Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Владимир Ћоровић: „Наше победе”

Негде између Велике Србије и Историје Југославије Владимир Ћоровић пише књигу посвећену победама српског народа у балканским ратовима и Првом светском рату. Но, књига Наше победе није само то. Након петовековне борбе са далеко надмоћнијим непријатељем и зулумћаром – Турском, Србија добија прилику да се ослободи свих стега које су је мучиле вековима, добија прилику да поврати све оно што јој је припадало, да се ослободи најужаснијег тренутка за српске мајке, када им односе децу и од њих праве своје поданике, и ту прилику у савезништву са другим балканским државама користи – и Турска након Првог балканског рата постаје „болесник са Босфора”.

Међутим, иако је дала највише од себе, Србија је након Првог балканског рата добила мање него што јој припада, док је, с друге стране, Бугарска, као њен савезник, са великим апетитом тражила преко хлеба погачу, не марећи да ли је заиста заслужује или не. Тако нас Владимир Ћоровић уводи и у Други балкански рат и на основу проверене историјске грађе износи чињенице о збивањима у њему. Дакле, Други балкански рат је вођен између Бугарске, с једне, и Србије, Црне Горе, Грчке, Румуније и, у претходном рату, поражене Турске, с друге стране, и то нападом Бугара на српску војску без претходне објаве рата. Заједничком сарадњом савезника Бугарска, коју је, на основу односа према српском живљу, аутор, као савременик тих историјских догађаја, представио у виду свирепе животиње која, немилосрдна, доживљава огроман пораз. Но, то је само почетак једног много већег историјског догађаја, највећег у дотадашњој историји – Првог светског рата.

Највећи део Наших победа је управо посвећен победама у том до тада највећем историјском догађају. Али, не само победама, победе су биле круна свега онога што им је претходило, а то је срчана борба српског народа, борба против далеко веће и надмоћније силе – Аустроугарске, која је уз Бугаре представљала највећег смртног непријатеља Срба и управо својом мржњом кренула у рат да Србију сравна са земљом. И Цер, и Колубара, и повлачење преко Албаније; и Крф, и Кајмакчалан, и Солунски фронт – све су то догађаји које Ћоровић описује, уз посебно занимљиве цитате из докумената великог броја учесника у догађајима, и тако Нашим победама даје додатну ноту живописности и веродостојности.

То су победе о којима пише Владимир Ћоровић. Књига Наше победе је споменик који је ту да нас подсети ко смо били, какви су били наши преци, шта су нам оставили у аманет и какви треба да будемо ми, као њихови потомци, како је то Милутин Бојић у својој Плавој гробници рекао.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава поред Наших победа реиздата и друга дела Владимира Ћоровића: Црна књига, Карађорђе и Први српски устанак, Изабране историјске студије, Велика Србија и Историја Југославије, као и дела значајних српских историографа, као што су Михаило Гавриловић (Из нове српске историје), Стојан Новаковић (Васкрс државе српске, Турско царство пред српски устанак 1780-1804), Милутин Д. Лазаревић (Наши ратови за ослобођење и уједињење). Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу