Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Branimir Ćosić?

Branimir Ćosić (1903–1934) bio je srpski pisac koji je tokom svog kratkog života uspeo da stvori samo nekoliko dela, koja su pak vrlo upečatljiva i značajna. On u romanu Pokošeno polje prikazuje Veliki, dakle Prvi svetski rat u samom gradu, bombardovanja, pokušaje bega, a sve to iz vizure dečaka koji je njegov alterego. U drugom delu istog romana prikazan je međuratni Beograd, sasvim nalik na današnji – grad u kome vladaju korupcija, sila sumnjivih a bogatih industrijalaca, razuzdanost i bahatost bogataške dece. Napisan je iz vizure istog, sada odraslog junaka, mladog novinara Bajkića, koji je svedok strašnih stvari koje se dešavaju u tom navodno modernom, uređenom, evropskom Beogradu. Razapet između borbe za svoju poziciju, za pravdu među nepravednima, i snažne ljubavi prema devojci iz više klase, on uviđa naličje sveta i života koji teško da može da se promeni.

Pored toga Branimir Ćosić je napisao i roman Dva carstva – delo o borbi tela i duše, materijalnog i spiritualnog, dobra i zla, a opet sve u duhu međuratnog doba. U osnovi je velika ljubav između glavnog junaka Srbe Mijuškovića, tipičnog predstavnika „zlatne mladeži”, i Radmile Karamarković, supruge arhitekte Miloša, stopostotnog ratnog invalida. U pitanju je intelektualističko i misticističko razmatranje pitanja dobra i zla, materijalnog i duhovnog. Sam pisac nakon nekog vremena priznao je da ga je ovaj roman doveo u ćorsokak i da više ne veruje sasvim u ideje koje je u njemu izneo.

Zbirka priča Kao protekle vode obuhvata njegova zrelija ostvarenja kraće forme u kojima opet posmatramo mlade ljude i njihove sudbine, dakle, život i odnose tih dvadesetih i tridesetih dvadesetog veka. Raskrstio je sa misticizmom i prikazao realan život predratnih proletera, ispunjen mučnom borbom i teškim stradanjima.

Svi pomenuti naslovi godinama nisu reizdavani, stari primerci knjiga u bibliotekama pohabani su i na ivici upotrebljivosti, a imena ovih autora danas gotovo zaboravljena. Reizdavanje ovih dela i pisaca predstavlja jedini način da se vredne knjige vrate na našu scenu i u kulturnu baštinu, a kada su u pitanju Dragutin Ilić i Branimir Ćosić, ponovno izdavanje njihovi romana i priča vredan je doprinos za razumevanje naše prošlosti i Beograda u prohujalim vremenima. On je jedan od pisaca koji razbija idealizaciju o međuratnom životu u prestolnici – prikazuje naličje tog sveta i života i pre svega ljudsku zlobu, bahatost, negativne elemente ljudske prirode koje se i najteže menjaju i postoje u pojedinicima i dan-danas.

O međuratnom Beogradu piše i Milutin Uskoković, o Beogradu pre Prvog svetskog rata svedoči Dragutin Ilić u Hadži Diši, dok o vremenu nakon oslobođenja od Turaka – pre svega o političkim previranjima i mentalitetu građana, piše Milutin Garašanin u Dokolicama. Uz dela iz edicije Otrgnuto od zaborava konačno se može složiti objektivna slika o Beogradu u prošlosti.

Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu