Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Танасије Таса Миленковић?

Танасије Таса Миленковић, један од првих српских учених полицајаца, рођен је 1852. у Београду, у ком је и умро 1918. године, извршивши самоубиство. Порекло води из угледне трговачке породице, а отац му је неко време био и народни посланик за време владавине кнеза Милоша.

Ово је човек за ког се има толико тога рећи и који носи многе заслуге нарочито за напредак полиције. Осим што је био полицајац, Таса се истакао као правник, али и као писац. Већ у раним студентским данима јавила му се љубав према књизи и писању, па је започео сарадњу са многим књижевним часописима, али и оним правним, међу којима су: Будућност, Јавор, Зора, Говорница, која је била политички лист, са основним циљем да се избори за слободу штампе. У тада врло популарном правном часопису Правда Танасије Таса Миленковић је објавио свој први стручни рад, под насловом О смртној казни.

И те како је занимљиво што се један полицајац, и то врло успешан у својој струци, интересује за књижевност. С обзиром на то да је прошао много тога и стекао доста искуства, он се решио да пише и забележи неке најупечатљивије догађаје из времена у ком је радио. Ово се најбоље види у његовим аутобиографским белешкама, добро познатим под именом Тасин дневник – записи првог српског полицајца. У оквиру кратких прича Миленковић говори о криминалу, злочинцима, казнама, и уопште о стању у некадашњем Београду и Србији. Током свог рада у полицији највише је времена провео у Београду, па одатле је и највећи број анегдота и извештаја. Дужност га је звала и у неке друге градове широм Србије, а он у Тасином дневнику издваја Алексинац. Овај град у близини Ниша важио је за најмирније место у Србији, скоро стопостотно без било каквих нереда, те Таса изузетно хвали Алексинчане.

Танасије Таса Миленковић аутор је и првог српског криминалистичког романа: Поноћ или грозно убиство на Дорћолу. Његова дела Тасина писма и Тасин дневник била су веома читана, занимљивог и поучног садржаја, не много дуга, таман онолико да читалац сазна доста тога, а опет да му не досади и да се заинтересује. Оба ова дела су била превођена на неколико страних језика, а Бугарска их је чак користила као уџбенике за образовање полицајаца.

У доба краљева Милана и Александра Миленковић је био начелник полиције, а 1901. године је пензионисан баш кад је био на овој позицији. Он је, као полицајац, сазнао за спремање завере против краља Александра и краљице Драге, покушао је да спречи атентат, саопштивши краљу шта се спрема, али краљ није поверовао, мислећи да су то „празне приче”. О овоме је Таса такође писао и можемо прочитати у Тасином дневнику.

Колико је Танасије Таса Миленковић био добар у својој бранши говори и чињеница да готово ниједног нерешеног случаја није било за његова рада. Он је био други руководилац организацији која је претходила Безбедносно-информативној агенцији, то БИА наводи и на свом сајту. Неко време био је и управник Главњаче, београдског затвора, који данас не постоји, а на његовом месту налази се Природно-математички факултет. Његов посао, као и иначе посао сваког полицајца, није био нимало лак, али веома интелигентан, смирен и предан свом занимању, Таса је посао обављао изузетно.

Пре него што ће постати полицајац, Танасије Таса Миленковић је после завршених студија радио као судски писар. У српско-турском рату је био старешина варошког кварта. Радећи као писар код Радивоја Миленковића, запазио га је Јован Ристић, који је био заслужан за именовање Тасе као чиновника у руском посланству. Ипак, вратили су га у Београд да буде секретар у полицији, а 1880. године био је први наставник у тек основаној школи за полицајце.

Сва дела Танасија Тасе Миленковића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу