Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јован Грчић Миленко – песник и приповедач

 

Јован Грчић Миленко се опробао и у поезији и у прози, али, нажалост, иза себе оставља само три прозна дела. Поред Сремске руже и У гостионици код „Полузвезде” на имендан шантавог торбара, објавио је и приповетку Змијина кошуљица 1868. године. Како је у српској књижевности једна од првих књижевних врста која се неговала и у народној и у уметничкој књижевности била бајка, тако и он пише Змијину кошуљицу – да сличи бајци.

Већ самим насловом и првом реченицом приповетке аутор уводи читаоца у бајковиту атмосферу:

„Био један цар, па је боловао од љуте главобоље.”

Читалац може да претпостави да ће приповетка имати фантастичне мотиве и како ће се радња одвијати, и неће се преварити у томе. Читајући, наићи ћете на царицу, која у једном тренутку постаје себична и охола. Лик сиромашне, добре и лепе девојке која помаже у царевом оздрављењу и овде је присутан, а змија која говори, прориче, спасава и кажњава незаобилазан је мотив у српској народној и уметничкој бајци.

Као песник, можемо рећи да се Грчић, српски књижевник 19. века, истакао својом разноврсношћу. Иако је почео да пише песме већ у гимназијским данима, објавио је само једну збирку, и то под називом Песме, 1869. године у Бечу.

Унутар те збирке песме је разврстао у пет циклуса. Први и пети циклус насловио је Песме и Разне песме, док је циклусима од другог до четвртог доделио посебне наслове: Село – девојачке песме, Патриотске песме, Тужан љубавни спомен, Пролеће.

Грчићева родољубива поезија говори и о њему самом – волео је свој народ, своју отаџбину, и поносио се њеном прошлошћу. У њима пева о Видовдану, о Вуку Бранковићу, српској слави и срећи, Косову, итд. Једна од песама из тог циклуса носи назив Девет девојака, и, мада је он лирски песник, веома подсећа на народну епску песму, у којој је доминантан број девет, али и честа употреба понављања, те разговор црне птице кукавице и девет девојака…

Познато је да је волео једну Милену још од детињства, али је преминула када је њему било 19 година. Милени је посветио неке од љубавних песама, а песму Заплакаће је објавио након њене смрти, и тада је свом имену Јован Грчић додао Миленко.

Писао је и дескриптивне песме, а помињући Фрушку гору, Дунав и потоке, стиховима даје нежан и елегичан тон.

Његове песме одликује различита мотивска структура, негован језички израз, уноси кованице, по угледу на Лазу Костића, али особен је и по различитости броја стихова – од седмерца, осмерца, народног десетерца, па до слободнијих стихова.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге збирке песама српских књижевника: Јелена Ј. Димитријевић (Јеленине песме), Стеван М. Луковић (Поезија), Јован Суботић (Епске песме), Милорад Шапчанин (Песме, Монах и изабране песме, Невеста Љутице Богдана и изабране песме), Раде Драинац (Песме), Светислав Стефановић (Песме), Душан Васиљев (Песме), Јован Дучић (Песме)…

Сва дела Јована Грчића Миленка можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу