Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Иван Горан Ковачић?

Иван Горан Ковачић (1913-1943) рођен је 21. марта 1913. године у селу Луковдолу у Горском котару. Основну школу је завршио у родном месту, а касније се школовао у Карловцу и Загребу. Своје прве књижевне радове почео је да објављује још као гимназијлац. Са двојицом својих пријатеља објављује прву збирку песама под насловом Лирика 1932. У то време И. Г. Ковачић је већ био студент Филозофског факултета у Загребу, али је касније студије напустио.
Као студент филозофије на Загребачком универзитету, Горан је сарађивао у часописима са јасном левичарском оријентацијом. Његово опредељење било је југословенско и пацифистичко. Како је опевао страдања Срба, сматра се песником српске духовне баштине, и припада српској књижевности.
Он је од оних млађих песника који су у свему сјединили свој песнички и револуционарни пут. У најсудбоноснијим тренуцима југословенске историје Горан је ту доследност потврдио сопственом крвљу.
Поред поезије, И. Г. Ковачић се бавио и прозом, есејистиком и критиком. Године 1936. штампао је књигу новела Дани гњева. И. Г. Ковачић је живео у врло тешким материјалним приликама, па је због тога морао да ради у редакцији једног загребачког листа (Хрватски дневник). Иначе је преводио са неколико језика и имао је завидну књижевну и језичку културу.
Иван Горан Ковачић данас је запостављен и заборављен, а био је велики песник, есејиста и критичар. Шира читалачка публика пре свега памти његову поему Јама, потресну илустрацију српског страдања од руке усташа. Иако је желео да сачува од заборава трагедију и спречи ужасе да се понове, и његова судбина је била потресна: Ковачић, иначе Хрват, убијен је 1943. године, када је имао свега 30 година, а убили су га четници јер се у Другом светском рату борио на страни партизана.
Његова најпознатија поема Јама је инспирисана трагичним догађајем, масовним убијањем Срба, који су бачени у крашке јаме у околини Ливањског поља. Његово дело представља протест против усташких покоља над Србима. Потресни и детаљни описи сакаћења, мучења и понижавања које су трпеле жртве од стране усташа, никога не остављају равнодушним.
Ево шта је о Горану забележио Моша Пијаде, српски политичар, сликар, новинар и истакнути комуниста свог времена:

„Горан Ковачић није проживио недаће пете офанзиве. Млади хрватски пјесник, који је у пјесми Јама тако снажно оформио најжешћи у овом рату испјевани протест против усташких покоља над Србима, био је убијен од „српских осветника”, тих швапских и усташких савезника. Пререзали су грло, које је тако искрено и снажно грмјело из братске хрватске душе против усташких злочина над српском нејачи. Никада поштеније и човјечније дјело пјесника није било грђе кажњено и никад чело убице није било укаљано срамнијим злочином. Читајући Горанову Јаму, покољењима и покољењима српске омладине стезат ће се срце над злочинима, који су изазвали такав крик пјесника, али исто тако и над злочином, који је томе дивном галебу пререзао грло”, рекао је Моша Пијаде о овом делу, песнику и његовој трагичној смрти.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу