Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Завјет” Сима Матавуља – драма инспирисана народним животом Дубровника

Након више прозних књижевних дела Сима Матавуља која су до сада објављена у оквиру едиције „Отргнуто од заборава”, представљамо вам и драму „Завјет”, прву од две Матавуљеве драме – колико их је укупно написао. Драму је први пут објавила Српска књижевна задруга, давне 1897. године. Инспирисан приморским крајевима, који су чинили значајан део његовог живота, ово своје драмско дело Матавуљ ће проткати мотивима из живота Дубровника.

Као што је познато, већина дела Сима Матавуља регионално је обележена, те се обиман Матавуљев књижевни опус на основу мотивске структуре може груписати у различите тематске кругове – па имамо приповетке из београдског живота, приповетке са приморја и сл. Тако се и драма „Завјет” својим садржајем везује управо за онај круг Матавуљевог стваралаштва који приповеда o крајевима у којима се аутор родио, у којима је провео своје детињство, где се школовао, а на крају и учитељевао.

Јасно је да Симо Матавуљ познаје човека из крајева о којима пише – његову психологију, карактер и навике – и то не само зато што су га ти крајеви обликовали и одредили га још у раном детињству него, можда и важније, зато што је – као и сваки врсни писац уосталом – прави познавалац људске душе, проницљиви и даровити запажалац проблема и недоумица са којима се човек у току живота суочава.

Тако ће се и у драми „Завјет” у центру збивања наћи немири у једној угледној дубровачкој породици. Пред младог Дубровчанина Ива Блашића биће постављен најтежи задатак – да се ради части имућне породице одрекне љубави према честитој и скромној Милици и испуни завет дат мајци. Овaj заплет једне искрене младалачке љубави у драми „Завјет” Матавуљ ће искористити, карактеристично за његово стваралаштво, да проговори и о другим питањима – да објективно и зрело опише сам живот и све оно што њега чини. Тако ћемо, кроз реплике ликова, трагати за одговорима на питања љубави, религије, моралних начела, положаја Срба католика у Дубровнику на крају деветнаестог века и многим другима.

Иако је свакако најпознатији као прозни писац и у жанру приповетке написао своја најбоља дела, свакоме ко воли Матавуљев специфичан начин казивања, духовитост и проницљива запажања биће узбудљиво да упозна и нову и другачију димензију његовог стваралаштва и начин на који се она остварује у драмском облику. Стога вам Порталибрис с посебним задовољством представља драму инспирисану народним животом у Дубровнику – „Завјет”, као још једну у низу препоруку за читање.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и драме других заборављених српских писаца као што су: Милош Цветић (Тодор од Сталаћа), Драгутин Илић (Историјске драме, После милијон година), Коста Трифковић (Избирачица и Честитам), Лаза Костић (Драме), Ђура Јакшић (Драме) и Јанко Веселиновић и Драгомир Брзак (Ђидо) и друге.

 

Сва дела Сима Матавуља можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу