Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ускок: роман из црногорског живота

Ускок је први роман Сима Матавуља, који је у својој веома богатој књижевној каријери написао, поред више од стотину приповедака, две драме и неколико дела путописне и мемоарске прозе, још само један роман: Бакоња фра Брне. Матавуљ је дуго радио на Ускоку, непрестано га преправљајући и сређујући, тако да се овај роман јавља први пут 1885. године, а измењен прво 1892, па онда и 1902. године. Наравно, последња верзија романа Ускок се сматра и коначном вољом аутора и најбољом верзијом овог романа.

Симо Матавуљ је дуже време провео у Црној Гори, од 1881. до 1889. године, где је прво постављен за учитеља француског језика у цетињској гимназији, да би касније радио и као школски надзорник, уредник часописа Глас Црногорца и као учитељ синова кнеза Николе Петровића, Данила и Мирка. Године 1892. проводи неколико месеци са групом црногорских ђака у Паризу и Милану, о чему пише у својој аутобиографији Биљешке једног писца. За време свог боравка на Цетињу Симо Матавуљ има прилике да се упозна са животом, обичајима и историјом Црне Горе, што користи да би написао Ускока, својеврсни роман из црногорског живота.

Роман Ускок говори о младом чешком племићу који, бежећи од аустријских власти, доспева у Црну Гору, где прво постаје члан једног братства, а касније и секретар код владике Петра И Петровића његоша. Историја Јанковог живота пре доласка у Црну Гору је веома интересантна и он је прича својим новим братственицима. Одушевљен Наполеоновом личношћу и његовим војним и државничким успесима, Јан напушта родитељски дом и придружује се француској војсци. У бици код Ваграма (1809) заробљавају га Аустријанци, и одводе у затвор у Котор, који је од 1814. под аустријском влашћу. После извесног времена младом ускоку се пружа прилика да побегне, и од одлази у Црну Гору. Братство његушког кнеза Драга Јакова, изненадивши се његовим пореклом, храброшћу и образованошћу, одлучује да му пружи заштиту и прима га у своју породицу.

Приче о животу странаца у новој, непознатој средини, о њиховом постепеном усвајању другачијег начина живота, моралних назора и традиција увек су интересантне, а посебно када су проткане приповедањима из историје и приказивањима народних обичаја. После извесног времена и ускока Јанка потпуно очарава живот Црногораца, тог храброг, слободољубивог и простог народа, и он потпуно учествује у свим њиховим друштвеним активностима.

Посебну вредност роману Ускок Сима Матавуља даје његова етнографска подлога, бројни описи различитих обичаја, религијских обреда, светковина, народног плеса, јуначких игара, племенских суђења и кажњавања.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздате и други мање познати романи као што су: Живорад Вукосављевић (Стари пилот, Ескадрила над пустињом, Судар у ваздуху), Јанко Веселиновић (Хајдук Станко, Јунак наших дана), Иво Ћипико (Пауци, За крухом), Милорад Шапчанин (Сањало), Бранимир Ћосић (Врзино коло, Два царства, Покошено поље) и др.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу