Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Јаша Продановић?

Јаша Продановић (1867–1948) био је српски политичар, публициста и књижевник. Завршио је Прву београдску гимназију у друштву са Јованом Цвијићем, Михаилом Петровићем Аласом, Милорадом Митровићем, што је познато и из популарне књиге и филма Шешир професора Косте Вујића.

Његово право име било је Јаков. Као изузетно школован човек, Јаша Продановић био је министар просвете у Влади Краљевине Србије, тада још као члан Самосталне странке. Занимљиво је да је 1910. као министар народне привреде спровео кроз Народну скупштину Закон о радњама, којим су створене радничке и друге коморе и уведено заштитно радничко законодавство.

Био је један од оснивача Демократске странке, која је формирана 1919, а већ исте године заједно са Љубом Стојановићем издваја из ње Републиканску странку, због неслагања по питању државног уређења – демократе су признавале монархију, док су се републиканци чврсто залагали за промену државног уређења у републику.

Због његових важних државних функција, мало се зна да је био један од најхрабријих политичара у суочавању са регентом Александром Карађорђевићем. Занимљиво је да је Јаша Продановић на известан начин најавио догађаје који ће уследити, и све то је рекао у последњем разговору лично владару:

„Републику неће довести чиста теоријска пропаганда републиканских начела. То ни у једној земљи не бива тако, него се републике јављају кад монархије дозлогрде народу. (…) Народна маса може много да трпи, али кад ’пређе дара меру’, јављају се буне, револуције и завере. То је лекција светске историје. Ако принц не буде владао како треба, он ће сам појачати (…) републикански покрет.”

Ипак, 1945, након рата, у коме је изгубио сина и унука, Јаша Продановић изабран је за министра за Србију у привременој влади Демократске Федеративне Југославије, а после је био потпредседник Владе Федеративне Народне Републике Југославије.

Јаша Продановић уређивао је часописе Народна мисао, Борба, Одјек, Гласник Професорског друштва. Бавио се писањем политичких брошура и приређивањем антологија народних песама и приповедака. У оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис је објавио Продановићеву Антологију народне поезије. Био је члан оснивачког и редакционог одбора Дела и Српског књижевног гласника, као и сарадник многих популарних књижевних и политичких листова.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Душан Радић (Село), Сибе Миличић (Жена и човек), итд.

Сва дела Јаше Продановића погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу