Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Kosta D. Jezdić

Kosta D. Jezdić bio je poznati advokat, glavni sekretar Državnog saveta, a bavio se i pisanjem. Posebno je važan kao neka vrsta osnivača krimi žanra kod nas. Pošto je bio čovek od struke, on je primetio da se šira javnost interesuje za neke specifične kriminalne slučajeve, pa je osnovao list Glas prava, sudstva i administracije, u kome je on sam pisao u rubrici posvećenoj kriminalnim pripovetkama. Tim povodom konsultovao se i pokušao da ostvari saradnju sa svojim prijateljem i važnom ličnošću iz policijskog sveta, Tanasijem Tasom Milenkovićem, o čemu svedoči i u pogovoru za knjigu Zločin jedne svekrve:

Da bi, dakle, i ta rubrika u Glasu bila stalno zastupljena, zamolio sam bio g. Tasu Milenkovića, svoga ličnog prijatelja da mi bar za prvo vreme daje za Glas iz svojega „dnevnika” ponešto od onoga što dotle nije bilo publikovano, jer nema sumnje da bi njegovo ime, u publici čuveno i priznato, izazvalo jače interesovanje za moj Glas, koji je tek imao da teče glas.

G. Tasa mi je na prvu moju molbu obećao bio svoje radove; ali, kad je već imao da iziđe prvi broj Glasa i kad sam ga zamolio da mi dade nešto rukopisa, on mi reče da mu je nemoguće ispuniti dato mi obećanje, jer je u pregovorima sa jednom izdavačkom knjižarom na strani da mu ona otkupi i izda sve njegove spise, pa bi, reče, bilo nezgodno da ih sa parčeta i predaje javnosti.

Nemajući šta protiv ovakog umesnog i jakog razloga, nisam imao kud, nego da sam pokušam popunjavati rubriku, koja se već više nije mogla napustiti.

Zanimljivo je da je Kosta D. Jezdić napisao neku vrstu dokumentarnog krimi romana Zločin jedne svekrve na osnovu sopstvenih advokatskih beleški, promenivši imena učesnika, ali je to delo toliko savremeno i upečatljivo, metode istraživanja, pristup tužilaštva i odbrane, izjave svedoka, sve toliko liči na savremeno doba kao i na poznate krimi serije da se jasno vidi da je i naše pravosuđe bilo građeno na modernim osnovama i pratilo svetske tokove u tom smislu, ali i da je ovaj autor bio vizionar. Kosta D. Jezdić, iako se bavio pravima, osetio je da neke teme i priče mogu da zainteresuju širu čitalačku publiku. Neki čitaoci će kroz takve teme da se suoče sa sopstvenim strahovima, da razmisle o ljudskoj prirodi, a neki će prosto da se razonode i zadovolje onu čoveku svojstvenu ljubopitljivost, ali i želju da pravda pobedi, a da krivci budu kažnjeni.

I dok je u svetu industrija krimi žanra, danas i dokumentarnih krimi dela se zahuktala, mi možemo biti ponosni što je deo naše stvaralačke baštine i Kosta D. Jezdić.

On nije ostavio mnogo ovakvih dela iza sebe, ali i ovo jedno predstavlja bogatstvo i može se na neki način smatrati pretečom srpskog trilera, dokumentarnog dela o suđenju, a verovatno bi moglo da bude i neka vrsta lektire ili čak udžbenika za studije prava ili kriminalistike.

Treba napomenuti da je ovo delo kvalitetno i u književnom smislu. Iako jedan deo u potpunosti predstavlja prepis dokumenata i sudskih izjava, uvod u priči ispripovedan je jednim znalačkim, zavodljivim stilom, pa se pred čitaocem neminovno javlja pitanje da li bi Kosta D. Jezdić, da nije krenuo pravnim vodama, bio veoma važan autor književnih dela. On dobro prikazuje međuljudske odnose, sjajan je u karakterizaciji likova, ali i poznaje mentalitet našeg čoveka, njegovo razmišljanje, a posebno beskrupuloznost lepih i markantnih žena i bahatost bogatih slojeva koji su mislili da mogu sve i da za njih zakon ne važi, čega smo svedoci i danas. To nije specifičnost u našoj zajednici, već opšta pojava, ali je neobično da iz fino vaspitanih patrijarhalnih porodica dolaze upravo ti ponekad nesavesni, ponekad preterano silni ljudi, pa i žene.

Kosta D. Jezdić bavio se i srpskom istorijom, te je poznat po delima Ivanjdanjski atentat i Nikola Pašić, kao i Narod i državnici Srbije u 1912. i 1913., gde upoznajemo još jednu stranu njegove ličnosti, još jednu veštinu – da posmatra i analizira istorijska i politička previranja, koja kod nas često ostaju neistražena, neprotumačena…

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris izdao je dela mnogih zaboravljenih pisaca kao što su pomenuti prvi srpski školovani policajac Tasa Milenković, Dušan Rogić, Stevan J. Jevtić, Milica Janković, Jelena Dimitrijević itd.

 

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu