Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јанићије Ђурић

Јанићије ЂурићНекада чувени и толико моћни секретар вожда Карађорђа, Јанићије Ђурић, родио се у Страгарима, селу крагујевачке Јасенице, око 1779. године.

Он је био један од оних срећних који су се у оно доба могли научити писмености. Он је то тако потребно, а онда толико ретко образовање стекао у рудничком манастиру Благовештењу, а оно га је у своје доба учинило и чувеним и моћним у свој Србији, па и преко граница њених.

Не одвајајући се још за самих преговора о почетку устанка од Карађорђа, Ђурић је постао његовим секретаром одмах чим је Ђорђе изабран на тајном збору у Орашцу за вожда свему покрету. У том је положају остао за све време ратовања, имајући увек велики и готово неодољиви утицај на Вожда.

Али је он за све оно време необичних догађаја и ратовао, имајући у различита доба и посебне веће команде. Последњи је пут управљао војском на Дрини у јулу 1813. године. Али то бејаху мучни и тешки дани. Тешко је данас појмити како је било у души ондашњих старешина српских који су знали да је отаџбини њиховој већ напијена чаша мученичке смрти! Зато и рад Ђурићев у то доба казује неодређеност, колебање и ону слутњу која је струјала душама ондашњих вођа народних.

Казивања вождових ратника о Првом српском устанкуПосле пропасти 1813. Ђурић је прешао у Земун и даље, а годину дана доцније отишао је у Бесарабију и настанио се с осталим емигрантима српским у Хоћину. Кад се од 1830. почеше враћати у Србију некадашњи прваци народни, дође у отаџбину и Ђурић, и прими се доцније службе државне. У томе је дошао до највишега звања, поставши 1840. године члан Земаљскога савета.

Преминуо је у дубокој старости 14. априла 1850. у своме месту рођења, у Страгарима, где је као пензионар проводио понајвише последње дане свога живота.

Ђурић није знатан само као некадашњи радник на ослобођењу Србије; он је заслужан и за писање историје онога доба. Његова „Повесница” тих догађаја, наштампана у „Гласнику Српскога ученога друштва”, од велике је помоћи историографу онога времена и уопште борбе за ослобођење Србије.

Лик је израђен по верној слици Народнога музеја у Београду.

 

Одломак из дела Знаменити Срби XIX века Андре Гавриловића

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу