Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Jaša Prodanović i komunisti

Portalibrisovo izdanje Naši i strani Jaše Prodanovića u najboljem svetlu prikazuje njegovu izuzetnu erudiciju, obrazovanje, načitanost, informacije koje je posedovao o stranoj književnosti, svetskim aktuelnim temama i tako dalje. U ovoj knjizi nalaze se književne kritike i ogledi o srpskim i stranim piscima (Vuku Karadžiću, Jovanu Iliću, Viktoru Igou, Mihailu Ljermontovu), ali i o esejistima (Svetislavu Vuloviću, Ralfu Emersonu).

Jaša Prodanović uređivao je časopise Narodna misao, Borba, Odjek, Glasnik Profesorskog društva. Bavio se pisanjem političkih brošura i priređivanjem antologija narodnih pesama i pripovedaka. U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris je objavio Prodanovićevu Antologiju narodne poezije. Bio je član osnivačkog i redakcionog odbora Dela i Srpskog književnog glasnika, kao i saradnik mnogih popularnih književnih i političkih listova.

Mada je Jaša Prodanović bio osnivač Republikanske partije, koja je bila frakcija Demokratske stranke, i ministra Vlade Kraljevine SHS-a, komunistički prvaci su ga odmah po oslobođenju pozvali da bude deo javnih skupova i uzme učešće u formiranju nove države. Prodanović, koji se prethodno spremio da ga komunisti uhapse (prema priči, pripremio je čist veš i čarape za pritvor), prihvatio je ponudu kako bi zapravo učestvovao u ostvarenju svog sna – republikanske države u kojoj nema monarha i u kojoj sam narod bira sve upravljačke vlasti, kao u Francuskoj. Ipak, ubrzo je Jaša Prodanović shvatio da se on i Komunistička partija razilaze. Kao što je umeo da se suprotstavi regentu Aleksandru Karađorđeviću i da ga uputi u moguće probleme koje njegov apsolutizam može da donese, tako je i komunističkim vođama rekao: „Ja stojim na principijelnom gledištu da jedan režim treba da ima takve principe da je njemu svejedno bio na vlasti ili van vlasti. (…) Može jedna stranka da počne sa idealizmom, ali da to izmeni kada ostane duže vremena na vlasti. (…) Ne može se garantovati ni za jednu generaciju da će ostati u duhu ideja sa kojima je počela, a još manje za druge generacije. Teško je ostati na vlasti dosledan onome što se u opoziciji radilo.”

Međutim, Jaša Prodanović je do smrti ostao uz komuniste jer je novi režim doneo ostvarenje njegove glavne misije – da postoji republika bez monarhističkog vladara. Očigledno Josipa Broza Tita nije smatrao vođom koji smeta republičkom uređenju. Moguće je da je na ovakva njegova mišljenja uticao i odlazak njegovog sina Branka u partizane, koji se nije vratio. Izgubio je Prodanović u tom ratu i unuka. Političko učešće je možda predstavljalo njegov način da nađe neki smisao u životu. Ne treba zaboraviti da je do kraja života i pisao.

Portalibris u svojoj ediciji Otrgnuto od zaborava reizdavanjem dela čuva uspomenu na lik i delo Jaše Prodanovića. Podsećamo da su u okviru ove edicije reizdata i dela drugih manje poznatih ili zaboravljenih pisaca kao što su: Sibe Miličić (Žena i čovek), Slobodan J. Jovanović (Spomenica), Vasa Stajić (Svetozar Miletić), Anđelko Krstić (Trajan), itd. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu