Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Kad ruže cvetaju” Milutina Uskokovića: priče o mladosti

Kad ruže cvetaju je zbirka pripovedaka istaknutog užičkog pisca Milutina Uskokovića koja predstavlja svojevrsni milje života mladih tog vremena, uglavnom u palanačkoj sredini Užica i okoline, piščevog rodnog kraja.

Pripovetka po kojoj čitava zbirka nosi ime (Kad ruže cvetaju) zapravo predstavlja uvod u sve ostale pripovetke, a njena tema i ton svojevrsnu anticipaciju svega onoga što će uslediti u ostalim pisac Milutin Uskokovićpripovetkama. Pravo pitanje je: koje su to „ružeˮ Milutina Uskokovića koje „cvetajuˮ? Ili, možda: koje je to vreme kada ruže cvetaju? Inicijalna pripovetka donosi priču o tri mladića: diplomiranog praktikanta, policijskog pisara i korektora, poreklom iz različitih krajeva, a povezanih univerzitetskim gradom i studentskim životom kojim su do juče živeli. Do juče su bili studenti, danas se već nalaze na prekretnici svog života; to je trenutak kada se treba opredeliti kuda i kako dalje, i, možda najvažnije: šta sada? To je vreme za koje „pesnici kažu da ruže cvetajuˮ, vreme koje bi trebalo čoveka ispunjavati poletom i elanom, no postavlja se pitanje da li zaista tako, ili je to zapravo trenutak kada te ruže počinju da docvetavaju kao i sama mladost i dotadašnje mladićstvo.

Dakle, dominantna tema Milutina Uskokovića u zbirci pripovedaka Kad ruže cvetaju je mladost, pogled i osvrt na prošlost, na ono što se desilo, ono što je najlepši i najsvetliji deo života svake osobe. Mladost je ta koja donosi prve ljubavi, polet koji čoveku daje snagu, čini ga srećnim, nadmoćnim i svemoćnim. Čak i kada su nesrećne, kao kod pojedinih junaka zbirke Kad ruže cvetaju (Kelken u Život i delo Danila Perišića, Vulovićev sin u Tri fotografije), te prve ljubavi i ljubavna razočarenja bilo da su izazvana međusobnom udaljenošću ljubavnika, bilo utihnućem plamena, ostaju duboko zabeležene, kod nekih čak i toliko da kasnije ne požele nikada ponovo voleti i doživeti nešto slično.

knjiga Kad ruže cvetaju Milutin UskokovićNo, zbirka pripovedaka Kad ruže cvetaju nije zbirka ljubavnih pripovedaka. Naprotiv, Milutin Uskoković je na zanimljiv način svoju knjigu prošarao pripovetkama različite tematike, te u ostalim pripovetkama nailazimo i na motive siromaštva, časnog i poštenog, ali isto tako i na širokogrudost uprkos tom istom siromaštvu (Otac i sin). Takođe, knjiga sadrži i jednu jedinu dramu ovog pisca – Kad smo bili đaci – koja je baš kao i čitava zbirka obojena nostalgijom za prošlim, boljim vremenima, koja se više nikada neće vratiti, ali koja će zauvek ostati u sećanju. Na taj način čitava knjiga Milutina Uskokovića  dobija tematsku kompaktnost i zaokruženost kao celina.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i druge zanimljive i manje poznate zbirke pripovedaka, kao što su: Milan Vukasović (Srž ili Igra kosturova, Pripovetke i basne), Grigorije Božović (Pod zakonom, Pripovetke), Milutin Jovanović (Neznani i zaboravljeni), Dušan Radić (Tako mi, planinci, Tri kilometra na sat, Kroz život), Momčilo Nastasijević (Rane priče i pripovetke) i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Sva dela Milutina Uskokovića možete pronaći OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu