Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Sreten Stojković?

Sreten Stojković (1854–1928) bio je srpski književnik, profesor, sekretar i načelnik Ministarstva prosvete u Kraljevini Srbiji.

Rođen je 1854. godine u Kragujevcu, gde je učio i završio osnovnu i srednju školu. Obrazovanje je nastavio u Beogradu na Velikoj školi. Potom se upisao na Tehnički fakultet, na kom je diplomirao. Sreten Stojković je bio prirodnjak, učio je matematičke nauke, što je čest slučaj među srpskim književnicima. Mnogi od njih su matematičari, lekari, a izvanredan talenat su imali kada je pisanje u pitanju. Recimo, Jovan Jovanović Zmaj bio je lekar, a pisac je prelepe poezije; Mihailo Petrović Alas jedan je od najvećih srpskih matematičara, a vrlo dobro piše. Kroz ediciju Otrgnuto od zaborava Portalibris reizdaje njihova dela, a Alasovi poznati putopisi i te kako oduševljavaju publiku: Po zabačenim ostrvima, Sa okeanskim ribarima, Kroz polarnu oblast

Sreten StojkovićS obzirom na to da je bio matematičar, Sreten Stojković napisao je veliki broj radova iz ove oblasti i nekoliko udžbenika. Kraći vremenski period proveo je usavršavajući se u Minhenu. Radio je kao profesor u Kragujevcu i veliki trag je ostavio na tom polju. Važio je za dobrog profesora i bio je pedagog o kakvom se pričalo. Kasnije je bio profesor u Prvoj muškoj gimnaziji, a onda postao i direktor ove škole. To je bilo od 1881. do 1884, da bi odmah sledeće godine postao profesor Druge beogradske gimnazije i direktor Realke. Njegova profesorska karijera trajala je do 1906, kada se penzionisao.

U periodu dok je radio u Kragujevcu, ušao je u krug socijalista, te postao pristalica Svetozara Markovića.

Sreten Stojković, kao što je već pomenuto, bio je izuzetan književnik. Njegov najpoznatiji roman je roman Na stranputici: roman iz predratnog života beogradskog. Značajan je i Stojkovićev putopis Na Dunavu. Zbornik pesama o Kosovskoj bici objavljen je 1906, a zove se Lazarica ili Boj na Kosovu. Govoreći o ciljevima sastavljanja epa, Sreten Stojković je istakao da je delo nastalo sa ciljem da bude namenjeno narodu i da je ovim delom on pokušao da narodu vrati izgubljeno ili zaboravljeno. Kada je Lazarica izašla, imala je lepog odjeka u javnosti i odmah su u prvim mesecima primerci rasprodati.

Sreten Stojković je zaslužan za osnivanje nekih institucija i društava. Sa Svetomirom Nikolajevićem, srpskim piscem i političarom, i Đorđem Milovanovićem, srpskim slikarom, osnovao je Društvo Svetog Save. Osnivač je i društva „Kralj Stefan Dečanski”. Dugo godina je radio za Srpsku književnu zadrugu, čiji je predsednik bio od 1920. do 1928. godine.

Umro je 1928. godine u Beogradu.

Sva dela Sretena Stojkovića koja je objavio Portalibris pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu