Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

КНЕЖЕВИНА СРБИЈА: Најзначајније дело Милана Ђ. Милићевића

Велика монографија Милана Ђ. Милићевића Кнежевина Србија најзначајније је дело у његовом научном опусу. Ово дело је први покушај синтезе географског и статистичког описа Кнежевине Србије још од Вука, и настаје управо на темељима Вуковог рада, чиме се Милићевић позиционира не само као Вуков настављач већ и као носилац просветитељских идеја.

Милан Ђ. МилићевићМилан Ђ. Милићевић је радио у министарству образовања као школски надзорник. Његов посао је захтевао обиласке и најудаљенијих школа по Србији, те је могао да увиди све недостатке образовног система код нас, и да разуме потребе које су школе имале. Са друге стране, његова честа и опсежна путовања дала су му прилику да добро упозна географију своје земље и да је у потпуности опише. Пишући Кнежевину Србију има на уму првенствено омладину и наставнике, сматрајући да је добро познавање своје земље темељ не само образовања нових генерација већ и једино полазишно место за даљи, неопходни развој Србије.

Без обзира на то, Кнежевина Србија јесте изванредно научно дело великог обима које не обухвата само географске карактеристике Србије у другој половини XIX века, односно каталошки преглед свих река и минералних извора, планина, равница, насељених места и природних добара већ и преглед новије историје Србије и значајних личности које су обележиле овај период, статистички и демографски пресек становништва као и значајне етнографске карактеристике народа. Несумњиво је да је ова књига први покушај систематичног описа Србије, те да представља кључну литературу и основно полазиште за сва каснија географска, етнографска, историјска и културолошка проучавања наше земље.

Да би опис Србије био систематичнији и прегледнији, Милићевић земљу посматра не у њеној целини, већ по регијама. Садржина Кнежевине Србије подељена је у пет великих целина које описују пет регија, а свака од њих подељена је на округе:

А. Шумадија,

 1. Београд,
 2. Београдски округ,
 3. Смедеревски округ,
 4. Јагодински округ,
 5. Крагујевачки округ,
 6. Руднички округ;

Б. Мачва,

 1. Ваљевски округ,
 2. Шабачки округ,
 3. Подрински округ;

В. Рујно, Стари Влах, Рашка,

 1. Ужички округ,
 2. Чачански округ,
 3. Крушевачки округ;

Г. Тимочка Крајина,

 1. Алексиначки округ
 2. Кнежевачки округ,
 3. Црноречки округ,
 4. Крајински округ;

Д. Браничево,

 1. Пожаревачки округ,
 2. Ћупријски округ.

Сваки од ових округа детаљно је развијен према истом обрасцу, који обухвата седам основних географских карактеристика: Границе и планине, Воде, Равнице, Шуме, Рудно благо, Остаци од старина и Становници. На овај начин Милићевић успева да систематично, јасно, прегледно и лако упоредиво поброји и изнесе најзначајније географске топониме. У свој преглед укључује и демографски опис Кнежевине Србије, који је и најобимнији, зато што се у оквиру њега бави и историјском судбином становништва у оквиру одређеног округа, заслужним личностима, значајним местима, да би прешао на етнографске специфичности, где детаљно описује изглед вароши, села и кућа, али и најзаступљенија занимања, имовинско стање, народну ношњу и карактеристике говора локалног становништва и корпус народног стваралаштва.

Кнежевина србијаСамо из овог прегледа садржаја лако је уочљиво да је Кнежевина Србија много више од простог географског описа, зато што Милићевић даје и етнографске, културолошке, привредне, историјске и статистичке податке. Ако овоме додамо и детаљне описе древних локалитета, односно преглед археолошких истраживања, схватамо колико је озбиљан обухват овог научног дела, колико је научних приступа овде укрштено и колико различитих научних дисциплина у овом делу имају своје темеље.

Иако је ово дело врло развијена и комплексна научна монографија, његова основна намена је да буде школски уџбеник, да помогне наставницима у педагошком раду са ђацима. Милићевић у ово дело укључује низ иновативних педагошких и методичких принципа, на којима би будуће образовање требало да почива. Саветује наставнике да своје ученике изводе из школа у природу, да се наставни процес не одвија у школским клупама већ на изворима река, на археолошким налазиштима и у живом контакту са становништвом, језиком и народним предањем.

Када говори о историји, о људима и заслужним личностима Милићевић инсистира на живим изворима, разговорима са сведоцима догађаја и познаницима великих имена српске историје; укључује и важна поглавља о споменицима и значају јавног обележавања важних догађаја и личности како би се успоставила култура сећања на значајан период српске историје.

Један пример ће нам на сликовит и занимљив начин представити принципе на којима се заснива не само ово дело већ и укупан просветитељски рад Милана Ђ. Милићевића:

Од неколико година сеоски се дућани множе, тако да их готово има у сваком селу по један, а у неком и по два.

Против њих се устајало с много страна, а и брањени су на скупштинама и у штампи.

Ми још тачно не знамо све последице од тих дућана за народ; тек некако нема доследности устајати на њих само зато што ће, божем, сељаци, имајући у селу дућан, више трошити. Они који дају земљи законе, који цртају правац државној политици, који повлаче министре на одговор и суд, који решавају најнежнија питања из области земаљске управе: ти се не смеју претпоставити тако малоумни да им ваља склањати с очију свашто само да у грех не падну. Од лакомислености и других намама лек је школа, образовање народа, васпитавање у њега здраве свести и моралне власти над собом, а не уклањање предмета који могу да намаме на трошак.

Подсећамо да је у оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис објавио и друге мање познате етнографске књиге као што су: Старинска српска јела и пића Симе Тројановића, Чаршија и култура Сретена Динића, Из Србије кнеза Милоша Тихомира Ђорђевића, Наши нови градови Косте Н. Костића, Београд пре сто година Михаила С. Петровића, Живот и обичаји народа српскога Вука Караџића и многе друге.

Сва дела Милана Ђ. Милићевића можете погледати ОВДЕ, а књигу Кнежевина Србија ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
  0
  Ваша корпа
  Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу