Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uskok je prvi roman Sima Matavulja, koji je u svojoj veoma bogatoj književnoj karijeri napisao, pored više od stotinu pripovedaka, dve drame i nekoliko dela putopisne i memoarske proze, još samo jedan roman: Bakonja fra Brne. Matavulj je dugo radio na Uskoku, neprestano ga prepravljajući i sređujući, tako da se ovaj roman javlja prvi put 1885. godine, a izmenjen prvo 1892, pa onda i 1902. godine. Naravno, poslednja verzija romana Uskok se smatra i konačnom voljom autora i najboljom verzijom ovog romana.

Simo Matavulj je duže vreme proveo u Crnoj Gori, od 1881. do 1889. godine, gde je prvo postavljen za učitelja francuskog jezika u cetinjskoj gimnaziji, da bi kasnije radio i kao školski nadzornik, urednik časopisa Glas Crnogorca i kao učitelj sinova kneza Nikole Petrovića, Danila i Mirka. Godine 1892. provodi nekoliko meseci sa grupom crnogorskih đaka u Parizu i Milanu, o čemu piše u svojoj autobiografiji Bilješke jednog pisca. Za vreme svog boravka na Cetinju Simo Matavulj ima prilike da se upozna sa životom, običajima i istorijom Crne Gore, što koristi da bi napisao Uskoka, svojevrsni roman iz crnogorskog života.

Roman Uskok govori o mladom češkom plemiću koji, bežeći od austrijskih vlasti, dospeva u Crnu Goru, gde prvo postaje član jednog bratstva, a kasnije i sekretar kod vladike Petra I Petrovića Njegoša. Istorija Jankovog života pre dolaska u Crnu Goru je veoma interesantna i on je priča svojim novim bratstvenicima. Oduševljen Napoleonovom ličnošću i njegovim vojnim i državničkim uspesima, Jan napušta roditeljski dom i pridružuje se francuskoj vojsci. U bici kod Vagrama (1809) zarobljavaju ga Austrijanci, i odvode u zatvor u Kotor, koji je od 1814. pod austrijskom vlašću. Posle izvesnog vremena mladom uskoku se pruža prilika da pobegne, i od odlazi u Crnu Goru. Bratstvo njeguškog kneza Draga Jakova, iznenadivši se njegovim poreklom, hrabrošću i obrazovanošću, odlučuje da mu pruži zaštitu i prima ga u svoju porodicu.

Priče o životu stranaca u novoj, nepoznatoj sredini, o njihovom postepenom usvajanju drugačijeg načina života, moralnih nazora i tradicija uvek su interesantne, a posebno kada su protkane pripovedanjima iz istorije i prikazivanjima narodnih običaja. Posle izvesnog vremena i uskoka Janka potpuno očarava život Crnogoraca, tog hrabrog, slobodoljubivog i prostog naroda, i on potpuno učestvuje u svim njihovim društvenim aktivnostima.

Posebnu vrednost romanu Uskok Sima Matavulja daje njegova etnografska podloga, brojni opisi različitih običaja, religijskih obreda, svetkovina, narodnog plesa, junačkih igara, plemenskih suđenja i kažnjavanja.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdate i drugi manje poznati romani kao što su: Živorad Vukosavljević (Stari pilot, Eskadrila nad pustinjom, Sudar u vazduhu), Janko Veselinović (Hajduk Stanko, Junak naših dana), Ivo Ćipiko (Pauci, Za kruhom), Milorad Šapčanin (Sanjalo), Branimir Ćosić (Vrzino kolo, Dva carstva, Pokošeno polje) i dr.

Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu