уместо свога вољеног мужа.

Прича о Антигони у Албуму славног женскиња је заправо прича већ испричана у најзначајнијим античким трагедијама: Краљ Едип, Седморица против Тебе и Антигона. Антигона је била ћерка несрећног тебанског краља Едипа, сестра Етеокла и Полиника, који су били противници у рату за Тебу, и сестричина краља Тебе Креонта, чије је наређење одбила да послуша, па је кажњена смрћу.

Албум славног женскињаНајвећи рат у историји старе Грчке, Тројански рат, испевао је велики Хомер у својој Илијади. Пера Радуловић нам у причи о Лепој Јелени доноси најважније догађаје Тројанског рата, описује највеће јунаке и њихове међусобне борбе, и коначно Одисејево лукавство и пропаст Троје.

Као што Илијаду наставља еп Одисеја, тако и у Албуму славног женскиња причу о Лепој Јелени прати прича о Пенелопи, верној Одисејевој жени, која је свога мужа стрпљиво чекала двадесет година да се врати из рата.

Прича о Ифигенији пак представља својеврсни почетак ахајског похода на Троју, односно доноси причу о великом Агамемнону, Ифигенијином оцу, њеној мајци Клитемнестри и брату Оресту.

Две последње приче припадају римској историји и говоре о две одважне мајке. Прича о Ветурији је заправо прича о њеном сину Кориолану, таштом војсковођи који је повео војску на сопствени град, док је прича о Корнелији Грах прича о њеним синовима, борцима за права народа.

Из више разлога је Албум славног женскиња корисна за младе, ђаке основних школа. Читајући ове сажете античке легенде, развијаће љубав према грчкој митологији и књижевности уопште, упознаће се са врхунцима класичне књижевности Хомером, Еурипидом, Софоклом, Вергилијем, а онда и Гетеом, а моћи ће да их доведу у везу са нашим народним песмама, јер аутор често пореди наше највеће јунаке са античким. Друга вредност ове књиге је да она може бити поука младим генерацијама о значају верности, правдољубивости, смерности и пожртвованости, јер су све ово особине јунакиња о којима пише.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате збирке прича као што су: Атентаторка Илка Милке Гргурове Алексић Зимње и Летње вечери Милана Ђ. Милићевића, Биједни људи Милана Будисављевића, Тасин дневник Тасе Милинковића, Најбоље приче српске фантастике и многе друге.

Сва дела Пере Радуловића можете видети ОВДЕ, а књигу Албум славног женскиња ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу