Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Даница Бандић?

Иако је у нашој књижевности мали број истакнутих и познатих списатељица, посебно у прошлости, тужно је то што су и оне које су оствариле известан успех готово заборављене, каквих није мало у Порталибрисовој едицији Отргнуто од заборава. Такав је случај и са Даницом Бандић (Телечки). Можда најпре препознајемо упечатљиво презиме њене породице – рођена је у Загребу, 1871. године, али је живот провела у Војводини. Њен отац је био Лаза Телечки, познати глумац и драмски писац, по коме и данас носи име једна од централних новосадских улица, али ова ауторка није имала прилику да од њега добије прве смернице за уметничко стваралаштво, јер је још као мало дете изгубила оца, а и мајку у својих осам година. Ипак, старатељство над Даницом преузео је стриц, драматург Српског народног позоришта, Риста Телечки. Он ју је школовао и вероватно утицао на њен избор професије.

Даница Бандић се школовала најпре у Зрењанину, а потом у Кикинди и Суботици. Није случајно ни то што је за животног сапутника одабрала човека који је такође био повезан са светом уметности и педагогије.

Удала се за Милоша Бандића, који је био управник школе, глумац и виђенији човек – члан Српског народног већа и делегат Велике народне скупштине Војводине.

Писањем је почела да се бави стварајући приповетке од којих је прва изашла у часопису Женски свет, са којим је наставила да сарађује, али је занимљиво да је умела и да се нашали на рачун женске борбе кроз духовиту драмску игру Еманципована.

Њено име се пре свега везује за стваралаштво за децу у оквиру кога се посебно истиче прича Тера баба козлиће, са којом је Даница Бандић и ступила у књижевни свет. Након ње Даница је издала и друге наслове за децу: Опроштај Снешка Белића, Шта ласта приповеда, Пуна кола прича итд.

Занимљиво је и да је сарађивала и са часописима Невен Јове Змаја као и Зорица, где је била на месту уредника.

Један од циљева едиције Отргнуто од заборава је и очување квалитетних дела дечије књижевности насталих у прошлости, а писање Данице Бандић је у том контексту прави бисер. Њен приступ дечијем стваралаштву надовезује се на традицију, носи у себи тон оног нежног, топлог приповедања какав смо слушали у детињству од својих бака. Мајсторски, попут Шехерезаде Даница Бандић у књизи Тера баба козлиће настоји да се прича никада не заврши, да задовољи дечију жељу за новим, интересантним, чаробним, и да им, пре свега, пробуди машту.

У њеном бајковитом свету сва бића и природне појаве су живе, имају шта да кажу, показују осећања, друже се са децом и откривају им чудеса, али и појаве из стварности.

Сама прича Тера баба козлиће, по којој је насловљена и цела књига, представља надограђено и домаштано народно веровање према коме је небеска појава добила име. Деца имају прилику да открију како је дошло до тога да баба и козлићи заврше на небу, да их упознају и проживе авантуру кроз главног јунака, дечака Звездана, који је, вероватно задремавши под дрветом, доспео у бабине дворе…

Слично је и са јунацима Љубицом и Љубишом, који уживају у чаролијама природе у причи Како је пролеће дошло у градину, која је део збирке Тера баба козлиће. Уопште, Даница Бандић успева да лепоту природе и простор за маштање који она ствара прикаже младим читаоцима у најбољем светлу. Па свако ко чита просто пожели да што пре буде на ливади или у шуми, прича са птицама, цвећем, открива, сазнаје. У бајкама наилазимо и на омиљене личности из народних бајки, цареве и царице, њихова деца, виле. Али овде нема борбе добра и зла, већ неког мирног живота и ситуација које више говоре о људима, осећањима, карактерима.

Пуна кола прича такође представља низ сторија Данице Бандић, које су међусобно повезане и испреплетане, и део су нашег издања књиге Тера баба козлиће. Одишу истом том атмосфером уживања у чаролијама природе, где заправо приче извиру из обичног битисања у њој – дечак Милош упознаје Скакавца и његове муке, затим Мајчину Душицу, Лепог Човека, Јежа.

Данас је много дечијих интерактивних издања у којима су игре, загонетке, садржаји који ангажују младе читаоце. Изгледа да је Даница Бандић била пионир таквих дечијих књига, јер на крају овој низа бајки и прича долазе и задаци за децу.

Ова књига Данице Бандић право је благо за све малишане који уживају у бајкама и воле причу која се не завршава брзо, већ траје и траје…

Све наслове ове ауторке у издању Порталибриса можете видети ОВДЕ.

У оквиру едиције Отргнуто од заборава Порталибрис је издао и друге бисере дечије књижевности међу којима су наслови: Природа и деца и Жута породица Милице Јанковић, Песме Јована Јовановића Змаја, Приповетке и басне Милана Вукасовића итд.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу