Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

RANJENI ORAO: jake ljudske emocije i društvene norme

Jedna od najpopularnijih i najomiljenijih knjiga naše velike spisateljice Mir-Jam svakako je roman Ranjeni orao. Ovaj roman su i ekranizovali, pa su ljubitelji Mir-Jaminog književnog rada dobili priliku da uživaju ne samo čitajući nego i gledajući dobro poznate glumce u ulozi junaka iz romana.

Ranjeni orao je podeljen unutar sebe u poglavlja, koje nose simbolične naslove i nagoveštavaju šta će se desiti. Prvo poglavlje je Jedan dan pod okupacijom, i u njemu se upoznajemo sa dvema porodicama. Zapravo, stariji muški članovi su u ratu, dok njihove žene sa decom željno iščekuju povratak svojih muževa iz rata. Mirnu i srećnu atmosferu, bezbrižnu dečju igru Anđelke i Nenada prekinula je tužna vest, koja će staviti pečat na Anđelkin život – ostala je bez oca.

Nakon ove glave prikazuje se radnja romana dvadeset godina kasnije. Odavde kreće već zaplet. Glavna junakinja je ona mala Anđelka s početka romana, koja je pucala ladolež sa Nenadom. Dve decenije kasnije ona je već odrasla i nalazi se na važnoj životnoj raskrsnici – vreme je da se uda za advokata Tomu. Ovi momenti uvode u roman Ranjeni orao pitanje prave ljubavi i devičanstva. Takođe, to je i pravi način Milice Jakovljević Mir-Jam da se dotakne večite teme muško-ženskih odnosa, patrijarhalnog ili konzervativnog ponašanja muškaraca, a s druge strane, modernog sveta, zaljubljivanja i zavođenja pripadnica lepšeg pola. Autorka je prepoznatljiva po tome što se bavi ovim problemima, koje ćemo prepoznati ne samo u Grehu njene mame i Ranjenom orlu nego i u romanima Mala supruga i Samac u braku. Ono što je izgleda bilo najvažnije jeste ući nevin u brak i sačuvati instituciju braka, a Anđelka u tome nije uspela. Naivna i ludo i iskreno zaljubljena, poverovala je Gojku i prepustila se ljubavnim činima, koje su je koštale razvoda braka nakon prvih nekoliko dana.

Razočarana Tominim nezrelim i donekle nasilnim ponašanjem, posle osamljivanja, vratila se kod svoje tetke, a potom je posetila drugaricu na selu. Sva ova dalja dešavanja kroz koja nam Mir-Jam prikazuje Anđelku u Ranjenom orlu otvaraju prilike da se čitaoci upoznaju sa ljudima različitih staleža, izgledom života u gradu i selu, i sa sudbinama devojaka koje su probale ljubav. Mlade devojke su postajale činovnice i učiteljice, ili pak ostajale samo domaćice, čekajući onog pravog i ne usuđujući se da se malo slobodnije ponašaju u društvu muškaraca.

Naravno, glavna tema Ranjenog orla jeste cela emotivna Anđelkina priča, od prvog zaljubljivanja do istinske i srećne ljubavi. Potpuni preokret desiće se kada je sudbina opet obraduje uvodeći joj u život „batu iz okupacije”, sada zgodnog avijatičara Nenada. Mir-Jam će sada svojim umećem vrsnog pera pokazati koliko snažna ljubav može uticati na čoveka i pomoći da se prevaziđu mnoge bolne i mučne krize. Na primeru Nenadovom vidimo šta znači ceniti istinske vrednosti u čoveku: on Anđelku posmatra ne samo kao figuru žene u fizičkom smislu već i u unutrašnjem, moralnom, duhovnom, ceneći njenu skromnost, marljivost, i sve one osobine koje su važne za pravog čoveka. Ova Anđelkina ljubavna priča sa Nenadom u potpunosti će se drugačije odvijati i sazrevati nego sa Tomom, što će kulminirati njihovim venčanjem i rađanjem devojčice Jelke.

Mir-Jam je važno i da ukaže na to kako se čovek bori sa izazovima koji ga zatiču u životu i kako da iz brojnih loših trenutaka izađe što bolji. Iako je avijatičar Nenad doživeo nesreću, njegov duh nije klonuo, a podrška najbližih nije izostala.

Nije samo, iako je centralna tema, jedina Anđelkina ljubavna priča u romanu Ranjeni orao. Mada su stariji, Nada i Uglješa će se zavoleti na poseban način. Vukica, kako bi održala brak, sve vreme je nesrećna i živi loše sa Gojkom, dok Zlata ipak uspeva da fino živi s Mašom. Mir-Jam je kroz sve ovo uspela da dočara i život muslimana, naročito muslimanki, i da ispriča nešto o njihovom vaspitanju, željama i mogućnostima za ostvarivanje ljubavi.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdati i drugi ljubavni romani, kao što su: DanicaStevana J. Jevtića, Čedomir IlićMilutina Uskokovića, Jednospratne kuće, prva i druga knjiga, Ljubice Radoičić, Pre srećeMilice Janković, i još mnogi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina.

Roman Ranjeni orao vidite OVDE, a sva dela Mir-Jam OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu