Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Negde između Velike Srbijei Istorije Jugoslavije Vladimir Ćorović piše knjigu posvećenu pobedama srpskog naroda u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. No, knjiga Naše pobedenije samo to. Nakon petovekovne borbe sa daleko nadmoćnijim neprijateljem i zulumćarom – Turskom, Srbija dobija priliku da se oslobodi svih stega koje su je mučile vekovima, dobija priliku da povrati sve ono što joj je pripadalo, da se oslobodi najužasnijeg trenutka za srpske majke, kada im odnose decu i od njih prave svoje podanike, i tu priliku u savezništvu sa drugim balkanskim državama koristi – i Turska nakon Prvog balkanskog rata postaje „bolesnik sa Bosfora”.

Međutim, iako je dala najviše od sebe, Srbija je nakon Prvog balkanskog rata dobila manje nego što joj pripada, dok je, s druge strane, Bugarska, kao njen saveznik, sa velikim apetitom tražila preko hleba pogaču, ne mareći da li je zaista zaslužuje ili ne. Tako nas Vladimir Ćorović uvodi i u Drugi balkanski rat i na osnovu proverene istorijske građe iznosi činjenice o zbivanjima u njemu. Dakle, Drugi balkanski rat je vođen između Bugarske, s jedne, i Srbije, Crne Gore, Grčke, Rumunije i, u prethodnom ratu, poražene Turske, s druge strane, i to napadom Bugara na srpsku vojsku bez prethodne objave rata. Zajedničkom saradnjom saveznika Bugarska, koju je, na osnovu odnosa prema srpskom življu, autor, kao savremenik tih istorijskih događaja, predstavio u vidu svirepe životinje koja, nemilosrdna, doživljava ogroman poraz. No, to je samo početak jednog mnogo većeg istorijskog događaja, najvećeg u dotadašnjoj istoriji – Prvog svetskog rata.

Najveći deo Naših pobeda je upravo posvećen pobedama u tom do tada najvećem istorijskom događaju. Ali, ne samo pobedama, pobede su bile kruna svega onoga što im je prethodilo, a to je srčana borba srpskog naroda, borba protiv daleko veće i nadmoćnije sile – Austrougarske, koja je uz Bugare predstavljala najvećeg smrtnog neprijatelja Srba i upravo svojom mržnjom krenula u rat da Srbiju sravna sa zemljom. I Cer, i Kolubara, i povlačenje preko Albanije; i Krf, i Kajmakčalan, i Solunski front – sve su to događaji koje Ćorović opisuje, uz posebno zanimljive citate iz dokumenata velikog broja učesnika u događajima, i tako Našim pobedama daje dodatnu notu živopisnosti i verodostojnosti.

To su pobede o kojima piše Vladimir Ćorović. Knjiga Naše pobede je spomenik koji je tu da nas podseti ko smo bili, kakvi su bili naši preci, šta su nam ostavili u amanet i kakvi treba da budemo mi, kao njihovi potomci, kako je to Milutin Bojić u svojoj Plavoj grobnici rekao.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava pored Naših pobeda reizdata i druga dela Vladimira Ćorovića: Crna knjiga, Karađorđe i Prvi srpski ustanak, Izabrane istorijske studije, Velika Srbija i Istorija Jugoslavije, kao i dela značajnih srpskih istoriografa, kao što su Mihailo Gavrilović (Iz nove srpske istorije), Stojan Novaković (Vaskrs države srpske, Tursko carstvo pred srpski ustanak 1780-1804), Milutin D. Lazarević (Naši ratovi za oslobođenje i ujedinjenje). Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu