Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јаков Игњатовић: „Приповетке”

Јаков Игњатовић писао је дела авантуристичког, историјског, хумористичног садржаја, а нарочиту пажњу поклањао је свом родном месту – Сентандреји – и сентандрејском друштву. Приповетке ће нам га приказати као писца на каквог смо већ навикли и поново ће одушевити својим приповедним умећем.

За разлику од Историјских приповедака, у овом издању сабране су приповетке различите атмосфере – од оних са хумористичном цртом до оних које су испуњене меланхолијом, искреношћу, љубављу и на крају болом изазваним губитком најближих.

Прва приповетка из издања Приповетке носи назив Увео листак, који симболично најављује тужну атмосферу. Игњатовић овде износи једну рефлексију живота и смрти, ликови су пуни искрености, нежности и туге. Верковић, главни лик приповетке, човек од око четрдесет година, жалосног погледа, иако је за тренутак помислио да су се његови проблеми решили и да је коначно срећа закуцала на његова врата, у једном тренутку губи и и жену и сина.

„Све је изгубио. Два најсилнија ударца један за другим. Срце му је опет празнина, ал’ та се више испунити неће.”

Радња приповетке Поета и адвокат дешава се у Сентандреји, а можемо рећи да је у њу Јаков Игњатовић унео аутобиографске моменте – положај адвоката у свету грабљивих људи. Игњатовић је био поштен адвокат, а око њега су били злонамерни људи, отимачи за високи положај и већу зараду. У њој су контрастно представљени поета и адвокат. Док је поета пун снова и хрли ка бољем и успешном положају у свету, адвокат је гуликожа. Овде Јаков Игњатовић износи на видело лице и наличје данашњице и сву проблематику питања егзистенције.

Пита хиљаду форината такође се бави малограђанством, односно приказује друштвене прилике сентандрејске средине у пропадању. У почетку је опис двеју девојака, другарица Мице и Анке, око којих се касније и ствара заплет. Од најбољих другарица постаће два тешка непријатеља, и тиме аутор сведочи обезвредњивању племенитости и гнуша се говорећи о људској таштини.

После ових нешто суморнијих приповедака, следи приповетка Најскупља коза, која је хумористична, динамична и ведра. Главни лик ове приповетке Јакова Игњатовића је Мијо Ковић, искусан крадљивац, али нама смешан због несналажљивости и сталним упадањима у неприлике. Мада је вешт у свом „послу”, често му се дешавају узастопни неуспеси, али не само што он страда због тога него и његови познаници, па чак и жена. Његови поступци терају читаоца на смех, али неретко је целокупан утисак трагикомичан. И Мијо, и Марица, и Кикан, и Јован, и многи други су опседнути својим начином живота да не виде у каквом бесциљном лутању се налазе и колико их та занесеност обмањује и кошта.

И све остале приповетке у Приповеткама Јакова Игњатовића носе високу књижевну вредност. Адвокат као холанер заснована је на анегдоти, а Кнез у купатилу својим обимом подсећа на мали роман и, гледано композицијски, садржи два тематска средишта.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге приповетке српских писаца: Стеван Сремац (Приповетке, Чича Јордан и друге приповетке, Вукадин и друге приповетке), Јанко Веселиновић (Изабране приповетке, Слике из сеоског живота), Петар Кочић (Изабране приповетке), Милован Глишић (Приповетке, Приповетке II) и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела овог аутора погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу