Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Ми – Презрени, Изгнани, Несхваћени и Исмејани”, Софија Поповић

Награђени есеј на конкурсу Док је речи и писци су живи 2020. године.

 

Људи су у нама дубоко, дубоко скривени,

И не могу,

Не могу,

Не могу да се врате…

Душан Васиљев

 

Песник који је „плакао за сваку кап крви што их човек Човеку проли”, запамћен данас међу читалачком публиком и као сведок и као учесник Првог светског рата, остао је заувек обележен овим неминовно трагичним ратним искуством, које је уједно представљало и централни мотив његове поезије. Још као дечак, ломљен тешким животним приликама и испуњен разочарањем, сада, као писац и песник, свој анимозитет и индигнацију отворено искаљује према неодређеним виновницима овакве судбине. Душан Васиљев (1900–1924) нагнуо се својим стваралаштвом над државу исцрпљену смрћу, поразом и сиромаштвом, у загушљивој послератној атмосфери пуној људске несавесности и безосећајности, „ко железни обруч који гуши, гуши… гуши…” и не пружа преживелом никакву наду у превазилажење проживљеног. Његово књижевно стварање започиње и развија се у периоду авангардних превирања која захватају српску, али и светску књижевност – тензије пред ескалацију, а потом и само искуство Првог светског рата драстично мењају друштвену, а самим тим и књижевну атмосферу широм света, будући да је израз општег незадовољства већ неколико година уназад постепено захватао готово све уметности.

Карактеристичан по споју дефетизма и животне искре која је успевала да опстане (премда претећи да се сваког часа угаси), ближи експресионистичком покрету духом него стилским поступцима, Васиљев је кроз своје песме пружио слику једне наказне и непорециве стварности. Ова је стварност била испуњена сломљеним идеалима и путевима који су не само „од бола и беде сливени” већ уједно и закрчени човековом измученом савести. Огорченост због константне спутаности која га је пратила за време и после рата гонила је Васиљева да упорно руши наметнуте границе, те да пружи руку помирења онима са друге стране како би могли да удруже свој протест, а овај револт најгласније се чуо у песниковом првом лицу множине („Нико није хтео да нас схвати: ми смо хтели победу идеје, а нисмо хтели клати!”). Док је Васиљев узвикивао ми, није рушио само границе између нација или класа – он је викао у име свих жртава рата, оних који су преживели „црвене године клања” и који су једнаки у својој патњи. На овај начин брисала се још једна граница – она између победника и поражених, јер у рату, сматрао је Васиљев, свако је унапред изгубио. У свом разочарању у човечанство вођено мржњом и агресивним, рушилачким нагонима, песник је ипак успео да пронађе и једну светлију, победничку страну – у питању је Човек, појединац који, у покајању, настоји да се врати са странпутице којом је пошао, притом схватајући да су сви људи заправо сапатници у свеопштем разарању које је захватило свет – спас се, дакле, налази једино у издизању над злом које се усадило у безумни, отуђени људски род, на шта симболично упућује и велико почетно слово у датој речи. Васиљев тако не заборавља ни оне који су Презрени, Изгнани, Несхваћени и Исмејани – сви који су се (као и сам песник) борили за туђе циљеве и идеале и у тој борби напослетку остали изиграни и одбачени. Битно је, такође, не пренебрегнути чињеницу да је Васиљев апсурдности ратовања прилазио са становишта сведока, како ратних катастрофа, тако и њихових последица које су пратиле преживеле годинама касније, а неке су (међу њима и Васиљева) коштале живота. Трагична исповест предочена у заоставштини овог песника стога и даље важи за један од најгласнијих и најпотреснијих вапаја послератног Човека за оним што му је заувек остало недостижно.

Повратак из рата донео је Васиљеву заробљеништво у раљама сурове свакодневице. „Нигде братског поздрава ни руке”, песниково ми наишло је на тишину, а ова обамрлост средине полако се настанила и у његовом бићу. Постао је свестан узалудности својих нада и прихватио је помирење са чињеницом да је живот о којем је дотад сањао за њега изгубљен и неостварив. Међутим, није успео да се помири са свешћу о неповратно нарушеном здрављу и смрти која се прерано ближила, поистовећујући стога копњење сопственог бића са незаустављивим, неминовним токовима природе („Са добом што у неповрат одлеће, и ми, ко увело цвеће с јесени мремо”). Овај болни слом духа помешао се напослетку са резигнацијом и стидом, који ће до краја живота пратити Васиљева, остављајући му само мучно питање „шта јесам и шта сам могао бити”, на које никада није пронашао одговор.

Истовремено пуна бунта, дефетизма, али и љубави према Човеку, лирика песника Душана Васиљева у себи крије сву узнемиреност, немоћ и бол послератног човека у свету који више не припада никоме и у којем нико не може пронаћи уточиште. На овај начин је његова лична поезија подједнако представљала израз сваког човека појединачно, али и глас целог колектива, који се морао отети из груди управо оног који је за тај колектив удисао живот и смрт пуним плућима. Ова болна искреност његове поезије, која је настајала у тренутним изливима емоција, хитро, узмичући од све ближе смрти, обезбедила је песнику и његовом делу сигуран спас од заборава. Није у питању поезија ратника и јунака, већ једног страдалника, неминовно пораженог – не у рату, већ у борби са њим, у борби са окрутношћу и неразумевањем од стране оних које је волео; у борби са самим собом и својим узалудним надањима и жељама које никада није стигао да оствари јер је, напослетку, изгубио и у оној коначној, најтежој борби – са тешком болести која га је прерано отела од живота за који се, премда разочаран и љут, попут детета грчевито држао. Као и многе његове савременике, и Васиљева је судбина ускратила једног бољег, срећнијег живота, а нанета неправда остала је неизбрисана и заувек сачувана од заборава управо међу редовима исписаним руком овог „сирочета пресвислих нада”, сведока људских патњи са срцем које је у себе примило цело човечанство у нади да ће га спасити, а није имало довољно снаге ни за сопствени спас.

И онда: да ли је било смисла

уопште се и родити?

Душан Васиљев

 

Сви награђени есеји објављени су у књизи Док је речи и писци су живи / Добро чуване српске тајне.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу