Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jakov Ignjatović: „Pripovetke”

Jakov Ignjatović pisao je dela avanturističkog, istorijskog, humorističnog sadržaja, a naročitu pažnju poklanjao je svom rodnom mestu – Sentandreji – i sentandrejskom društvu. Pripovetke će nam ga prikazati kao pisca na kakvog smo već navikli i ponovo će oduševiti svojim pripovednim umećem.

Za razliku od Istorijskih pripovedaka, u ovom izdanju sabrane su pripovetke različite atmosfere – od onih sa humorističnom crtom do onih koje su ispunjene melanholijom, iskrenošću, ljubavlju i na kraju bolom izazvanim gubitkom najbližih.

Prva pripovetka iz izdanja Pripovetke nosi naziv Uveo listak, koji simbolično najavljuje tužnu atmosferu. Ignjatović ovde iznosi jednu refleksiju života i smrti, likovi su puni iskrenosti, nežnosti i tuge. Verković, glavni lik pripovetke, čovek od oko četrdeset godina, žalosnog pogleda, iako je za trenutak pomislio da su se njegovi problemi rešili i da je konačno sreća zakucala na njegova vrata, u jednom trenutku gubi i i ženu i sina.

„Sve je izgubio. Dva najsilnija udarca jedan za drugim. Srce mu je opet praznina, al’ ta se više ispuniti neće.”

Radnja pripovetke Poeta i advokat dešava se u Sentandreji, a možemo reći da je u nju Jakov Ignjatović uneo autobiografske momente – položaj advokata u svetu grabljivih ljudi. Ignjatović je bio pošten advokat, a oko njega su bili zlonamerni ljudi, otimači za visoki položaj i veću zaradu. U njoj su kontrastno predstavljeni poeta i advokat. Dok je poeta pun snova i hrli ka boljem i uspešnom položaju u svetu, advokat je gulikoža. Ovde Jakov Ignjatović iznosi na videlo lice i naličje današnjice i svu problematiku pitanja egzistencije.

Pita hiljadu forinata takođe se bavi malograđanstvom, odnosno prikazuje društvene prilike sentandrejske sredine u propadanju. U početku je opis dveju devojaka, drugarica Mice i Anke, oko kojih se kasnije i stvara zaplet. Od najboljih drugarica postaće dva teška neprijatelja, i time autor svedoči obezvrednjivanju plemenitosti i gnuša se govoreći o ljudskoj taštini.

Posle ovih nešto sumornijih pripovedaka, sledi pripovetka Najskuplja koza, koja je humoristična, dinamična i vedra. Glavni lik ove pripovetke Jakova Ignjatovića je Mijo Ković, iskusan kradljivac, ali nama smešan zbog nesnalažljivosti i stalnim upadanjima u neprilike. Mada je vešt u svom „poslu”, često mu se dešavaju uzastopni neuspesi, ali ne samo što on strada zbog toga nego i njegovi poznanici, pa čak i žena. Njegovi postupci teraju čitaoca na smeh, ali neretko je celokupan utisak tragikomičan. I Mijo, i Marica, i Kikan, i Jovan, i mnogi drugi su opsednuti svojim načinom života da ne vide u kakvom besciljnom lutanju se nalaze i koliko ih ta zanesenost obmanjuje i košta.

I sve ostale pripovetke u Pripovetkama Jakova Ignjatovića nose visoku književnu vrednost. Advokat kao holaner zasnovana je na anegdoti, a Knez u kupatilu svojim obimom podseća na mali roman i, gledano kompozicijski, sadrži dva tematska središta.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge pripovetke srpskih pisaca: Stevan Sremac (Pripovetke, Čiča Jordan i druge pripovetke, Vukadin i druge pripovetke), Janko Veselinović (Izabrane pripovetke, Slike iz seoskog života), Petar Kočić (Izabrane pripovetke), Milovan Glišić (Pripovetke, Pripovetke II) i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Sva dela ovog autora pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu