Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pripovetke Vojislava J. Ilića Mlađeg

Iako mnogi misle da je Vojislav J. Ilić Mlađi isključivo pesnik, on je zapravo sjajan pripovedač, o čemu svedoči knjiga Pripovetke, kojom Portalibris podseća čitaoce na ovog talentovanom pisca.

Priča Muž i žena, kojom započinju Pripovetke Vojislava J. Ilića Mlađeg, daje nam jednu arhetipsku priču o odnosima u ugovorenom braku i san za navodnom strašću i životnoj sreći. Reč je o muževljevoj potrebi da ga žena nežno voli, ali ona je u tom braku radi funkcionalnosti, obavlja svoje obaveze i pomirena je s tim da u braku sa njim više neće dobiti. Ona iza sebe ima jednu neobičnu ljubavnu storiju, a on jednu strasnu o svom prethodnom braku i kada joj to ispoveda, u njoj izaziva snažnu reakciju i osećanja. U krajnjoj konsekvenci možda je u pitanju njegov životni brodolom o sopstvenoj strasnoj ljubavi prema prvoj ženi koja ga je prevarila, i možda o drugoj sa kojom je imao skladan brak, ali možda ne baš toliko strasti. Ovde se Vojislav J. Ilić mlađi naslanja na tradiciju ljubavnih idealizacija i očekivanja koja se jako uvrežila u građanskom sloju već na prelazu između 19. u 20. vek. A tada je još uvek bilo ugovorenih brakova baziranih na sličnim vrednostima, životnim limitima učesnika (nisu ni mogli imati bolju priliku), eventualno mladalačkom sviđanju. Čini se da je i sam autor neka vrsta žrtve tog očekivanja strasne veze i ljubavne sreće, koja je ipak produkt uticaja literature i mita, a koja se pojavi u realnosti kao projekcija i zbog nerealnog posmatranja druge osobe. I najčešće, kao i u ovom slučaju ili piščevom iz realnosti, rezultira propašću veze.

Najupadljivija u Pripovetkama je verovatno priča Iz sramote u zločin. Ona je važna za stav o Vojislavu J. Iliću Mlađem kao pripovedaču u više aspekata. Pre svega on ovde prikazuje svoju pripovedačku sposobnost posebnu o kontekstu stvaranja dobre kompozicije koja istovremeno dočarava stil života u prostoru o kojem je reč, kao i suštinsku karakterizaciju likova. To polazi za rukom retko kom pripovedaču. On ovde podseća na Sremca i Iva Vojnovića, koji nas svojim dugim uvodima uvlače u svet pripovetke, a zatim sledi tako snažan i neočekivan obrt da se čitaocu zavrti u glavi. Reč je zapravo o mladalačkoj strasti koja rezultira neželjenom trudnoćom, zatim i grešnim čedomorstvom mlade majke. Pripovetka obuhvata i suđenje na kome se rešava njena sudbina, pa imamo uvid i u birokratski i sudski sustav tog vremena. Kao i svaki sentimentalan slikar realnosti, i Vojislav J. Ilić Mlađi skreće pažnju na društveni problem, ali i na pitanje moralnog zakona koje nagoni na greh. Sličan motiv pronalazimo i kod Dušana Rogića u kraćem romanu U prestonici.

Pripovetka Kod pritvorenika izuzetno je upadljiva i potresna, i izdvaja se tematski od ostalih u knjizi Pripovetke. Ona prikazuje atmosferu u vreme posete zatvorenicima. Ovde nam opisa unutrašnjeg života, ali se po rečima izrazima lica vidi kako se ličnosti iz priče osećaju. Posebno je tužna scena sa ženama zatvorenicama koje se raspituju zašto ih njihovi bližnji nisu posetili. Ima tu i arhetipskog motiva žene lepotice koju partner zaboravlja u njenom odsustvu bez obzira na njenu lepotu. Vojislav J. Ilić Mlađi jedan je od retkih autora koji su pisali o životu u zatvoru. Pored njega to su činili Laza Lazarević i Ivo Andrić.

U zbirci Pripovetke nalazi se i priča Gorki kolači, u kojoj se Vojislav J. Ilić Mlađi približava autorima koji pišu o socijalnoj nepravdi na efektan način , kao što su Čarls Dikens, Viktor Igo, pa i Dostojevski. Reč je o dečacima bez staranja koji su prosjaci, pa padaju u iskušenje da ukradu privlačne kolače koje vide u izlogu. Njihov poduhvat koštaće ih mnogo, ali će u toj minijaturi biti ispripovedana strahota tih nevinih dečijih života koje život vodi tamo odakle povratka na prave staze skoro da i nema.

Događaj na drumu je priča o nesrećnoj smrti i o njenim posledicama. Daje nam sliku bake i unuke o kojoj ona brine nakon smrti oca. Sama ta slika već naslućuje tužan događaj koji će biti ispričan. Tragičan okršaj na drumu opisan je detaljno uz dijaloge koji čitaoca uvode u svet i život junaka, u mentalitet našeg čoveka koji je Vojislav J. Ilić Mlađi dobro poznavao. Dijalozi i bakino pripovedanje toliko su autentični da se autor ovde sasvim približava našim najboljim realistima i njihovim pripovetkama, kao što su dela Laze Lazarevića, Ilije Vukićevića itd.

Sva dela Vojislava J. Ilića Mlađeg možete videti OVDE.

Portalibris je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdao i mnoge druge zaboravljene autore, među kojima su Milica Janković, Ivo Vojnović,Zarija R. Popović, Milan Savić itd.

 

 

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu