Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Стојан Живадиновић: „Бетовен” – биографија великог композитора

Порталибрисова едиција Отргнуто од заборава из дана у дан постаје богатија што у броју реиздања, што у броју заступљених мање познатих писаца које враћамо на листу актуелних. Међу њима је и Стојан Живадиновић, некада одбачени аутор и склањан са јавне сцене, а сада већ вама познат и радо читан писац. Поред бројних приповедака, историјских романа, оних са детективском и крими позадином, претпостављамо да изненађује чињеница да је написао Бетовенову биографију.

Ова књига Стојана Живадиновића говори о Лудвигу ван Бетовену од рођења 1770. до смрти једног снежног мартовског дана 1827. године. Није имао породичну ситуацију за похвалу: родио се у једној породици чији су чланови били склони алкохолу, од чега му умире отац 1792, а мајка, сва исцрпљена од таквог живота, преминула је неколико година раније, 1787.

У овом делу Бетовен откриће нам аутор изглед њихове мале куће у Бону:

„Одмах, чим се избије на горњи спрат, слева мали собичак. Човек ту остаје запрепашћен. Је ли могућно да се ту родио Бетовен? Човек вишега раста ударио би главом о таваницу. Три метра дужине, два ширине, испод два метра висине!

Патос је дрвен, јадан, искрпљен. Зидови ољуштени и с великим мрљама. Соба је мала, узана, мрачна, ниска, тесна, с једним јединим прозором, који као да осветљава тамницу.”

Стојан Живадиновић бележи интимне моменте који су значајни за појаву овог генија, а најважнији од њих је стваралаштво. О свакој симфонији, сонати, концерту и свему осталом чиме је допринео музици писац ће причати на страницама ове својеврсне књиге. Посебан тренутак, нажалост несрећан, како за самог Бетовена, тако и за целокупно друштво, било је сазнање да је постао глув након једне прехладе 1796. године.

„Музика је за њега све. Бетовен мисли кроз тонове, исповеда се, указује на свет у себи и око себе. Он је жељан живота, породице, чистих породичних радости, пријатељства и разговора с људима. С глувоћом има све да изгуби.”

Стојан Живадиновић помиње и друге велике музичаре овог доба, међу којима је Хајдн, код кога Бетовен одлази да учи, али и Моцарт, Шуберт и други. Можемо рећи да су ова три имена и те како важна и дан-данас и да су оставила трага не само у музици већ и у другим областима нашег живота. Кроз поглавља Беч у Бетовеново доба, Студије у Бечу, Бетовен и Бечки конгрес представља нам сналажење тада овог младића у аустријској престоници, која га „не разуме, не воли, не поима, али му се диви и обожава”.

Неће аутор заборавити и да нам каже нешто о Бетовеновом односу према женама, које су и иначе инспирација свим уметницима независно од врсте уметности којом се баве. Многе жене биле су заљубљене у њега, волеле су га, а и он њих, мада његов физички изглед није био нимало привлачан:

„Бетовен је средњега раста, јако развијених костију, широких рамена, јака и дебела врата, што чини да његова безмало јупитеровска глава с високим теменом има нечега непријатно увученога у рамена.

Али чело је високо. На томе челу као да су исписане све необичне моћи генија. Лице му је црно, „шпањолско”, изровашено од богиња, очи исто тако црне и увек ватрене.

Само за клавиром или кад га у говору обузме ватра ишчезава његова ружноћа и пред човеком се појављује једно преображено и чудно људско биће, у коме пламсају многе ватре и боре се многобројни демони. Тада, тек тада жене откривају да у Бетовену има нечега што немају остали људи и тада осећају да им он насилно плени срце.”

Велики, врсни композитор записао је у свом дневнику: „Љубав и само љубав може да те усрећи у животу!”, ставља Бетовен у свој бележник 1817. године.

Закључујемо да има много интересантних делова у књизи Стојана Живадиновића где ћете застати и запитати се или само замислити каква је част била живети у Бетовеново време, али част и што и данас имамо прилику да уживамо у његовим изванредним остварењима. Колики је био човек и уметник потврдиће чињеница да га је тридесетак хиљада људи испратило на вечни пут.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздата и друга дела мање познатих српских аутора: Андра Гавриловић (Прве жртве, Црте из ослобођења Србије, Деспотова властела, Бели снови, Вечерња румен, Невина чаробница, Словенска путовања, Андрија Хумски), Живорад Вукосављевић (Судар у ваздуху, Ескадрила над пустињом, Стари пилот, Како смо добили крила, Прва крила, Младост и крила, Пилот-потпоручник Кнап брани Београд), Богобој Атанацковић (Два идола), Милош Цветић (Тодор од Сталаћа) и многа друга. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела овог аутора погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу