Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Цариградске слике и прилике Чедомиља Мијатовића – вредно путописно сведочанство о Истанбулу

Дело Цариградске слике и прилике – путописне црте први пут је објављено 1901. године у Новом Саду, у издању Матице српске. У њему Чедомиљ Мијатовић (1842–1932), српски историчар и дипломата, пером вештог путописца преплиће путописну прозу, историографију и своја сећања. Мијатовић пише уверљиво и надасве искрено. Усмерава се на детаљ, који читаоцу открива не само спољашњи изглед Цариграда, његових зидина и значајних културних знаменитости него и навике, обичаје људи у Цариграду и свакодневицу овог града на почетку двадесетог века. Због тога су Цариградске слике и прилике вредно путописно сведочанство које нам је аутор оставио за собом.

Како је Чедомиљ Мијатовић био српски министар спољних послова и пред крај XIX и почетком XX века боравио у Истанбулу као српски дипломата, имао је прилику да из прве руке упозна Цариград и прилике у њему – шароликост његових боја, људе различитих сталежа и народности – од угледних и имућних људи до уличних продаваца сладоледа и ђеврека. Сваком је Мијатовић поклонио пажњу и осликао различите људске природе, што је знатно допринело Цариградским сликама.

Када би се по читању Цариградских слика и прилика знатижељни туриста запутио у Истанбул, схватио би да је све вредно дивљења што се данас може видети у овом вековном граду постојало још у време Чедомиља Мијатовића, а и много пре тога. Ово сведочанство о историји једног града стога лепо говори о значају чувања архитектонских, културних и историјских знаменитости како би оне сачекале нова поколења нетакнута. Тек на тај начин остварује се континуитет историје и цивилизације.

Као ерудита и врсни познавалац византијске историје, Чедомиљ Мијатовић је властита знања о прошлим временима искористио као позадину за савремене цариградске слике, а често успоставља и везу са српском прошлошћу. Ипак, и поред тога што је казивање поткрепио чињеницама, његов стил је питак и непретенциозан, он дивно казује и живо прича.

У десет поглавља књиге Цариградске слике и прилике Чедомиљ Мијатовић је издвојио највеће знаменитости Истанбула – Свету Софију, цариградске зидине, Сарај и Јилдиз палату, затим ту су истанбулски квартови Пера и Терапија и, наравно, чаробни Босфор. Посебно поглавље Мијатовић је за крај оставио како би описао цариградске псе. Онима који први пут оду у Истанбул биће јасно зашто их је издвојио. Традиционално су пси на истанбулским улицама пажени и чувани, те се лењо излежавају на сунцу. Сити, намирени и пре свега питоми, привлаче пажњу посетилаца.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава објављена и друга дела мање познатих српских писаца, међу којима су: Михаило С. Петровић (Како је постао Београд, Београд пре сто година, Борбе старог Београда), Коста Н. Христић (Записи старог Београђанина), Михаило Петровић Алас (По забаченим острвима, Кроз поларну област, У царству гусара, Са океанским рибарима) и многа друга. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела овог аутора можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу