Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Jaša Prodanović?

Jaša Prodanović (1867–1948) bio je srpski političar, publicista i književnik. Završio je Prvu beogradsku gimnaziju u društvu sa Jovanom Cvijićem, Mihailom Petrovićem Alasom, Miloradom Mitrovićem, što je poznato i iz popularne knjige i filma Šešir profesora Koste Vujića.

Njegovo pravo ime bilo je Jakov. Kao izuzetno školovan čovek, Jaša Prodanović bio je ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srbije, tada još kao član Samostalne stranke. Zanimljivo je da je 1910. kao ministar narodne privrede sproveo kroz Narodnu skupštinu Zakon o radnjama, kojim su stvorene radničke i druge komore i uvedeno zaštitno radničko zakonodavstvo.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, koja je formirana 1919, a već iste godine zajedno sa Ljubom Stojanovićem izdvaja iz nje Republikansku stranku, zbog neslaganja po pitanju državnog uređenja – demokrate su priznavale monarhiju, dok su se republikanci čvrsto zalagali za promenu državnog uređenja u republiku.

Zbog njegovih važnih državnih funkcija, malo se zna da je bio jedan od najhrabrijih političara u suočavanju sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem. Zanimljivo je da je Jaša Prodanović na izvestan način najavio događaje koji će uslediti, i sve to je rekao u poslednjem razgovoru lično vladaru:

„Republiku neće dovesti čista teorijska propaganda republikanskih načela. To ni u jednoj zemlji ne biva tako, nego se republike javljaju kad monarhije dozlogrde narodu. (…) Narodna masa može mnogo da trpi, ali kad ’pređe dara meru’, javljaju se bune, revolucije i zavere. To je lekcija svetske istorije. Ako princ ne bude vladao kako treba, on će sam pojačati (…) republikanski pokret.”

Ipak, 1945, nakon rata, u kome je izgubio sina i unuka, Jaša Prodanović izabran je za ministra za Srbiju u privremenoj vladi Demokratske Federativne Jugoslavije, a posle je bio potpredsednik Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Jaša Prodanović uređivao je časopise Narodna misao, Borba, Odjek, Glasnik Profesorskog društva. Bavio se pisanjem političkih brošura i priređivanjem antologija narodnih pesama i pripovedaka. U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris je objavio Prodanovićevu Antologiju narodne poezije. Bio je član osnivačkog i redakcionog odbora Dela i Srpskog književnog glasnika, kao i saradnik mnogih popularnih književnih i političkih listova.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdata i dela zaboravljenih pisaca kao što su: Milica Janković (Plava gospođa, Ljudi iz skamije), Dušan Radić (Selo), Sibe Miličić (Žena i čovek), itd.

Sva dela Jaše Prodanovića pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu