Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Драгутин Илић?

Драгутин Ј. Илић (1858–1926) био је српски књижевник, драматург, политичар и новинар, син песника Јована Илића и брат Војислава Илића. Као и брат и отац, писао је поезију, али је пре свега био прозни писац и аутор драма.

Неки га убрајају и у хроничаре старог Београда јер је поред научнофантастичне драме, историјског романа Хаџи Ђера, написао и један невероватан роман (и редак документ) о животу Цинцара у старом Београду, о чему се опет не зна: роман Хаџи Диша. У питању је прича у којој успешни трговац сања да буде прихваћен од стране грчко-цинцарске заједнице у граду, жени се лепотицом, удовицом цинцарског порекла, а затим му се живот додатно компликује… То је истовремено љубавна прича, сторија о карактерима али и невероватна забелешка о животу и менталитету Цинцара, који готово никога нису примали у своје кругове. Истовремено овим делом Илић расветљује мало познати живот престонице у доба када су Цинцари представљали важну демографску групу града, о чему данас готово да се и не зна.

Вероватно најзначајније, а опет заборављено дело Драгутина Илића је прва светска научнофантастична драма: После милијон година. Реч је о сусрету ванземаљских бића и људи, о приказу супериорности у сурету са обичним – људским карактеристикама, што је вероватно својеврсна алегорија, али се делу не може одрећи тај научнофантастични елемент. Ово дело није ушло у главне токове књижевности, није реиздавано, већ је тек скоро утврђено његово важно место. Порталибрис је реиздао драму ручном реконструкцијом текста из старог примерка дела, а недавно је драма преведена и на енглески.

Не треба умањивати значај Драгутина Илића ни када је у питању историјски роман, и уопште тежња да се упамте заслуге неких великих личности. У свом делу о Хаџи Ђери дао је упечатљиву слику духа једног времена и упечатљив портрет великог и мудрог човека из наше прошлости. Хаџи Ђера је био борац против турског зулума, али и неко ко је познавао врлине и мане свога народа, те га је посебно бринула српска неслога. У овом делу, где се приказује трагична Хаџи Ђерина смрт, Илић упозорава и на сценарио у коме често сами себи кројимо судбину.

Треба напоменути да су у едицији Отргнуто од заборава поред књижевних дела реиздате и књиге које се тичу српске историје међу којима су: Деветсто трећа Драгише Васића, Рат на Косову Јаше Томића, Србија по Вуку Вука Стефановића Караџића, Дневник једног добровољца Пере Тодоровића.

Поставља се питање зашто су тако квалитетна и научно заснована историјска дела временом заборављана. Један разлог је да одређеној власти нису одговарале неке од чињеница изнесене у њима. У неким случајевима је разлог сама личност аутора који је у одређеној епохи доживљаван као издајник, или просто неподобан – као што се десило са Драгишом Васићем. А понекад је до заборава довео кратак животни век аутора, или идеја да су његове историјске анализе превазиђене. Чак и у случајевима када књига из прошлости доноси одређена нетачна историјска тумачења – она је тада посебно занимљива јер у себи имплицитно скрива одређене разлоге за такав доживљај историјских збивања, чињеницу о необавештености, о непостојају одређених доказа – на крају о тенденциозном историјском плагијату који су пласирале велике силе, странка на власти или нека друга интересна група, и то је најнтригантнији слој ових дела.

Поталибрис је реиздао и роман Госпођа Марија као и прозу Светле слике Драгутина Илића.

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу