Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јован Жујовић: „Постање Земље” и „Постање наше домовине”

Постање Земље и Постање наше домовине представљају два најзначајнија дела Јована Жујовића, првог српског геолога, археолога и антрополога.

Постање Земље

књига „Постање Земље”Постање Земље, геолошко и палеонтолошко дело, садржи две књиге: Земаљске силе и њихове творевине и Историју постања Земље. Иако је ова књига пре свега замишљена као научно дело, аутор се потрудио да стил писања прилагоди и широј читалачкој публици. Он је многе чињенице и појаве толико поједноставио и учинио занимљивим да све делује разумљиво и држи пажњу. Садржај је интересантан и због тога што је Јован Жујовић, објашњавајући одређене појединости, описао и народне и библијске приче у вези са тим.

Прва целина књиге Постање ЗемљеЗемаљске силе и њихове творевине – начињена је од посебних поглавља, која, свако на свој начин, говоре о природи која нас окружује, било да је то њен изглед или настанак или одвијање неких од природних процеса.

Још у раним школским данима деца се упознају са предметом који се зове Свет око нас, док је раније то било Природа и друштво (Познавање природе / Познавање друштва). Касније се та знања шире дружећи се на часовима Географије. То довољно говори о томе колико је важно знати свет у ком живимо, његову атмосферу, хидросферу и литосферу.

Јован Жујовић започиње Постање Земље говорећи о ваздуху, да би потом наставио о ветру, киши и стварању првих слојева на земљи, тј. њеном површинском слоју, који настаје растварањем стена. Овде је реч и о разним врстама земљишта: црницама, кречушама, иловачама, пескушама, прахуљама и кршевитим, односно шљунковитим земљиштима. Друго што је важно за нормално животно функционисање јесу воде. Из тог разлога овде је аутор посветио пажњу и изворима уопште, подземним водама, морима, рекама, језерима, као и лековитим водама.

Када се све од досад наведеног објаснило, Јован Жујовић је морао започети у књизи Постање Земље поглавље о биљкама и животињама, јер свет не би био овакав какав јесте да није првих живих бића. „Утицај животиња и биљака на површину земље не изгледа велики, јер није тако очевидан као што је утицај кише, река, мора и ваздуха. Међутим, он се врши такорећи свуда, почев од највиших врхова планинских до највећих дубина морских.”

„Живот је, дакле, почео у морима; у њима је одувек био и сада је најобилнији. У водама има много више становника но на сувој земљи.”

Историја постања Земље упознаће читаоца са постанком планина, прво са научним погледима у вези са њиховим настанком, а онда ће овде читалац прочитати и народне приче о њиховом постанку. Прва прича је о ђаволу, богу, пчели и меду, а друга је о врећи земље (Постање Земље, стр. 107. и 108). За обе ове приче Јован Жујовић каже да су два научно утврђена начина о постанку планина.

Књига Постање Земље је још обогаћена и библијским одломцима о почетку новог доба, стварању раја, потопу, као и наводима из књига у којима се може сазнати више о вулканима, стенама, рудама и првим живим бићима.

„Кад се појавио први човек на Земљи, планине поскакаше од радости као раздрагани овнови, и брда заиграваху као стадо јагањаца.”

Неке од занимљивости које још овде можете прочитати су и тврдње о највећим гмизавцима, зашто су диносауруси нестали, одакле су Римљани доносили креду, када и зашто је Сунце позеленило, које су последице најстрашнијег земљотреса, зашто је со сматрана симболом мудрости, као и низ других интересантности.

Постање наше домовине

Друга значајна књига Јована Жујовића је Постање наше домовине, која је такође геолошко дело, а  говори о настанку књига „Постање наше домовине” најстаријих земљишта у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији. Ова књига је заправо и подељена на баш тако насловљена поглавља: Србија, Војводина, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Далмација, Хрватска и Славонија, Словенија. Такође, ту је и део који се зове Осврт на Југославију уопште, ауторова завршна реч, а у додатку се налази укратко о областима с којима се граничила наша домовина: о Албанији, Бугарској и Румунији.

О свакој од ових држава описаних у Постању наше домовине казује се скоро на сличан начин: подељено је на старо, средње и ново доба, па у оквиру тога су појашњене појаве које су се дешавале.

Нарочито је занимљиво што ће читаоци из ове књиге сазнати и о првим сисарима у Србији, о јављању вулкана у нашој држави или нешто више о лековитости вода. Једна од занимљивости је она да су се костури првих сисара нађених у Шумадији, на инсистирање кнеза Милоша, првобитно чували у његовом конаку.

„Повећи и чвршћи делови сисарских костура, велике главе, вилице, зуби, пршљени, ребра и бутњаче привлачили су одвајкада пажњу људи који су их налазили, па и наших старијих Шумадинаца. Већ за прве владе кнеза Милоша њему су у Крагујевац доношене такве необичне кости. Он их је прво скупљао у своме конаку, а затим слао у „Шпитаљ” да их учени доктори размотре и чувају. Одатле су после пренете у Лицеум, ондашњу Велику школу у Београду. То је био први заметак прве збирке природњачких предмета у онда највишој школи у Србији” (Постање наше домовине, стр. 48).

Странице књиге Постање наше домовине откриће податак и да су од камена посталог у Средоземном мору, а пронађеног на Калемегдану и Ташмајдану грађене турске зидине на Дорћолу.

Обе ове књиге Јована Жујовића буде интересовање не само код проучаваоца геолошких и антрополошких наука већ и код свих оних људи који би желели да сазнају нешто више о нашим крајевима или уопштено о процесима настанка живота на Земљи.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздата и друга мање позната дела: Из природе Јосифа Панчића, Избор из антропогеографских чланака и Психичке особине Јужних Словена Јована Цвијића, Камено доба Јована Жујовића и многа друга. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

 

Књигу Постање Земље можете купити ОВДЕ, Постање наше домовине ОВДЕ, а сва дела Јована Жујовића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу