Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Милутин Бојић

Милутин Бојић (1892–1917)

Милутин Бојић био је истакнути српски песник, драмски писац, књижевни и позоришни критичар. Рођен је 19. маја 1892. године у Београду. Његов отац, Јован, по занимању обућар, преселио се из Земуна у Београд, где је отворио сопствену обућарску радњу. Мајка му се звала Софија и била је из породице Богојевић из Панчева. Милутин је имао два млађа брата, Радивоја и Драгољуба, и две млађе сестре, Јелицу и Љубицу. Похађао је палилулску основну школу, која данас носи назив „Вук Караџић”. Године 1902. уписује Другу београдску гимназију, 1905. београдску Реалку, а по завршетку гимназије уписује се на Филозофски факултет. На студијама га посебно занимају књижевност, позоришна уметност, српска историја и језици. Учествовао у балканским ратовима (1912–1913) и Првом светском рату. За време Великог рата био је војни цензор у Нишу, са војском се повлачио преко Албаније 1915. године, а 1916. пише песме на Крфу и Солуну. Милутин Бојић преминуо је 8. новембра 1917. године у Солуну и сахрањен је на војном гробљу на Зејтинлику. Његови посмртни остаци пренесени су на Ново гробље у Београду 1922. године.

Књижевно стваралаштво Милутина Бојића

Милутин Бојић данас је свакако најпознатији по својој песми Плава гробница, написаној на Крфу 1916. године и посвећеној српским војницима умрлим на овом грчком острву. Међутим, ова песма свакако није и једино Бојићево књижевно дело вредно спомена.

Мало је писаца у историји српске књижевности који су још од својих првих радова стекли и пуно признање критике и љубав читалачке публике. Одмах пошто је изашла његова прва збирка песама – Песме (1914), огласио се Јован Скерлић са изузетно повољном критиком. Говорећи о песниковом природном таленту, овај цењени српски критичар ће рећи да је Бојић дао не само једну лепу наду српској поезији но и једну добру поетску принову српској књижевности. Нема сумње да је поезија Милутина Бојића потпуно по Скерлићевом укусу: оптимистичка, борбена и пуна младалачког полета, међутим, и бројни други критичари, а у првом реду Бранко Лазаревић, откриваће вредности ове поезије.

Прерана смрт младог песника свакако је оставила српску књижевност умногоме ускраћену, међутим, и песничко дело које Бојић јесте оставио иза себе доста је обимно и, наравно, изузетно значајно. Поред поменуте збирке песама из 1914. године, Бојић је написао и поему Каин (1915), а у Солуну је 1917. године штампао збирку Песме бола и поноса, у оквиру које је се налази и Плава гробница. Постхумно су штампани његови Сонети (1922), збирка од 42 сонета нађена у песниковој заоставштини.

Оно што, можда, посебно изненађује је позоришни таленат Милутина Бојића. У време балканских ратова, 1912. године, пише Краљеву јесен, једночинку са темом из српске националне историје. Ова драма изведена је у октобру наредне године у Народном позоришту у Београду и постигла је завидан успех и код публике и код критике. Госпођа Олга, његова наредна драма, такође је имала успеха, тако да је Милутин Бојић већ као двадесетједногодишњак био прослављени драмски писац од кога се и на овом пољу у будућности доста очекивало. Међутим, за живота ће написати још само трилогију Деспотова круна и драме Ланци и Урошева женидба (објављена постхумно, 1921). Док Краљева јесен, Деспотова круна и Урошева женидба обрађују значајне тренутке српске историје, Госпођа Олга и Ланци основну тему узимају из оновременог грађанског живота.

Милутин Бојић бавио се и књижевном критиком и есејистиком. Своје прве позоришне и књижевне критике и студије почео је да објављује у школским новинама још као ђак. Сарађивао је са бројним српским књижевним часописима: Дневни лист, Венац, Дело, Српски књижевни гласник, Пијемонт. Добро познајући не само српску већ и страну књижевност, Бојић је оставио неколико изузетно вредних есеја о страним писцима: Игоу, Бодлеру, Ростану, Чехову, Толстоју, Оскару Вајлду. Такође је и преводио дела страних писаца на српски језик.

Порталибрис је у свом издању Песме и драме Милутина Бојића издвојио најрепрезентативнији део стваралаштва овог српског писца. Поред избора из Бојићеве ране, младалачке љубавне и чулне поезије, доносимо и његове зрелије песме – збирке Песме бола и поноса и Сонети. Бојићево драмско стваралаштво представљамо кроз његове две историјске драме Краљева јесен и Урошева женидба.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и класици српске књижевности као што су: Лаза Костић (Драме, Изабране песме), Ђура Јакшић (Песме и проза, Драме), Јован Дучић (Јутра са Леутара), Милан Ракић (Песме), Алекса Шантић (Песме). Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу