Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

РАЊЕНИ ОРАО: јаке људске емоције и друштвене норме

Једна од најпопуларнијих и најомиљенијих књига наше велике списатељице Мир-Јам свакако је роман Рањени орао. Овај роман су и екранизовали, па су љубитељи Мир-Јаминог књижевног рада добили прилику да уживају не само читајући него и гледајући добро познате глумце у улози јунака из романа.

Рањени орао је подељен унутар себе у поглавља, које носе симболичне наслове и наговештавају шта ће се десити. Прво поглавље је Један дан под окупацијом, и у њему се упознајемо са двема породицама. Заправо, старији мушки чланови су у рату, док њихове жене са децом жељно ишчекују повратак својих мужева из рата. Мирну и срећну атмосферу, безбрижну дечју игру Анђелке и Ненада прекинула је тужна вест, која ће ставити печат на Анђелкин живот – остала је без оца.

Након ове главе приказује се радња романа двадесет година касније. Одавде креће већ заплет. Главна јунакиња је она мала Анђелка с почетка романа, која је пуцала ладолеж са Ненадом. Две деценије касније она је већ одрасла и налази се на важној животној раскрсници – време је да се уда за адвоката Тому. Ови моменти уводе у роман Рањени орао питање праве љубави и девичанства. Такође, то је и прави начин Милице Јаковљевић Мир-Јам да се дотакне вечите теме мушко-женских односа, патријархалног или конзервативног понашања мушкараца, а с друге стране, модерног света, заљубљивања и завођења припадница лепшег пола. Ауторка је препознатљива по томе што се бави овим проблемима, које ћемо препознати не само у Греху њене маме и Рањеном орлу него и у романима Мала супруга и Самац у браку. Оно што је изгледа било најважније јесте ући невин у брак и сачувати институцију брака, а Анђелка у томе није успела. Наивна и лудо и искрено заљубљена, поверовала је Гојку и препустила се љубавним чинима, које су је коштале развода брака након првих неколико дана.

Разочарана Томиним незрелим и донекле насилним понашањем, после осамљивања, вратила се код своје тетке, а потом је посетила другарицу на селу. Сва ова даља дешавања кроз која нам Мир-Јам приказује Анђелку у Рањеном орлу отварају прилике да се читаоци упознају са људима различитих сталежа, изгледом живота у граду и селу, и са судбинама девојака које су пробале љубав. Младе девојке су постајале чиновнице и учитељице, или пак остајале само домаћице, чекајући оног правог и не усуђујући се да се мало слободније понашају у друштву мушкараца.

Наравно, главна тема Рањеног орла јесте цела емотивна Анђелкина прича, од првог заљубљивања до истинске и срећне љубави. Потпуни преокрет десиће се када је судбина опет обрадује уводећи јој у живот „бату из окупације”, сада згодног авијатичара Ненада. Мир-Јам ће сада својим умећем врсног пера показати колико снажна љубав може утицати на човека и помоћи да се превазиђу многе болне и мучне кризе. На примеру Ненадовом видимо шта значи ценити истинске вредности у човеку: он Анђелку посматра не само као фигуру жене у физичком смислу већ и у унутрашњем, моралном, духовном, ценећи њену скромност, марљивост, и све оне особине које су важне за правог човека. Ова Анђелкина љубавна прича са Ненадом у потпуности ће се другачије одвијати и сазревати него са Томом, што ће кулминирати њиховим венчањем и рађањем девојчице Јелке.

Мир-Јам је важно и да укаже на то како се човек бори са изазовима који га затичу у животу и како да из бројних лоших тренутака изађе што бољи. Иако је авијатичар Ненад доживео несрећу, његов дух није клонуо, а подршка најближих није изостала.

Није само, иако је централна тема, једина Анђелкина љубавна прича у роману Рањени орао. Мада су старији, Нада и Угљеша ће се заволети на посебан начин. Вукица, како би одржала брак, све време је несрећна и живи лоше са Гојком, док Злата ипак успева да фино живи с Машом. Мир-Јам је кроз све ово успела да дочара и живот муслимана, нарочито муслиманки, и да исприча нешто о њиховом васпитању, жељама и могућностима за остваривање љубави.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издати и други љубавни романи, као што су: Даница Стевана Ј. Јевтића, Чедомир Илић Милутина Ускоковића, Једноспратне куће, прва и друга књига, Љубице Радоичић, Пре среће Милице Јанковић, и још многи. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина.

Роман Рањени орао видите ОВДЕ, а сва дела Мир-Јам ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу