Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Isaije Mitrović?

Isaije Mitrović (1880–1949) bio je srpski književnik koji je pisao poeziju u duhu naše tradicije i unosio u svoja dela tada moderne ideje humanosti, ženske ravnopravnosti, ljudskosti, čak ideološke, socijalističke.

Rođen je u Brčkom od oca zanatlije, Spasoja Mitrovića, koga su zvali Visoki, verovatno zbog izrazite telesne visine. Majka mu se zvala Petra, a imao je i dva brata i sestru. U rodnom mestu završio je osnovnu i trgovačku školu, a zatim u Pakracu završava za učitelja. Tada počinje predavačko-pedagoška avantura Isaije Mitrovića, tokom koje se paralelno bavio i pisanjem. Radio je u Bihaću, Goveđem Polju, Glamoču, Starom Selu kod Glamoča, Prijedoru itd. Imao je sedmoro dece, često su se selili, ali je Isaija i pored svega zadržao snažnu želju da stvara i da se bavi napretkom na polju školstva i pedagogije.

Pre svega upada u oči da je Isaije Mitrović bio školski profesor, neko ko se bavio pedagogijom i zalagao za prosvećivanje mladih. Gotovo u svakoj epohi kod nas postoje ljudi koji se predano bore za ovaj cilj, koji suštinu kretanja ka velikim snovima u budućnosti vide upravo u školovanju omladine, oplemenjivanju karaktera dece i mladih kroz učenje i umetnost. Ali gorka je istina da, kao i mnogi Mitrovićevi prethodnici, i on nije bio zapažena figura, nije upamćen, a njegove težnje zaboravljene i nikad ostvarene. Pa ipak u svom vremenu i u zajednici u kojoj je delovao ovaj čovek uticao je na mlade duše u školskim klupama na koje je ostavio snažan utisak, pa je tako o njemu ostavio zapis potonji profesor Predrag Lazarević. On pamti Isaija Mitrovića kao upravnika Muške, a kasnije Prve ogledne osnovne škole u Banjaluci. U zapisu spominje i da je bio nacionalista – rodoljub, čovek koji je ljubav prema domovini doživljavao pre svega duhovno, a pisao je i patriotske pesme. Njegove humane i pedagoške težnje primetne su i u poeziju i u Portalibrisovoj zbirci Dečje i druge pesme.

Isaije Mitrović bio je na različitim važnim pozicijama kao kulturni i prosvetni radnik u Vrbaskoj banovini.

Kada je reč o njegovom književnom književnom radu, počeo je time da se bavi vrlo rano. Prvu pesmu, posvećenu Vuku Karadžiću, napisao je u sedamnaestoj godini, i objavljuje je u somborskom časopisu Golub. Prva faza njegovog stvaranja predstavlja period do Prvog svetskog rata, druga do Drugog, a treća nakon 1941. Ali za tu treću, poslednju fazu, karakteristična je slaba aktivnost Isaija Mitrovića i poznato je da zbirka koju je pripremio za štampu nije ugledala svetlost dana i kasnije je izgubljena.

Treba reći i da se Isaije Mitrović oprobao u mnogim formama – pisao je poeziju, prozu, dramske tekstove, eseje. Bio je veliki rodoljub, humanista i pedagog. Rođen je u Brčkom, radio kao nastavnik u Banjaluci, a nakon Drugog svetskog rata obreo se u Beogradu, gde je ostao do smrti. Kralj Aleksandar Karađorđević odlikovao ga je Ordenom Svetog Save V reda. Nakon rata bio je razočaran što njegove pesme nisu bile sasvim prihvaćene u novom sistemu. Za života objavio je dvadeset pet knjiga. Zabeleženo je i da je imao veliki broj radova izdatih u časopisima, oko sto pedeset, a zna se i da je u trećem, poslednjem razdoblju njegovog stvaralaštva jedna zbirka izgubljena.

Zbirka pesama Posavkinje sadrži pesme u kojima se Isaije Mitrović otkriva i kao podržavalac ženske borbe za ravnopravnost. Neke od pesama su komponovane, pa su u toj formi verovatno i poznatije.

Drugom periodu pripada zbirka iz 1914, koja je štampana 1922, ali po sadržini se bavi baš tim periodom rata, stradanja. Zanimljiv podatak je i da je bio uhapšen zbog komunikacije sa prijateljem koji je bio član Mlade Bosne, spasli su ga roditelji dece koju je podučavao i, pošto se skrivao, podatke o ratu je dobijao posredno, ali je duboko proživljavao svaki trenutak.

U prozi se bavio kritikom društva, sanjajući bolji svet, a poneke takve ideje mogu se pronaći i u pesmama. Malo je poznato i da je za svoj pedagoški i književni doprinos odlikovan Ordenom Svetoga Save V reda.

Isaije Mitrović nepravedno je zaboravljen, ali u novije vreme proučavaoci pronalaze podatke o njemu i vraćaju mu zasluženo mesto u  našoj književnosti.

U ediciji Otrgnuto od zaborava Portalibris je izdao dela i drugih zaboravljenih pisaca i pesnika, među kojima su Jovan Ilić, Jovan Grčić Milenko, Jelena Dimitrijević, Kosta Abrašević i mnogi drugi. Sve knjige mogu se kupiti onlajn.

Sva dela ovog pisca možete videti OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu