Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jovan Dučić(1872-1943) bio je jedan od najvećih pesnika srpskog ranog  modernizma, diplomata i književni uzor za naredne generacije.

Snažna osećajnost u delima Jovana Dučića možda potiče iz njegovog teškog detinjstva – otac mu je poginuo u Hercegovačkom ustanku, a pošto je to bio majčin drugi brak imao je sestru i brata po majci. Udovica sa troje dece sigurno nije imala lak život. Nakon osnovne škole koju je učio u rodnom Trebinju, Jovan Dučić se seli u Mostar, gde je nastavio sa obrazovanjem. Kasnije se u Sarajevu i Somboru školovao za učitelja, ali je nakon relativno kratke prakse, u  Bijeljini Jovan Dučić počeo da piše patriotske pesme, te su ga vlasti proterale.

Za boravak Jovana Dučića u tom mestu vezuje se i legenda o njegovoj prvoj tajnoj ljubavi. U pitanju je bila gospođica Magdalena sa kojom se tajno verio. Ali, kako je Dučić imao problema sa vlastima, otišao je i ljubavnoj priči je došao kraj. Kada se nakon još nekih učiteljskih zaposlenja vratio u Mostar, ponovo se dopisivao sa Magdalenom, i deo te prepiske je sačuvam. Kažu da ona nakon te veze višenije htela da bude ni sa jednim muškarcem. Navodno nikada više nije izašla iz kuće.

Jovana Dučića nadalje nalazimo u Ženevi, gde se Školovao. Otišao je tamo zahvaljujući pomoći države; besparicu je Dučić rešavao prevodeći za Maticu Srpsku. Bavio se ozbiljnim radom, živeći skromno. U to vreme, takođe, Jovan Dučić je studirao  književnost i filozofiju.

Uz Dučića su pesnici Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović činili „Mostarsku trojku”. Uticaj Vojislava Ilića bio je izuzetno snažan, ali Dučić je kasnije, posebno boraveći u inostranstvu primio drugačije uticaje pa se njegova poezija razvijala.

Kažu za Dučića da je pesnik forme. Iako je jako vodio računa o sadržini, želeo da iskaže neiskazivo, unosio u poeziju filozofske elemente, Jovan Dučić se zaista u srpskoj književnosti izdvojio kao pesnik koji je formu usavršio do maksimuma.

Prvu pesmu Samohrana majka objavio u listu Golub, a zatim su se nizale.
Njegovi stihovi danas su deo kulture, a najpoznatije pesme su Jablanovi, Pesma ženi, Zalazak sunca, Poezija, Ljubav. Zbirke Jovana Dučića i danas se poklanjaju kao iskaz ljubavi, predstavljaju inspiraciju za mnoge savremene pesnike.

Među pesmama Jovana Dučića izdvajamo nekoliko.Snažna, ekspresivna pesma Jablanovi predstavlja deskriptivnu poeziju u kojoj je suština u prikazu emocija lirskog subjekta i to onih teško objašnjivih običnim jezikom.
Pesma ženi takođe donosi novine u književnost – prikazuje ljubavni odnos pre svega kroz zbivanja u duši lirskog subjekta, i to je jedna od retkih pesama u svetskoj književnosti u kojoj se prikaz ljubavne emocije ili zaljubljivanja opisuje tako da skoro sasvim odgovara teoriji o arhetipovima, odnosno teoriji o animusu i animi, a koju je postavio Karl Gustav Jung.

Ne treba zaboraviti da je Jovan Dučić autor i dva zanimljiva flozofska dela: Blago cara Radovana i Jutra sa Leutara. Blago cara Radovana je knjiga mudrosti i zapažanja o životu, jedno od najčitanijih dela srpske književnosti. To je zbirka filozofskih razmišljanja o sudbinskim temama koje su svakome intrigantne. Ova knjiga Jovana Dučića predstavlja netipično, a važno delo u srpskoj književnosti.Slično je i sa delom Jutra sa Leutara u kome autor iznosi čak i neka savremena shvatanja i praktična mjšljenja i ideje vezane za stvarnost i međuljudske odnose.

Dučić je mnogima zanimljiv i kao ličnost – njegova diplomatska karijera i uspesi kod žena u svetu čine ga intrigantnim, a neosporan kvalitete poezije  najpoznatijim, ako ne i najboljim srpskim pesnikom.

Podsećamo da su u okviru ove edicije reizdata i dela zaboravljenih pisaca kao što su: Milica Janković (Plava gospođa, Ljudi iz skamije), Jaša Prodanović (Naši i strani), Dušan Radić (Selo), Slobodan J.Jovanović (Spomenica), Dragutin Ilić (Hadži diša, Posle Milijon godina) i td. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Dela ovog autora možete pronaći OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu