Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate šta su „gluvne čini”?

Novo delo u Portalibrisovoj ediciji Otrgnuto od zaborava jeste roman Gluvne čini Aleksandra Ilića. Gluvne čini su najpoznatije delo ovog autora, pisca koji je u jednom periodu bio potpuno skrajnut i zaboravljen, do te mere da se dugo nije mogao pronaći ni podatak o godini njegovog rođenja i smrti. Najveću popularnost Aleksandar Ilić je kao pisac imao u periodu oko 1930, a sada, gotovo vek nakon toga, savremeni čitalac sigurno u njegovom romanu može pronaći nešto zanimljivo i aktuelno.

Roman Gluvne čini je ispripovedan u prvom licu, iz perspektive glavnog lika, čije ime do kraja romana ne saznajemo. U pitanju je muškarac koji u svetu i okolnostima u kojima živi pokušava da pronađe sebe i smisao. Ovo delo pripada tzv. kratkom romanu, kako je kritika nazivala slična dela iz tog perioda. Kada je pripovedanje u pitanju, Aleksandar Ilić prati modernističku težnju da razbije realističku, uzročno-posledičnu nit, te možemo reći da imamo dva glavna toka radnje vezana za dva grada – Pariz i Beograd, i dosta pojedinačnih epizoda – sećanja na detinjstvo, vraćanja na događaje iz prošlosti, ali i snove, viđenja budućnosti i razmišljanja o kosmosu i sl. Društvene okolnosti igraju bitnu ulogu u životu glavnog lika, pa tako ne možemo ne uzeti u obzir da se radnja dešava dok traje, kako se u samom delu kaže, „Svetski rat”. Ratnim dešavanjima junak takođe pokušava da pronađe neki smisao, kao i svom bivstvovanju u takvom svetu, ali mu to i ne uspeva baš.

Dva grada za koje se vezuje glavni junak Gluvnih čini stoje na izvestan način suprotstavljeni jedan drugom, po onome kako ih sam junak doživljava i kako to prenosi čitaocu. I u jednom i u drugom gradu junak se kreće po periferiji, samo što je periferija Pariza za njega mnogo zanimljivija od periferije Beograda. Iako nosi žig stranca u Parizu, on je za njega uzbudljiv, uvek pun zanimljivih likova i događaja. Ti likovi su uglavnom ljudi sa ruba, margine društva – umetnici, boemi, stranci poput njega, žene lakog morala itd. Mesta koja posećuje su razne kafane, jeftini hoteli, ali nam se verno prikazuje i atmosfera sa pariskih ulica. Za razliku od Pariza, Beograd je za našeg junaka dosadan. Njega ne opisuje na uzbudljiv način, već kao da popisuje šta se sve u njemu nalazi, slikajući nam tom prilikom ponovo one slojeve sa margine društva, ali ovaj put ne u svojoj uzbudljivosti, već u bedi i realnosti. Beograd je najverovatnije predstavljen kao dosadan i zbog toga što ništa ne može ni da bude dovoljno zanimljivo nakon doživljenog Pariza. Pariz je pritom u ovom delu Aleksandra Ilića začinjen pričama o brojnim aferama, opijatima i sl., a Beograd je rezervisan za loše raspoloženje i psihičku nestabilnost.

Vrlo važno mesto u romanu Gluvne čini imaju i priče o ženama sa kojima je glavni junak bio. Prvo ćemo čitati o braku sa Tamarom, njegovom prvom ženom, koja će preminuti od tuberkuloze. Poput njega, i ona je stranac u tom gradu, ona je Ruskinja, koja će ga uvesti u svet čulnih uživanja i revolucije. Pod uticajem onog što je prošao s njom, i on će postati mnogo slobodniji po pitanju čulne ljubavi, odbaciće društvene i moralne norme i otkriti svoje zavodničke sposobnosti. U jednom trenutku će reći: „Hoću da budem pokvaren” i to će i primeniti u susretu sa naivnom Koletom. Ne naročito bistru Koletu je zaveo i zatim odbacio. Na kraju, pred povratak u Beograd, on se ženi ružnom Francuskinjom, koja mu se uopšte nije ni dopala i prema kojoj ne gaji ni posebna osećanja ni posebno interesovanje i sa njom se vraća u Beograd. Kroz ovako predstavljene ljubavne priče Aleksandar Ilić nam pokazuje suštinsku nemogućnost modernog, površnog čoveka da pronađe neku dublju ljubav, posebno ako imamo u vidu poslednje dve priče.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni „kosmički” sloj ovog romana. U svojim brojnim monolozima i unutrašnjim monolozima o vasioni glavni junak stalno ističe njene ponore i sile haosa. Ako bismo se setili ratne pozadine ovog dela, onda bismo sigurno shvatili da autor, Aleksandar Ilić, ovde pravi gorku aluziju na haos koji ne vlada samo u vasioni, već i na Zemlji, a to je haos rata, kome niko ne može stati na put, a u kome je teško pronaći i neki dublji smisao.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi manje poznati romani srpskih pisaca kao što su:  Branimir Ćosić (Vrzino kolo, Dva carstva, Pokošeno polje), Veljko Milićević (Opsene, Bespuće), Milan Vukasović (Srž ili Igra kosturova), David Pijade (Strast), Milutin Uskoković (Došljaci, Čedomir Ilić) i mnogi drugi.

Knjigu Gluvne čini možete pogledati OVDE, a sva dela Aleksandra Ilića OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu