Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Poznajete li Branislava Nušića

Branislav NušićBranislav Nušić jedan je od najplodnijih i najvoljenijih srpskih književnika, i gotovo da nema književnog žanra ili tekstualnog oblika u kom se nije oprobao – od komedija i drama, preko romana i memoara, pripovedaka sve do žurnalskih tekstova i kozerija.

Smatra se jednim od naših  najigranijih komediografa, i teško da će srpska pozorišna sezona proći bez bar neke Nušićeve komedije. Pored toga, njegova dela su od 1950. godine do danas adaptirana u više od 50 televizijskih i bioskopskih filmova. Primera radi, omiljena komedija beogradske publike, Gospođa ministarka, od svoje čuvene premijere 1929. godine do danas, postavlja standard komediografske i pozorišne umetnosti, a kroz ulogu Živke ministarke ostvaruju se talenti najvećih srpskih glumica. Ne samo kao dramaturg već i kao upravnik pozorišta, reditelj i glumac-amater Bransilav Nušić imao je izvanredno značajnu ulogu u razvoju pozorišnog i kulturnog života između dva svetska rata, te se s punim pravom ubraja u najveće klasike srpske i jugoslovenske književnosti.

Portalibris je u svojoj izdavačkoj delatnosti objavio celokupna dela Branislava Nušića u trideset i šest knjiga. Kada kažemo – Nušić, nama padaju na pamet likovi Živke ministarke, zeta Čede i počasnog konzula Nikaragve (Gospođa ministarka), Jerotija Pantića, pisara Žike i Alekse Žunjića, sreskog špijuna (Sumnjivo lice), Mileta Vrapca, Mite Trte i Epitimije, žene okružnog načelnika (Hajduci). Međutim, ono što je osnovni cilj vrlo značajne edicije Otrgnuto od zaborava je da domaćoj čitalačkoj publici predstavi Nušića kojeg manje poznaju – Nušića koji je ostao zasenjen pozorišnim svetlima njegovih velikih komedija.

Osnovna tema koja objedinjuje gotovo sva Nušićeva dela, kako dramska tako i prozna, zapravo je slika društva kojim vlada sprega novca, sile i političke vlasti. Komika izvire iz karaktera koji nisu dorasli korumpiranoj mašineriji u koju ih je životna situacija (na sreću ili nesreću) dovela – a izvor naših simpatija prema njima je Nušićeva blagonaklonost. U ovim delima nema prave „kazne” – svi ovi junaci pokušaće da se ostvare van svojih mogućnosti, a kada ih sve njihove snage iznevere, vratiće se svom pređašnjem životu sa kraćim ili dužim „repom”.

U ediciji Otrgnuto od zaborava do sada su objavljene i Nušićeve manje poznate komedije. Mister Dolar ismeva moć i društveni prestiž koji se može kupiti novcem; Put oko sveta je priča o čuvenom Jagodincu Jovanči Miciću, koji više utiče na strana okruženja, nego što nove sredine menjaju njega; Beograd nekad i sad pravo je šetalište tipičnih Nušićevih karaktera, njihovih naravi, međusobnih odnosa, konflikta i ličnih problema; Male scene su zbirka kratkih dramskih formi koje donose i danas aktuelne teme predstavljene kroz niz komičnih porodičnih situacija. Posebnu pažnju čitalačke publike želimo da skrenemo na dramu Svet, jer baš ovde možemo da upoznamo tog sasvim netipičnog Nušića. Žanrovsku kompleksnost ovog dela Nušić sam objašnjava: „Svet nije šaljiva igra, iako ima vedrih, pa možda čak i vodviljskih elemenata. Ja sam ga nazvao prosto komadom, a da sam smeo, nazvao bih ga satirom.” U ovom delu videćemo gotovo tragičku propast porodice, koja će stradati zbog toga što pokušava da udovolji javnom mnjenju – svetu.

retorikaMožda baš zbog velike popularnosti Nušića kao dramskog pisca često se zaboravlja ili zanemaruje njegov ništa manji opus romana, pripovedaka, novinskih članaka i memoarske proze. Nušićeve Pripovetke, koje smo objavili u tri toma, pružaju priliku za sinhronijski pregled Nušićevog stvaralaštva, gde se vidi sav piščev raspon i širina. Izvanredno aktuelan i danas svojim kritikama ljudske prirode, vlasti i društvenih fenomena Nušić donosi mnogo humora, ali dozvoljava da osetimo i melanholiju i tugu koja se poslovično skriva iza svakog velikog komediografa. Listići su možda najinteresantnija pripovetka Branislava Nušića, jer je proistekla iz ličnog kažnjeničkog iskustva tokom boravka u požarevačkom zatvoru, kojom se Nušić, neočekivano, pridružuje plejadi srpskih pisaca od Andrića, preko Crnjanskog, Pekića i Mihajlovića (da pomenemo samo neke čuvene „kažnjenike” srpske istorije književnosti) i pruža nove mogućnosti za sveža, moderna čitanja i tumačenja.

Čitalačkoj publici predstavili smo celokupan dramski i prozni opus Branislava Nušića. Mali komadi su zbirka kraćih dramskih tekstova, koji su stariji od velikih Nušićevih komedija, a povezuju ih istorijski motivi i rodoljubivo osećanje. UJEŽ je šala na račun udruženja žena u kojem licemerje prevladava nad altruizmom, a Svinja je vrlo smešna, vedra i laka komedija zabune.  Male priče su zbirka kratkih proznih slika, anegdota u kojima je opisana građanska svakodnevica. Ben Akiba je zbirka feljtona i novinskih članaka koje odlikuje prisan, šaljivo-ispovedni ton i novinarski stil i jezik, koje smo objavili u tri knjige.

Manje je poznato da je Branislav Nušić autor putopisa Kosovo i kao i jedne od najpotresnijih srpskih memoara Devetsto petnaesta: Tragedija jednog naroda.

Izdavačka kuća Portalibris u svojoj značajnoj ediciji Otrgnuto od zaborava, posvećenoj očuvanju srpskog književnog i jezičkog nasleđa, ravnopravno objavljuje ne samo klasike srpske književnosti nego i nepravedno skrajnuta i zaboravu predata dela srpskih pisaca.

Sva dela Branislava Nušića možete pogledati OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu