Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Zavjet” Sima Matavulja – drama inspirisana narodnim životom Dubrovnika

Nakon više proznih književnih dela Sima Matavulja koja su do sada objavljena u okviru edicije „Otrgnuto od zaborava”, predstavljamo vam i dramu „Zavjet”, prvu od dve Matavuljeve drame – koliko ih je ukupno napisao. Dramu je prvi put objavila Srpska književna zadruga, davne 1897. godine. Inspirisan primorskim krajevima, koji su činili značajan deo njegovog života, ovo svoje dramsko delo Matavulj će protkati motivima iz života Dubrovnika.

Kao što je poznato, većina dela Sima Matavulja regionalno je obeležena, te se obiman Matavuljev književni opus na osnovu motivske strukture može grupisati u različite tematske krugove – pa imamo pripovetke iz beogradskog života, pripovetke sa primorja i sl. Tako se i drama „Zavjet” svojim sadržajem vezuje upravo za onaj krug Matavuljevog stvaralaštva koji pripoveda o krajevima u kojima se autor rodio, u kojima je proveo svoje detinjstvo, gde se školovao, a na kraju i učiteljevao.

Jasno je da Simo Matavulj poznaje čoveka iz krajeva o kojima piše – njegovu psihologiju, karakter i navike – i to ne samo zato što su ga ti krajevi oblikovali i odredili ga još u ranom detinjstvu nego, možda i važnije, zato što je – kao i svaki vrsni pisac uostalom – pravi poznavalac ljudske duše, pronicljivi i daroviti zapažalac problema i nedoumica sa kojima se čovek u toku života suočava.

Tako će se i u drami „Zavjet” u centru zbivanja naći nemiri u jednoj uglednoj dubrovačkoj porodici. Pred mladog Dubrovčanina Iva Blašića biće postavljen najteži zadatak – da se radi časti imućne porodice odrekne ljubavi prema čestitoj i skromnoj Milici i ispuni zavet dat majci. Ovaj zaplet jedne iskrene mladalačke ljubavi u drami „Zavjet” Matavulj će iskoristiti, karakteristično za njegovo stvaralaštvo, da progovori i o drugim pitanjima – da objektivno i zrelo opiše sam život i sve ono što njega čini. Tako ćemo, kroz replike likova, tragati za odgovorima na pitanja ljubavi, religije, moralnih načela, položaja Srba katolika u Dubrovniku na kraju devetnaestog veka i mnogim drugima.

Iako je svakako najpoznatiji kao prozni pisac i u žanru pripovetke napisao svoja najbolja dela, svakome ko voli Matavuljev specifičan način kazivanja, duhovitost i pronicljiva zapažanja biće uzbudljivo da upozna i novu i drugačiju dimenziju njegovog stvaralaštva i način na koji se ona ostvaruje u dramskom obliku. Stoga vam Portalibris s posebnim zadovoljstvom predstavlja dramu inspirisanu narodnim životom u Dubrovniku – „Zavjet”, kao još jednu u nizu preporuku za čitanje.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i drame drugih zaboravljenih srpskih pisaca kao što su: Miloš Cvetić (Todor od Stalaća), Dragutin Ilić (Istorijske drame, Posle milijon godina), Kosta Trifković (Izbiračica i Čestitam), Laza Kostić (Drame), Đura Jakšić (Drame) i Janko Veselinović i Dragomir Brzak (Đido) i druge.

 

Sva dela Sima Matavulja možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu