Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Бранимир Ћосић?

Бранимир Ћосић (1903–1934) био је српски писац који је током свог кратког живота успео да створи само неколико дела, која су пак врло упечатљива и значајна. Он у роману Покошено поље приказује Велики, дакле Први светски рат у самом граду, бомбардовања, покушаје бега, а све то из визуре дечака који је његов алтерего. У другом делу истог романа приказан је међуратни Београд, сасвим налик на данашњи – град у коме владају корупција, сила сумњивих а богатих индустријалаца, разузданост и бахатост богаташке деце. Написан је из визуре истог, сада одраслог јунака, младог новинара Бајкића, који је сведок страшних ствари које се дешавају у том наводно модерном, уређеном, европском Београду. Разапет између борбе за своју позицију, за правду међу неправеднима, и снажне љубави према девојци из више класе, он увиђа наличје света и живота који тешко да може да се промени.

Поред тога Бранимир Ћосић је написао и роман Два царства – дело о борби тела и душе, материјалног и спиритуалног, добра и зла, а опет све у духу међуратног доба. У основи је велика љубав између главног јунака Србе Мијушковића, типичног представника „златне младежи”, и Радмиле Карамарковић, супруге архитекте Милоша, стопостотног ратног инвалида. У питању је интелектуалистичко и мистицистичко разматрање питања добра и зла, материјалног и духовног. Сам писац након неког времена признао је да га је овај роман довео у ћорсокак и да више не верује сасвим у идеје које је у њему изнео.

Збирка прича Као протекле воде обухвата његова зрелија остварења краће форме у којима опет посматрамо младе људе и њихове судбине, дакле, живот и односе тих двадесетих и тридесетих двадесетог века. Раскрстио је са мистицизмом и приказао реалан живот предратних пролетера, испуњен мучном борбом и тешким страдањима.

Сви поменути наслови годинама нису реиздавани, стари примерци књига у библиотекама похабани су и на ивици употребљивости, а имена ових аутора данас готово заборављена. Реиздавање ових дела и писаца представља једини начин да се вредне књиге врате на нашу сцену и у културну баштину, а када су у питању Драгутин Илић и Бранимир Ћосић, поновно издавање њихови романа и прича вредан је допринос за разумевање наше прошлости и Београда у прохујалим временима. Он је један од писаца који разбија идеализацију о међуратном животу у престолници – приказује наличје тог света и живота и пре свега људску злобу, бахатост, негативне елементе људске природе које се и најтеже мењају и постоје у појединицима и дан-данас.

О међуратном Београду пише и Милутин Ускоковић, о Београду пре Првог светског рата сведочи Драгутин Илић у Хаџи Диши, док о времену након ослобођења од Турака – пре свега о политичким превирањима и менталитету грађана, пише Милутин Гарашанин у Доколицама. Уз дела из едиције Отргнуто од заборава коначно се може сложити објективна слика о Београду у прошлости.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу