Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Isaije Mitrović?

Isaije Mitrović (1880–1949) bio je srpski književnik koji je pisao poeziju u duhu naše tradicije i unosio u svoja dela tada moderne ideje humanosti, ženske ravnopravnosti, ljudskosti, čak ideološke, socijalističke.

Rođen je u Brčkom od oca zanatlije, Spasoja Mitrovića, koga su zvali Visoki, verovatno zbog izrazite telesne visine. Majka mu se zvala Petra, a imao je i dva brata i sestru. U rodnom mestu završio je osnovnu i trgovačku školu, a zatim u Pakracu završava za učitelja. Tada počinje predavačko-pedagoška avantura Isaije Mitrovića, tokom koje se paralelno bavio i pisanjem. Radio je u Bihaću, Goveđem Polju, Glamoču, Starom Selu kod Glamoča, Prijedoru itd. Imao je sedmoro dece, često su se selili, ali je Isaija i pored svega zadržao snažnu želju da stvara i da se bavi napretkom na polju školstva i pedagogije.

Pre svega upada u oči da je Isaije Mitrović bio školski profesor, neko ko se bavio pedagogijom i zalagao za prosvećivanje mladih. Gotovo u svakoj epohi kod nas postoje ljudi koji se predano bore za ovaj cilj, koji suštinu kretanja ka velikim snovima u budućnosti vide upravo u školovanju omladine, oplemenjivanju karaktera dece i mladih kroz učenje i umetnost. Ali gorka je istina da, kao i mnogi Mitrovićevi prethodnici, i on nije bio zapažena figura, nije upamćen, a njegove težnje zaboravljene i nikad ostvarene. Pa ipak u svom vremenu i u zajednici u kojoj je delovao ovaj čovek uticao je na mlade duše u školskim klupama na koje je ostavio snažan utisak, pa je tako o njemu ostavio zapis potonji profesor Predrag Lazarević. On pamti Isaija Mitrovića kao upravnika Muške, a kasnije Prve ogledne osnovne škole u Banjaluci. U zapisu spominje i da je bio nacionalista – rodoljub, čovek koji je ljubav prema domovini doživljavao pre svega duhovno, a pisao je i patriotske pesme. Njegove humane i pedagoške težnje primetne su i u poeziju i u Portalibrisovoj zbirci Dečje i druge pesme.

Isaije Mitrović bio je na različitim važnim pozicijama kao kulturni i prosvetni radnik u Vrbaskoj banovini.

Kada je reč o njegovom književnom književnom radu, počeo je time da se bavi vrlo rano. Prvu pesmu, posvećenu Vuku Karadžiću, napisao je u sedamnaestoj godini, i objavljuje je u somborskom časopisu Golub. Prva faza njegovog stvaranja predstavlja period do Prvog svetskog rata, druga do Drugog, a treća nakon 1941. Ali za tu treću, poslednju fazu, karakteristična je slaba aktivnost Isaija Mitrovića i poznato je da zbirka koju je pripremio za štampu nije ugledala svetlost dana i kasnije je izgubljena.

Treba reći i da se Isaije Mitrović oprobao u mnogim formama – pisao je poeziju, prozu, dramske tekstove, eseje. Bio je veliki rodoljub, humanista i pedagog. Rođen je u Brčkom, radio kao nastavnik u Banjaluci, a nakon Drugog svetskog rata obreo se u Beogradu, gde je ostao do smrti. Kralj Aleksandar Karađorđević odlikovao ga je Ordenom Svetog Save V reda. Nakon rata bio je razočaran što njegove pesme nisu bile sasvim prihvaćene u novom sistemu. Za života objavio je dvadeset pet knjiga. Zabeleženo je i da je imao veliki broj radova izdatih u časopisima, oko sto pedeset, a zna se i da je u trećem, poslednjem razdoblju njegovog stvaralaštva jedna zbirka izgubljena.

Zbirka pesama Posavkinje sadrži pesme u kojima se Isaije Mitrović otkriva i kao podržavalac ženske borbe za ravnopravnost. Neke od pesama su komponovane, pa su u toj formi verovatno i poznatije.

Drugom periodu pripada zbirka iz 1914, koja je štampana 1922, ali po sadržini se bavi baš tim periodom rata, stradanja. Zanimljiv podatak je i da je bio uhapšen zbog komunikacije sa prijateljem koji je bio član Mlade Bosne, spasli su ga roditelji dece koju je podučavao i, pošto se skrivao, podatke o ratu je dobijao posredno, ali je duboko proživljavao svaki trenutak.

U prozi se bavio kritikom društva, sanjajući bolji svet, a poneke takve ideje mogu se pronaći i u pesmama. Malo je poznato i da je za svoj pedagoški i književni doprinos odlikovan Ordenom Svetoga Save V reda.

Isaije Mitrović nepravedno je zaboravljen, ali u novije vreme proučavaoci pronalaze podatke o njemu i vraćaju mu zasluženo mesto u  našoj književnosti.

U ediciji Otrgnuto od zaborava Portalibris je izdao dela i drugih zaboravljenih pisaca i pesnika, među kojima su Jovan Ilić, Jovan Grčić Milenko, Jelena Dimitrijević, Kosta Abrašević i mnogi drugi. Sve knjige mogu se kupiti onlajn.

Sva dela ovog pisca možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu