Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Познајете ли Бранислава Нушића

Бранислав НушићБранислав Нушић један је од најплоднијих и највољенијих српских књижевника, и готово да нема књижевног жанра или текстуалног облика у ком се није опробао – од комедија и драма, преко романа и мемоара, приповедака све до журналских текстова и козерија.

Сматра се једним од наших  најигранијих комедиографа, и тешко да ће српска позоришна сезона проћи без бар неке Нушићеве комедије. Поред тога, његова дела су од 1950. године до данас адаптирана у више од 50 телевизијских и биоскопских филмова. Примера ради, омиљена комедија београдске публике, Госпођа министарка, од своје чувене премијере 1929. године до данас, поставља стандард комедиографске и позоришне уметности, а кроз улогу Живке министарке остварују се таленти највећих српских глумица. Не само као драматург већ и као управник позоришта, редитељ и глумац-аматер Брансилав Нушић имао је изванредно значајну улогу у развоју позоришног и културног живота између два светска рата, те се с пуним правом убраја у највеће класике српске и југословенске књижевности.

Порталибрис је у својој издавачкој делатности објавио целокупна дела Бранислава Нушића у тридесет и шест књига. Када кажемо – Нушић, нама падају на памет ликови Живке министарке, зета Чеде и почасног конзула Никарагве (Госпођа министарка), Јеротија Пантића, писара Жике и Алексе Жуњића, среског шпијуна (Сумњиво лице), Милета Врапца, Мите Трте и Епитимије, жене окружног начелника (Хајдуци). Међутим, оно што је основни циљ врло значајне едиције Отргнуто од заборава је да домаћој читалачкој публици представи Нушића којег мање познају – Нушића који је остао засењен позоришним светлима његових великих комедија.

Основна тема која обједињује готово сва Нушићева дела, како драмска тако и прозна, заправо је слика друштва којим влада спрега новца, силе и политичке власти. Комика извире из карактера који нису дорасли корумпираној машинерији у коју их је животна ситуација (на срећу или несрећу) довела – а извор наших симпатија према њима је Нушићева благонаклоност. У овим делима нема праве „казне” – сви ови јунаци покушаће да се остваре ван својих могућности, а када их све њихове снаге изневере, вратиће се свом пређашњем животу са краћим или дужим „репом”.

У едицији Отргнуто од заборава до сада су објављене и Нушићеве мање познате комедије. Мистер Долар исмева моћ и друштвени престиж који се може купити новцем; Пут око света је прича о чувеном Јагодинцу Јованчи Мицићу, који више утиче на страна окружења, него што нове средине мењају њега; Београд некад и сад право је шеталиште типичних Нушићевих карактера, њихових нарави, међусобних односа, конфликта и личних проблема; Мале сцене су збирка кратких драмских форми које доносе и данас актуелне теме представљене кроз низ комичних породичних ситуација. Посебну пажњу читалачке публике желимо да скренемо на драму Свет, јер баш овде можемо да упознамо тог сасвим нетипичног Нушића. Жанровску комплексност овог дела Нушић сам објашњава: „Свет није шаљива игра, иако има ведрих, па можда чак и водвиљских елемената. Ја сам га назвао просто комадом, а да сам смео, назвао бих га сатиром.” У овом делу видећемо готово трагичку пропаст породице, која ће страдати због тога што покушава да удовољи јавном мњењу – свету.

реторикаМожда баш због велике популарности Нушића као драмског писца често се заборавља или занемарује његов ништа мањи опус романа, приповедака, новинских чланака и мемоарске прозе. Нушићеве Приповетке, које смо објавили у три тома, пружају прилику за синхронијски преглед Нушићевог стваралаштва, где се види сав пишчев распон и ширина. Изванредно актуелан и данас својим критикама људске природе, власти и друштвених феномена Нушић доноси много хумора, али дозвољава да осетимо и меланхолију и тугу која се пословично скрива иза сваког великог комедиографа. Листићи су можда најинтересантнија приповетка Бранислава Нушића, јер је проистекла из личног кажњеничког искуства током боравка у пожаревачком затвору, којом се Нушић, неочекивано, придружује плејади српских писаца од Андрића, преко Црњанског, Пекића и Михајловића (да поменемо само неке чувене „кажњенике” српске историје књижевности) и пружа нове могућности за свежа, модерна читања и тумачења.

Читалачкој публици представили смо целокупан драмски и прозни опус Бранислава Нушића. Мали комади су збирка краћих драмских текстова, који су старији од великих Нушићевих комедија, а повезују их историјски мотиви и родољубиво осећање. УЈЕЖ је шала на рачун удружења жена у којем лицемерје превладава над алтруизмом, а Свиња је врло смешна, ведра и лака комедија забуне.  Мале приче су збирка кратких прозних слика, анегдота у којима је описана грађанска свакодневица. Бен Акиба је збирка фељтона и новинских чланака које одликује присан, шаљиво-исповедни тон и новинарски стил и језик, које смо објавили у три књиге.

Мање је познато да је Бранислав Нушић аутор путописа Косово и као и једне од најпотреснијих српских мемоара Деветсто петнаеста: Трагедија једног народа.

Издавачка кућа Порталибрис у својој значајној едицији Отргнуто од заборава, посвећеној очувању српског књижевног и језичког наслеђа, равноправно објављује не само класике српске књижевности него и неправедно скрајнута и забораву предата дела српских писаца.

Сва дела Бранислава Нушића можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу