Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јаков Јаша М. Продановић (1867–1948) је био српски политичар, публициста и књижевник. Завршио је Прву београдску гимназију у друштву са Јованом Цвијићем, Михаилом Петровићем Аласом, Милорадом Митровићем, што је познато и из популарне књиге и филма Шешир професора Косте Вујића.

Као изузетно школован, човек био је министар просвете у Влади Краљевине Србије, тада још као члан Самосталне странке. Занимљиво је да је 1910. као министар народне привреде спровео кроз Народну скупштину Закон о радњама, којим су створене радничке и друге коморе, и уведено заштитно радничко законодавство.
Био је један од оснивача Демократске странке, која је формирана 1919, а већ исте године заједно са Љубом Стојановићем, издваја из ње Републиканску странку, због неслагања по питању државног уређења – демократе су признавале монархију, док су се републиканци чврсто залагали за промену државног уређења у републику.

Због његових важних државних функција, мало се зна да је био један од најхрабријих политичара у суочавању са регентом Александром Карађорђевићем. Занимљиво је да је он на известан начин најавио догађаје који ће уследити, и све то је рекао у последњем разговору лично владару:
„Републику неће довести чиста теоријска пропаганда републиканских начела. То ни у једној земљи не бива тако, него се републике јављају кад монархије дозлогрде народу. (…) Народна маса може много да трпи, али кад ’пређе дара меру’, јављају се буне, револуције и завере. То је лекција светске историје. Ако принц не буде владао како треба, он ће сам појачати (…) републикански покрет.”

Ипак, 1945. након рата у коме је изгубио сина и унука, изабран је за министра за Србију у Привременој влади Демократске Федеративне Југославије, а после је био подпредседник Владе Федеративне Народне Републике Југославије.

Бавио се књижевним радом као и уређивањем часописа: Народна мисао, Одјек, Гласник Професорског друштва; писао је политичке брошуре, приредио две антологије народних песама и приповедака, целокупна дела Јована Јовановића Змаја, Јована Илића, Светислава Вуловића и Лазе Лазаревића.

Збирка Наши и страни, коју је реиздао Порталибрис, низ је књижевних критика и огледа о српским и страним писцима (од Доситеја и Вука, преко Радичевића и Јована Илића до Љермонтова и Игоа), али и другим есејистима (Светислав Вуловић, Маколеј, Емерсон).

Едиција Отргнуто од заборава, коју у целини можете видети на Порталибрисовом сајту и куповати књиге онлајн, покушај је да се та неправда исправи. Подсећамо да су у оквиру ње реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Душан Радић (Село), Сибе Миличић (Жена и човек), итд.

Сва дела Јаше Продановића погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу