Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јаша Продановић и комунисти

Порталибрисово издање Наши и страни Јаше Продановића у најбољем светлу приказује његову изузетну ерудицију, образовање, начитаност, информације које је поседовао о страној књижевности, светским актуелним темама и тако даље. У овој књизи налазе се књижевне критике и огледи о српским и страним писцима (Вуку Караџићу, Јовану Илићу, Виктору Игоу, Михаилу Љермонтову), али и о есејистима (Светиславу Вуловићу, Ралфу Емерсону).

Јаша Продановић уређивао је часописе Народна мисао, Борба, Одјек, Гласник Професорског друштва. Бавио се писањем политичких брошура и приређивањем антологија народних песама и приповедака. У оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис је објавио Продановићеву Антологију народне поезије. Био је члан оснивачког и редакционог одбора Дела и Српског књижевног гласника, као и сарадник многих популарних књижевних и политичких листова.

Мада је Јаша Продановић био оснивач Републиканске партије, која је била фракција Демократске странке, и министра Владе Краљевине СХС-а, комунистички прваци су га одмах по ослобођењу позвали да буде део јавних скупова и узме учешће у формирању нове државе. Продановић, који се претходно спремио да га комунисти ухапсе (према причи, припремио је чист веш и чарапе за притвор), прихватио је понуду како би заправо учествовао у остварењу свог сна – републиканске државе у којој нема монарха и у којој сам народ бира све управљачке власти, као у Француској. Ипак, убрзо је Јаша Продановић схватио да се он и Комунистичка партија разилазе. Као што је умео да се супротстави регенту Александру Карађорђевићу и да га упути у могуће проблеме које његов апсолутизам може да донесе, тако је и комунистичким вођама рекао: „Ја стојим на принципијелном гледишту да један режим треба да има такве принципе да је њему свеједно био на власти или ван власти. (…) Може једна странка да почне са идеализмом, али да то измени када остане дуже времена на власти. (…) Не може се гарантовати ни за једну генерацију да ће остати у духу идеја са којима је почела, а још мање за друге генерације. Тешко је остати на власти доследан ономе што се у опозицији радило.”

Међутим, Јаша Продановић је до смрти остао уз комунисте јер је нови режим донео остварење његове главне мисије – да постоји република без монархистичког владара. Очигледно Јосипа Броза Тита није сматрао вођом који смета републичком уређењу. Могуће је да је на оваква његова мишљења утицао и одлазак његовог сина Бранка у партизане, који се није вратио. Изгубио је Продановић у том рату и унука. Политичко учешће је можда представљало његов начин да нађе неки смисао у животу. Не треба заборавити да је до краја живота и писао.

Порталибрис у својој едицији Отргнуто од заборава реиздавањем дела чува успомену на лик и дело Јаше Продановића. Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата и дела других мање познатих или заборављених писаца као што су: Сибе Миличић (Жена и човек), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Васа Стајић (Светозар Милетић), Анђелко Крстић (Трајан), итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу