Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KNEGINJA OD TRIBALA I PUČINA – Branislav Nušić

Kada pomenemo Branislava Nušića, prva asocijacija koja nam se javlja jeste ta da je Branislav Nušić komediograf. Pisao je Nušić i pripovetke, putopise, koji su nama manje poznati, ali slobodno možemo reći da se on najviše posvetio dramskom stvaranju. Skoro pedeset godina je posvetio dramskom stvaranju, od 80-ih godina XIX veka do 30-ih godina XX veka. Jovan Deretić u svojoj Istoriji srpske književnosti kaže da to što taj vremenski period predstavlja najznačajniju epohu u istoriji srpske drame dugujemo upravo Branislavu Nušiću.

Iako su nam poznatije Nušićeve komedije, Nušić je mnogo radio i na ozbiljnoj drami, naročito u u drugom periodu svoga stvaranja. Taj period je trajao od 1889. do 1929. godine i posvećuje ga pisanju ozbiljne drame i pisanju različitih proznih žanrova.

 

KNEGINJA OD TRIBALA

Kneginja od Tribala nastaje u drugom periodu Nušićevog stvaralaštva. Jedna je od drama koje nam pokazuju da Nušić nastavlja tradiciju naše romantičarske drame. To je istorijska drama u tri čina, a donosi nam temu iz srednjeg veka: velika ljubav iz viteške istorije. Radnja drame se dešava za vreme opsade Kroje 1445. godine. U središtu dešavanja jesu Mojsije, zvani Moz Golemi, i kneginja Marija, supruga kneževa, branioca Kroje. Kako je trebalo da izađu na megdan knez i Moz, a knez više nije živ, odlučili su da sakriju od Moza tu informaciju. Pred Moza će izaći kneginja, prerušena u kneza. Iz susreta Moza i kneginje saznajemo da je Moz još davno zavoleo kneginju, ali da se ta ljubav nije ostvarila i ona se udala za kneza. Moz nije prestao da voli kneginju. U razgovoru Moza i kneginje ostaje nam da pratimo da li će kneginja moći da ostane verna svojim stavovima i da odbrani Kroju ili će se ipak pokrenuti u njoj neka stara osećanja kada Moz počne da priča o njegovoj zaljubljenosti u nju i slatkoj prošlosti. Kako će njihov susret uticati dalje na kneginju, ostaje nam da saznamo u nastavku drame.

 

PUČINA

Nakon Nušićeve druge faze, kada su svi mislili da je završio sa svojim  književnim stvaralaštvom, Nušić se zapravo vraća stvaralaštvu iz prve faze i sada neguje društvenu komediju. Jedna iz niza njegovih drama iz savremenog građanskog života jeste drama Pučina. Ova drama ima četiri čina i u sebi sadrži komične akcente. Bavi se problemima krivice, kazne, ljubavi, itd. Dominiraju teme malograđanskih ogovaranja i intrige. U središtu drame su Vladimir i njegova žena Jovanka. Kako bi izborila svom mužu bolji položaj na poslu i veliku karijeru, Jovanka postaje ministrova ljubavnica. Htela je da obezbedi svojoj porodici visok ugled u društvu, ali dešava se nešto sasvim suprotno od onoga što je ona očekivala. Građanske intrige, pisma i ogovaranja unose strah i ljubomoru. Kroz celu dramu pratimo psihološke i moralne krize učesnika drame. Jovankin strah i moralna krivica počinju onog trenutka kada strepi da li će se saznati za njenu vezu sa ministrom. Da li je to jedini strah, bol i kajanje što će Jovanka osetiti do kraja? Da li će se i kako izboriti sa intrigama i krivicama ili će ipak doći do tragičnog ishoda?

 

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i druge manje poznate drame, kao što su: DrameĐure Jakšića, DrameLaze Kostića, Todor od StalaćaMiloša Cvetića, Istorijske drameDragutina Ilića, i mnoge druge. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Kneginja od Tribala i Pučina pogledajte OVDE, a sva dela Branislava Nušića OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu