Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uskok: roman iz crnogorskog života

Uskok je prvi roman Sima Matavulja, koji je u svojoj veoma bogatoj književnoj karijeri napisao, pored više od stotinu pripovedaka, dve drame i nekoliko dela putopisne i memoarske proze, još samo jedan roman: Bakonja fra Brne. Matavulj je dugo radio na Uskoku, neprestano ga prepravljajući i sređujući, tako da se ovaj roman javlja prvi put 1885. godine, a izmenjen prvo 1892, pa onda i 1902. godine. Naravno, poslednja verzija romana Uskok se smatra i konačnom voljom autora i najboljom verzijom ovog romana.

Simo Matavulj je duže vreme proveo u Crnoj Gori, od 1881. do 1889. godine, gde je prvo postavljen za učitelja francuskog jezika u cetinjskoj gimnaziji, da bi kasnije radio i kao školski nadzornik, urednik časopisa Glas Crnogorca i kao učitelj sinova kneza Nikole Petrovića, Danila i Mirka. Godine 1892. provodi nekoliko meseci sa grupom crnogorskih đaka u Parizu i Milanu, o čemu piše u svojoj autobiografiji Bilješke jednog pisca. Za vreme svog boravka na Cetinju Simo Matavulj ima prilike da se upozna sa životom, običajima i istorijom Crne Gore, što koristi da bi napisao Uskoka, svojevrsni roman iz crnogorskog života.

Roman Uskok govori o mladom češkom plemiću koji, bežeći od austrijskih vlasti, dospeva u Crnu Goru, gde prvo postaje član jednog bratstva, a kasnije i sekretar kod vladike Petra I Petrovića njegoša. Istorija Jankovog života pre dolaska u Crnu Goru je veoma interesantna i on je priča svojim novim bratstvenicima. Oduševljen Napoleonovom ličnošću i njegovim vojnim i državničkim uspesima, Jan napušta roditeljski dom i pridružuje se francuskoj vojsci. U bici kod Vagrama (1809) zarobljavaju ga Austrijanci, i odvode u zatvor u Kotor, koji je od 1814. pod austrijskom vlašću. Posle izvesnog vremena mladom uskoku se pruža prilika da pobegne, i od odlazi u Crnu Goru. Bratstvo njeguškog kneza Draga Jakova, iznenadivši se njegovim poreklom, hrabrošću i obrazovanošću, odlučuje da mu pruži zaštitu i prima ga u svoju porodicu.

Priče o životu stranaca u novoj, nepoznatoj sredini, o njihovom postepenom usvajanju drugačijeg načina života, moralnih nazora i tradicija uvek su interesantne, a posebno kada su protkane pripovedanjima iz istorije i prikazivanjima narodnih običaja. Posle izvesnog vremena i uskoka Janka potpuno očarava život Crnogoraca, tog hrabrog, slobodoljubivog i prostog naroda, i on potpuno učestvuje u svim njihovim društvenim aktivnostima.

Posebnu vrednost romanu Uskok Sima Matavulja daje njegova etnografska podloga, brojni opisi različitih običaja, religijskih obreda, svetkovina, narodnog plesa, junačkih igara, plemenskih suđenja i kažnjavanja.

 

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdate i drugi manje poznati romani kao što su: Živorad Vukosavljević (Stari pilot, Eskadrila nad pustinjom, Sudar u vazduhu), Janko Veselinović (Hajduk Stanko, Junak naših dana), Ivo Ćipiko (Pauci, Za kruhom), Milorad Šapčanin (Sanjalo), Branimir Ćosić (Vrzino kolo, Dva carstva, Pokošeno polje) i dr.

Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu