Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

DEČJA ZBIRKA: panteizam Milete Jakšića

Izdavačka kuća Portalibris je pod naslovom Dečja zbirka objavila najlepše pesme, priče i drame za decu Milete Jakšića. Ovu zbirku sačinjavaju sledeće Jakšićeve knjige: Dečja zbirka pesama i proze (1929), Legende i priče za decu i odrasle (1931) i Sunčanica (1929).

Ono što povezuje sve priče, pesme i drame u Dečjoj zbirci je jedinstveno osećanje sveta, rekli bismo – panteističko. U lepotama prirode – u u cvrkutu ptica, blagom povetarcu, žuboru potoka, miomirisima šumskih proplanaka – prepoznaje se Bog i njegovo delovanje na očuvanju sveopšte harmonije i mira.

Dečja zbirka počinje ciklusima pesama: Proleće, Leto, Letnje noći, Jesen, Zima i Bog. U svakom od ovih ciklusa akcenat je na specifičnom godišnjem dobu i njegovim primarnim odlikama – karakterističnim izgledom prirode, uobičajenim ponašanjem životinja, divljih i domaćih, ali i obavezama, navikama i tipičnim raspoloženjem ljudi.

Odeljak Bog sadrži samo jednu pesmu istog naslova, koju ovde navodimo u celosti zato što je može reprezentovati za čitavu Dečju zbirku.

BOG

On je u svemu

I sve u Njemu:

Gore i dole, daleko, blizu,

Nebo i more,

Nizine, gore,

Tamo u plavom nizu –

Sve obuhvata, grli

Duh njegov neumrli…

 

Sve je u Njemu

I On u svemu:

U grmu, slamki, listu

Duh mu je skriven –

On je uliven

U lava, žabu, glistu –

Njim diše, njim se kreće

Zver, biljka, drveće.

 

Ima li čega

Što je bez Njega,

Gde mrve Duha Njegova nije?

On svuda stiže –

Tebi najbliže

On je u srcu tvom što bije

Tada se kosne tvog sluha

Bilo Večnoga Duha…

Filozofski koncept panteizma ovde je više nego očigledan. Sve je deo jednog Boga i Bog se ogleda u svim stvarima, odnosno čitava priroda, univerzum identični su sa Bogom.

Ova pesma predstavlja i uvod u sledeći deo zbirke, koji nosi naziv Legende i priče i koje uglavnom čine priče, u stihu i prozi. Ovaj deo Dečje zbirke inspirisan je biblijskim pričama o Isusu Hristu, Jovanu Krstitelju i drugim novozavetnim ličnostima, i odlikuje ga više poučnost od religioznosti. Svaka priča nosi univerzalnu pouku mladima kako treba živeti i odnositi se ne samo prema drugim ljudima nego i svim živim bićima. Sva bića stvorena su sa razlogom, koji mi možda i ne uviđamo, potrebna su ovome svetu i bitno je da im ne nanosimo zlo i da ih štitimo.

Poslednja priča odeljka pod nazivom Legende i priče čini, kako je sam Mileta Jakšić tačno nazvao, dramska slika, tako da Siroče nije drama, već priča koja ima dramsku formu, a govori o jednom detetu koje nema majku i o jednoj ženi čije je dete umrlo.

Dečja zbirka se završava dramom Sunčanica. To je čarobna igra u tri čina u kojoj su glavni junaci sunce i njegova ćerka, duh noći, vetrove ćerke i razno cveće, a govori o tome da se pravi prijatelji uvek prepoznaju u nevolji.

Mileta Jakšić poznatiji je čitaocima po svojim takozvanim pripovetkama za odrasle, među kojima se posebno ističe zbirka pripovedaka Mirna vremena. Međutim, nikako ne treba da smetnemo sa uma ni njegove pesme i priče za decu, kojima je nekada veselio mlade čitaoce časopisa Neven, a od sada će i čitaoce Portalibrisove edicije Otrgnuto od zaborava.

 

Među našim izdanjima pronađite još interesantnih knjiga za decu. Istinite priče i Priroda i deca Milice Janković, Zvezdica Mihaila Sretenovića, Album slavnog ženskinja Pere Radulovića, Bajke Ilije Vukićevića i mnoge druge pogledajte OVDE.

Sva dela Milete Jakšića možete videti OVDE, a knjigu Dečja zbirka OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu