Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Кад руже цветају” Милутина Ускоковића: приче о младости

Кад руже цветају је збирка приповедака истакнутог ужичког писца Милутина Ускоковића која представља својеврсни миље живота младих тог времена, углавном у паланачкој средини Ужица и околине, пишчевог родног краја.

Приповетка по којој читава збирка носи име (Кад руже цветају) заправо представља увод у све остале приповетке, а њена тема и тон својеврсну антиципацију свега онога што ће уследити у осталим pisac Milutin Uskokovićприповеткама. Право питање је: које су то „ружеˮ Милутина Ускоковића које „цветајуˮ? Или, можда: које је то време када руже цветају? Иницијална приповетка доноси причу о три младића: дипломираног практиканта, полицијског писара и коректора, пореклом из различитих крајева, а повезаних универзитетским градом и студентским животом којим су до јуче живели. До јуче су били студенти, данас се већ налазе на прекретници свог живота; то је тренутак када се треба определити куда и како даље, и, можда најважније: шта сада? То је време за које „песници кажу да руже цветајуˮ, време које би требало човека испуњавати полетом и еланом, но поставља се питање да ли заиста тако, или је то заправо тренутак када те руже почињу да доцветавају као и сама младост и дотадашње младићство.

Дакле, доминантна тема Милутина Ускоковића у збирци приповедака Кад руже цветају је младост, поглед и осврт на прошлост, на оно што се десило, оно што је најлепши и најсветлији део живота сваке особе. Младост је та која доноси прве љубави, полет који човеку даје снагу, чини га срећним, надмоћним и свемоћним. Чак и када су несрећне, као код појединих јунака збирке Кад руже цветају (Келкен у Живот и дело Данила Перишића, Вуловићев син у Три фотографије), те прве љубави и љубавна разочарења било да су изазвана међусобном удаљеношћу љубавника, било утихнућем пламена, остају дубоко забележене, код неких чак и толико да касније не пожеле никада поново волети и доживети нешто слично.

knjiga Kad ruže cvetaju Milutin UskokovićНо, збирка приповедака Кад руже цветају није збирка љубавних приповедака. Напротив, Милутин Ускоковић је на занимљив начин своју књигу прошарао приповеткама различите тематике, те у осталим приповеткама наилазимо и на мотиве сиромаштва, часног и поштеног, али исто тако и на широкогрудост упркос том истом сиромаштву (Отац и син). Такође, књига садржи и једну једину драму овог писца – Кад смо били ђаци – која је баш као и читава збирка обојена носталгијом за прошлим, бољим временима, која се више никада неће вратити, али која ће заувек остати у сећању. На тај начин читава књига Милутина Ускоковића  добија тематску компактност и заокруженост као целина.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и друге занимљиве и мање познате збирке приповедака, као што су: Милан Вукасовић (Срж или Игра костурова, Приповетке и басне), Григорије Божовић (Под законом, Приповетке), Милутин Јовановић (Незнани и заборављени), Душан Радић (Тако ми, планинци, Три километра на сат, Кроз живот), Момчило Настасијевић (Ране приче и приповетке) и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Милутина Ускоковића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу