Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате шта су „глувне чини”?

Ново дело у Порталибрисовој едицији Отргнуто од заборава јесте роман Глувне чини Александра Илића. Глувне чини су најпознатије дело овог аутора, писца који је у једном периоду био потпуно скрајнут и заборављен, до те мере да се дуго није могао пронаћи ни податак о години његовог рођења и смрти. Највећу популарност Александар Илић је као писац имао у периоду око 1930, а сада, готово век након тога, савремени читалац сигурно у његовом роману може пронаћи нешто занимљиво и актуелно.

Роман Глувне чини је исприповедан у првом лицу, из перспективе главног лика, чије име до краја романа не сазнајемо. У питању је мушкарац који у свету и околностима у којима живи покушава да пронађе себе и смисао. Ово дело припада тзв. кратком роману, како је критика називала слична дела из тог периода. Када је приповедање у питању, Александар Илић прати модернистичку тежњу да разбије реалистичку, узрочно-последичну нит, те можемо рећи да имамо два главна тока радње везана за два града – Париз и Београд, и доста појединачних епизода – сећања на детињство, враћања на догађаје из прошлости, али и снове, виђења будућности и размишљања о космосу и сл. Друштвене околности играју битну улогу у животу главног лика, па тако не можемо не узети у обзир да се радња дешава док траје, како се у самом делу каже, „Светски рат”. Ратним дешавањима јунак такође покушава да пронађе неки смисао, као и свом бивствовању у таквом свету, али му то и не успева баш.

Два града за које се везује главни јунак Глувних чини стоје на известан начин супротстављени један другом, по ономе како их сам јунак доживљава и како то преноси читаоцу. И у једном и у другом граду јунак се креће по периферији, само што је периферија Париза за њега много занимљивија од периферије Београда. Иако носи жиг странца у Паризу, он је за њега узбудљив, увек пун занимљивих ликова и догађаја. Ти ликови су углавном људи са руба, маргине друштва – уметници, боеми, странци попут њега, жене лаког морала итд. Места која посећује су разне кафане, јефтини хотели, али нам се верно приказује и атмосфера са париских улица. За разлику од Париза, Београд је за нашег јунака досадан. Њега не описује на узбудљив начин, већ као да пописује шта се све у њему налази, сликајући нам том приликом поново оне слојеве са маргине друштва, али овај пут не у својој узбудљивости, већ у беди и реалности. Београд је највероватније представљен као досадан и због тога што ништа не може ни да буде довољно занимљиво након доживљеног Париза. Париз је притом у овом делу Александра Илића зачињен причама о бројним аферама, опијатима и сл., а Београд је резервисан за лоше расположење и психичку нестабилност.

Врло важно место у роману Глувне чини имају и приче о женама са којима је главни јунак био. Прво ћемо читати о браку са Тамаром, његовом првом женом, која ће преминути од туберкулозе. Попут њега, и она је странац у том граду, она је Рускиња, која ће га увести у свет чулних уживања и револуције. Под утицајем оног што је прошао с њом, и он ће постати много слободнији по питању чулне љубави, одбациће друштвене и моралне норме и открити своје заводничке способности. У једном тренутку ће рећи: „Хоћу да будем покварен” и то ће и применити у сусрету са наивном Колетом. Не нарочито бистру Колету је завео и затим одбацио. На крају, пред повратак у Београд, он се жени ружном Францускињом, која му се уопште није ни допала и према којој не гаји ни посебна осећања ни посебно интересовање и са њом се враћа у Београд. Кроз овако представљене љубавне приче Александар Илић нам показује суштинску немогућност модерног, површног човека да пронађе неку дубљу љубав, посебно ако имамо у виду последње две приче.

На крају, не треба заборавити ни „космички” слој овог романа. У својим бројним монолозима и унутрашњим монолозима о васиони главни јунак стално истиче њене поноре и силе хаоса. Ако бисмо се сетили ратне позадине овог дела, онда бисмо сигурно схватили да аутор, Александар Илић, овде прави горку алузију на хаос који не влада само у васиони, већ и на Земљи, а то је хаос рата, коме нико не може стати на пут, а у коме је тешко пронаћи и неки дубљи смисао.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други мање познати романи српских писаца као што су:  Бранимир Ћосић (Врзино коло, Два царства, Покошено поље), Вељко Милићевић (Опсене, Беспуће), Милан Вукасовић (Срж или Игра костурова), Давид Пијаде (Страст), Милутин Ускоковић (Дошљаци, Чедомир Илић) и многи други.

Књигу Глувне чини можете погледати ОВДЕ, а сва дела Александра Илића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу