Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ДЕЧЈА ЗБИРКА: пантеизам Милете Јакшића

Издавачка кућа Порталибрис је под насловом Дечја збирка објавила најлепше песме, приче и драме за децу Милете Јакшића. Ову збирку сачињавају следеће Јакшићеве књиге: Дечја збирка песама и прозе (1929), Легенде и приче за децу и одрасле (1931) и Сунчаница (1929).

Оно што повезује све приче, песме и драме у Дечјој збирци је јединствено осећање света, рекли бисмо – пантеистичко. У лепотама природе – у у цвркуту птица, благом поветарцу, жубору потока, миомирисима шумских пропланака – препознаје се Бог и његово деловање на очувању свеопште хармоније и мира.

Дечја збирка почиње циклусима песама: Пролеће, Лето, Летње ноћи, Јесен, Зима и Бог. У сваком од ових циклуса акценат је на специфичном годишњем добу и његовим примарним одликама – карактеристичним изгледом природе, уобичајеним понашањем животиња, дивљих и домаћих, али и обавезама, навикама и типичним расположењем људи.

Одељак Бог садржи само једну песму истог наслова, коју овде наводимо у целости зато што је може репрезентовати за читаву Дечју збирку.

БОГ

Он је у свему

И све у Њему:

Горе и доле, далеко, близу,

Небо и море,

Низине, горе,

Тамо у плавом низу –

Све обухвата, грли

Дух његов неумрли…

 

Све је у Њему

И Он у свему:

У грму, сламки, листу

Дух му је скривен –

Он је уливен

У лава, жабу, глисту –

Њим дише, њим се креће

Звер, биљка, дрвеће.

 

Има ли чега

Што је без Њега,

Где мрве Духа Његова није?

Он свуда стиже –

Теби најближе

Он је у срцу твом што бије

Тада се косне твог слуха

Било Вечнога Духа…

Филозофски концепт пантеизма овде је више него очигледан. Све је део једног Бога и Бог се огледа у свим стварима, односно читава природа, универзум идентични су са Богом.

Ова песма представља и увод у следећи део збирке, који носи назив Легенде и приче и које углавном чине приче, у стиху и прози. Овај део Дечје збирке инспирисан је библијским причама о Исусу Христу, Јовану Крститељу и другим новозаветним личностима, и одликује га више поучност од религиозности. Свака прича носи универзалну поуку младима како треба живети и односити се не само према другим људима него и свим живим бићима. Сва бића створена су са разлогом, који ми можда и не увиђамо, потребна су овоме свету и битно је да им не наносимо зло и да их штитимо.

Последња прича одељка под називом Легенде и приче чини, како је сам Милета Јакшић тачно назвао, драмска слика, тако да Сироче није драма, већ прича која има драмску форму, а говори о једном детету које нема мајку и о једној жени чије је дете умрло.

Дечја збирка се завршава драмом Сунчаница. То је чаробна игра у три чина у којој су главни јунаци сунце и његова ћерка, дух ноћи, ветрове ћерке и разно цвеће, а говори о томе да се прави пријатељи увек препознају у невољи.

Милета Јакшић познатији је читаоцима по својим такозваним приповеткама за одрасле, међу којима се посебно истиче збирка приповедака Мирна времена. Међутим, никако не треба да сметнемо са ума ни његове песме и приче за децу, којима је некада веселио младе читаоце часописа Невен, а од сада ће и читаоце Порталибрисове едиције Отргнуто од заборава.

 

Међу нашим издањима пронађите још интересантних књига за децу. Истините приче и Природа и деца Милице Јанковић, Звездица Михаила Сретеновића, Албум славног женскиња Пере Радуловића, Бајке Илије Вукићевића и многе друге погледајте ОВДЕ.

Сва дела Милете Јакшића можете видети ОВДЕ, а књигу Дечја збирка ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу