Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Исаије Митровић?

Исаије Митровић (1880–1949) био је српски књижевник који је писао поезију у духу наше традиције и уносио у своја дела тада модерне идеје хуманости, женске равноправности, људскости, чак идеолошке, социјалистичке.

Рођен је у Брчком од оца занатлије, Спасоја Митровића, кога су звали Високи, вероватно због изразите телесне висине. Мајка му се звала Петра, а имао је и два брата и сестру. У родном месту завршио је основну и трговачку школу, а затим у Пакрацу завршава за учитеља. Тада почиње предавачко-педагошка авантура Исаије Митровића, током које се паралелно бавио и писањем. Радио је у Бихаћу, Говеђем Пољу, Гламочу, Старом Селу код Гламоча, Приједору итд. Имао је седморо деце, често су се селили, али је Исаија и поред свега задржао снажну жељу да ствара и да се бави напретком на пољу школства и педагогије.

Пре свега упада у очи да је Исаије Митровић био школски професор, неко ко се бавио педагогијом и залагао за просвећивање младих. Готово у свакој епохи код нас постоје људи који се предано боре за овај циљ, који суштину кретања ка великим сновима у будућности виде управо у школовању омладине, оплемењивању карактера деце и младих кроз учење и уметност. Али горка је истина да, као и многи Митровићеви претходници, и он није био запажена фигура, није упамћен, а његове тежње заборављене и никад остварене. Па ипак у свом времену и у заједници у којој је деловао овај човек утицао је на младе душе у школским клупама на које је оставио снажан утисак, па је тако о њему оставио запис потоњи професор Предраг Лазаревић. Он памти Исаија Митровића као управника Мушке, а касније Прве огледне основне школе у Бањалуци. У запису спомиње и да је био националиста – родољуб, човек који је љубав према домовини доживљавао пре свега духовно, а писао је и патриотске песме. Његове хумане и педагошке тежње приметне су и у поезију и у Порталибрисовој збирци Дечје и друге песме.

Исаије Митровић био је на различитим важним позицијама као културни и просветни радник у Врбаској бановини.

Када је реч о његовом књижевном књижевном раду, почео је тиме да се бави врло рано. Прву песму, посвећену Вуку Караџићу, написао је у седамнаестој години, и објављује је у сомборском часопису Голуб. Прва фаза његовог стварања представља период до Првог светског рата, друга до Другог, а трећа након 1941. Али за ту трећу, последњу фазу, карактеристична је слаба активност Исаија Митровића и познато је да збирка коју је припремио за штампу није угледала светлост дана и касније је изгубљена.

Треба рећи и да се Исаије Митровић опробао у многим формама – писао је поезију, прозу, драмске текстове, есеје. Био је велики родољуб, хуманиста и педагог. Рођен је у Брчком, радио као наставник у Бањалуци, а након Другог светског рата обрео се у Београду, где је остао до смрти. Краљ Александар Карађорђевић одликовао га је Орденом Светог Саве V реда. Након рата био је разочаран што његове песме нису биле сасвим прихваћене у новом систему. За живота објавио је двадесет пет књига. Забележено је и да је имао велики број радова издатих у часописима, око сто педесет, а зна се и да је у трећем, последњем раздобљу његовог стваралаштва једна збирка изгубљена.

Збирка песама Пoсавкиње садржи песме у којима се Исаије Митровић открива и као подржавалац женске борбе за равноправност. Неке од песама су компоноване, па су у тој форми вероватно и познатије.

Другом периоду припада збирка из 1914, која је штампана 1922, али по садржини се бави баш тим периодом рата, страдања. Занимљив податак је и да је био ухапшен због комуникације са пријатељем који је био члан Младе Босне, спасли су га родитељи деце коју је подучавао и, пошто се скривао, податке о рату је добијао посредно, али је дубоко проживљавао сваки тренутак.

У прози се бавио критиком друштва, сањајући бољи свет, а понеке такве идеје могу сe пронаћи и у песмама. Мало је познато и да је за свој педагошки и књижевни допринос одликован Орденом Светога Саве V реда.

Исаије Митровић неправедно је заборављен, али у новије време проучаваоци проналазе податке о њему и враћају му заслужено место у  нашој књижевности.

У едицији Отргнуто од заборава Порталибрис је издао дела и других заборављених писаца и песника, међу којима су Јован Илић, Јован Грчић Миленко, Јелена Димитријевић, Коста Абрашевић и многи други. Све књиге могу се купити онлајн.

Сва дела овог писца можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу