Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Јован Грчић

одметникЈован Грчић био је српски писац, књижевни и позоришни критичар, преводилац и гимназијски професор. Рођен је у Вуковару 1855. године, где је завршио и основну школу. Гимназију је започео у Винковцима, а матурирао у Новом Саду. По жељи оца Павла, адвоката, студирао је право на факултету у Грацу, који је завршио 1876. године. После очеве смрти сели се у Праг, са намером да полаже докторски испит. Међутим, добија позив из Новог Сада да почне да ради као гимназијски професор. Долази до заокрета у његовој каријери, јер он прихвата овај посао и одлази у Будимпешту ради полагања испита везаних за професуру. Каријеру је започео у Српској гимназији у Новом Саду 1877. године, а предавао је српски, немачки, мађарски, те класичне језике – латински и старогрчки са књижевношћу, све до прераног пензионисања 1901. године.

Књижевни рад Јован Грчић почиње доста рано, већ као средњошколац, а прве приповетке почиње да објављује током студија. Јавор, Летопис Матице српске, Браник, Бранково коло, Српски књижевни гласник само су неки од књижевних часописа у којима је објављивао своје књижевне, позоришне и музичке критике. Не само што је сарађивао са овим књижевним часописима, већ је и покренуо часопис Стражилово 1885. године, чиме је значајно допринео развоју критичке књижевне мисли.

Уочи Првог светског рата одлази у Загреб где наставља да се бави књижевним радом, објављује критике и пише за локалне новине. 1928. године враћа се у Нови Сад, где се бави преводилачким радом и преводи дела са мађарског и немачког језика, а враћа се и професорском позиву, те предаје у Женској гимназији.

Године 1887. постаје члан Матице српске и у више наврата био је у одбору Летописа Матице српске.

Његова љубав према позоришту не огледа се само у драмским делима и позоришним критикама које је писао, већ и у активном залагању за унапређење новосадског позоришног живота, будући да је дуго година био председник Друштва за Српско народно позориште.

Умро је 5. фебруара 1941. године и сахрањен је на Успенском гробљу у Новом Саду.

јован грчићНека од његових најзначајнијих дела везаних за историју књижевности су: Кратка историја римске књижевности (1882), Кратка историја старе грчке књижевности (1883), Историја српске књижевности (1903). Аутор је и значајних речника: Речник српског и мађарског језика у два тома (1902. и 1904), Српско-немачки и Немачко-српски речник (1905) и Речник страних речи (1904).

Као најзначајнији сегмент рада Јована Грчића издваја се његов допринос развоју позоришта код нас. Само кроз књижевну и позоришну критику написао је и објавио безмало три хиљаде приказа, огледа и студија. Такође, превео је преко четрдесет позоришних комада, који су играни у Српском народном позоришту у Новом Саду, а био је и редитељ и драматург.

Његова најпознатија оригинална драмска дела су: Каврга, слика из сеоског живота у три чина, објављен 1888. године и Одметник, историјска драма у пет чинова, објављена 1902. године.

Сва дела Јована Грчића пронађите ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу