Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ускок: роман из црногорског живота

Ускок је први роман Сима Матавуља, који је у својој веома богатој књижевној каријери написао, поред више од стотину приповедака, две драме и неколико дела путописне и мемоарске прозе, још само један роман: Бакоња фра Брне. Матавуљ је дуго радио на Ускоку, непрестано га преправљајући и сређујући, тако да се овај роман јавља први пут 1885. године, а измењен прво 1892, па онда и 1902. године. Наравно, последња верзија романа Ускок се сматра и коначном вољом аутора и најбољом верзијом овог романа.

Симо Матавуљ је дуже време провео у Црној Гори, од 1881. до 1889. године, где је прво постављен за учитеља француског језика у цетињској гимназији, да би касније радио и као школски надзорник, уредник часописа Глас Црногорца и као учитељ синова кнеза Николе Петровића, Данила и Мирка. Године 1892. проводи неколико месеци са групом црногорских ђака у Паризу и Милану, о чему пише у својој аутобиографији Биљешке једног писца. За време свог боравка на Цетињу Симо Матавуљ има прилике да се упозна са животом, обичајима и историјом Црне Горе, што користи да би написао Ускока, својеврсни роман из црногорског живота.

Роман Ускок говори о младом чешком племићу који, бежећи од аустријских власти, доспева у Црну Гору, где прво постаје члан једног братства, а касније и секретар код владике Петра И Петровића његоша. Историја Јанковог живота пре доласка у Црну Гору је веома интересантна и он је прича својим новим братственицима. Одушевљен Наполеоновом личношћу и његовим војним и државничким успесима, Јан напушта родитељски дом и придружује се француској војсци. У бици код Ваграма (1809) заробљавају га Аустријанци, и одводе у затвор у Котор, који је од 1814. под аустријском влашћу. После извесног времена младом ускоку се пружа прилика да побегне, и од одлази у Црну Гору. Братство његушког кнеза Драга Јакова, изненадивши се његовим пореклом, храброшћу и образованошћу, одлучује да му пружи заштиту и прима га у своју породицу.

Приче о животу странаца у новој, непознатој средини, о њиховом постепеном усвајању другачијег начина живота, моралних назора и традиција увек су интересантне, а посебно када су проткане приповедањима из историје и приказивањима народних обичаја. После извесног времена и ускока Јанка потпуно очарава живот Црногораца, тог храброг, слободољубивог и простог народа, и он потпуно учествује у свим њиховим друштвеним активностима.

Посебну вредност роману Ускок Сима Матавуља даје његова етнографска подлога, бројни описи различитих обичаја, религијских обреда, светковина, народног плеса, јуначких игара, племенских суђења и кажњавања.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздате и други мање познати романи као што су: Живорад Вукосављевић (Стари пилот, Ескадрила над пустињом, Судар у ваздуху), Јанко Веселиновић (Хајдук Станко, Јунак наших дана), Иво Ћипико (Пауци, За крухом), Милорад Шапчанин (Сањало), Бранимир Ћосић (Врзино коло, Два царства, Покошено поље) и др.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу